Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ-ova veteranka

Dubravka Šuica: Potpredsjednica sam HDZ-a koja ne zna tko sve spada u “vrh stranke”

21.05.2014., Zagreb - Dubravka Suica, kandidatkinja HDZ-a za euroizbore. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
27.05.2016.
u 17:01

Orešković je plod jedine mogućnosti koja se pojavila dogovorom HDZ-a i Mosta. I on je bio naš, HDZ-ov izbor. Treba mu neko vrijeme...

Pred subotnji izborni sabor HDZ-a nema baš HDZ-ovca koji bi se oglasio intervjuom. No Dubravka Šuica hadezeova je veteranka i kandidirala se za potpredsjedničko mjesto.

Uoči izbornog sabora HDZ-a mediji stalno govore o stavu “vrha stranke”. Vi ste potpredsjednica HDZ-a, možete li definirati što je vrh stranke?

Jedna sam od šest potpredsjednika stranke i definicija vrha stranke trebala bi značiti Predsjedništvo stranke, a često u medijima znamo pročitati da je izvor “vrh stranke”. Međutim, i ja kao potpredsjednica vrlo često iz medija doznajem što se događa u stranci. Taj izraz „vrh stranke“ može označavati i samog predsjednika Tomislava Karamarka, tim više jer je, prije mjesec dana, izravno izabran i dobio veći legitimitet.

Čuo sam da ste i vi pokrenuli to pitanje na zadnjoj sjednici Predsjedništva?

Jesam. Kad pročitam u medijima da je stav vrha HDZ-a takav i takav te da je donio neke odluke, a Predsjedništvo nije informirano, jasno da se pitam kako je to moguće?! Pa valjda je Predsjedništvo “vrh stranke”.

Kada je vrh stranke razgovarao o stavu o arbitražama Ina – MOL?

Ta tema nikada nije bila predmet rasprave na Predsjedništvu stranke. O tome ništa ne znam.

Jeste li u vrhu HDZ-a analizirali što se to dogodilo s rejtingom stranke. Kada je pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović, HDZ je bio na vrhuncu, dobivao je 39,6 posto, a 45 posto Domoljubna koalicija, no od siječnja 2015. do izbora u studenome 2015. izgubio je trećinu te potpore?

Ne, o tome u vrhu stranke uopće nismo razgovarali. Nažalost, izostala je analiza rezultata nakon parlamentarnih izbora. Naravno da imam razumijevanja što se to odmah po završetku izbora nije napravilo radi pregovora s Mostom koji su bili vrlo kompleksni. No, činjenica je da analiza nije napravljena ni kasnije na Središnjem odboru stranke, a sigurno bi nam bila od pomoći.

Upravo je slab rezultat i izvor svih daljnjih problema?

On nam stoji cijelo vrijeme nad glavom, no ipak je – a to moram reći kao izvorna članica HDZ-a – ostvaren naš ključni cilj: rušenje loše SDP-ove vlade. Politička scena jako je uzburkana, ali moralo se puno bolje. Imali smo previše rasprava o kadrovima, smjeni u SOA-i, na to smo potrošili mjesec-dva dana. Bilo je tu i korištenja veta, svaka želja za reformom nailazi na otpor, ili koalicijskog partnera ili medija i javnosti, nisu još ni ustavni suci izabrani, dovedena je u pitanje i kurikularna reforma, ni zakon o HNB-u ne može u raspravu jer treba konzultirati Europsku središnju banku... U Sabor ne stižu zakoni na potvrdu. Saborska stanka, koju javnost tumači lijenošću zastupnika, zapravo je proizvod tužne činjenice da saborski zastupnici na plenarnoj sjednici u ovom tjednu ne bi ionako imali što za raditi.

Kako tumačite poziciju Tihomira Oreškovića?

Orešković je plod jedine mogućnosti koja se pojavila dogovorom HDZ-a i Mosta. I on je bio naš, HDZ-ov izbor. Mislim da mu treba neko vrijeme i da on pokušava to vrijeme na najbolji način ostvariti. On lavira između svih tih silnica. No, ovdje je i hrvatska predsjednica koja bi po meni trebala imati dosta važnu ulogu u ovoj situaciji i vjerojatno je da će je sve više i imati.

Treba li predsjednica imati ulogu u stabilizaciji Vlade?

Da. Smatram da je uloga predsjednice vrlo važna na ovako uzburkanoj političkoj sceni. Često omalovažavamo njezinu ulogu i ovlasti, no vidimo koliko je važna ne samo u kreiranju vanjske politike i obrane, nego i za gospodarstvo.

Uoči sabora HDZ-a dogodile su se afere koje pogađaju Karamarka. Koliko će one utjecati na zbivanja na saboru?

Nezahvalno je to predviđati. Tek trebamo staviti u statut da će i za izbor svih ostalih funkcija vrijediti sustav “jedan član, jedan glas”, a na ovom se saboru još bira po delegatskom principu. Znači, biraju izaslanici. Neophodno je i na unutrašnjem planu demokratizirati stranku na način da baza bira sve stranačke dužnosnike. Ne trebamo se bojati naših članova. Nadam se da se neće pojaviti tzv. šalabahteri, protivnik sam te “šalabahter-demokracije”, to ne bi bilo principijelno. Bude li se toga pridržavao i predsjednik stranke, odjek afera ne mora presudno utjecati.

Kolika je mogućnost da bi se Karamarka rušilo izglasavanjem nepovjerenja u sabornici?

To je samo pitanje matematike. Most je tu presudan i, koliko vidim, to su najavili. No, novi izbori ni njima neće odgovarati.

Je li HDZ podijeljena stranka?

Kao što se šuška, vjerojatno postoje određene simpatije, opcije i podjele, ali vidite da se one i po medijima mijenjaju iz dana u dan, pa ih je teško precizno definirati. Jedino što sigurno znam je da je predsjednik najavio više puta da želi nove, mlade ljude. No, želim na tu predsjednikovu poruku dodati – čast mladima, cijenim ih i volim, pogotovu što sam profesorica, međutim, smatram da je potrebna spona između mladih i starijih. Jer za političara nije važno to je li mlad ili star, nego je li dobar ili loš. I važno je ne plašiti se ljudi. Franjo Tuđman oko sebe je okupljao sve najbolje ljude u Hrvatskoj, nije čak gledao ni jesu li u HDZ-u, nego ih je naknadno učlanjivao. Neka tako bude i na ovom izbornom saboru, neka pobijede oni koji imaju najveću podršku, ugled i koji nikad neće izdati nacionalne interese.

Dobar bi spoj bio Dubravka Šuica – Sanja Putica?

Ha, ha. S obzirom na to da sam joj ja teta, a ona moja nećakinja, jako mi je nezgodno to komentirati. No, no ne mogu ne reći da je divna osoba, školovana, a i prošla je političku akademiju.

Kakav ćete vi doprinos dati na saboru stranke?

Moj motiv za kandidaturu je jačanje spone između vodstva HDZ-a i Europarlamenta.

Zanimljiva je ta vaša, nazovimo je, briselska skupina HDZ-a. Kada gledamo nastupe I. Maletić, Stiera i Plenkovića, netko bi pomislio da je riječ o skupini disidenata?

To bi se moglo pomisliti jer smo odvojeni od središnjice, no mi ne želimo biti odvojeni i upravo je to i razlog zašto smo se Ivana Maletić i ja kandidirale. Čak smo i predložili, ali zasad nije prošlo, da predsjednik kluba naših zastupnika u Europarlamentu bude automatizmom i član Predsjedništva, kao što to vrijedi za predsjednika našeg kluba u Hrvatskom saboru. Tako mi više ne bismo bili neka enklavica u Bruxellesu.

A tko je šef kluba u Bruxellesu?

To sam slučajno sada ja (ha, ha), no to može biti i netko drugi.

Kako to da su se samo žene iz Bruxellesa, vi i Ivana Maletić, kandidirale na stranačkim izborima, a Plenković i Stier nisu?

Čini mi se da Davor i Andrej misle kako ovo još nije njihov trenutak, a mi žene malo smo pragmatičnije i smatramo da je svaki trenutak naš. Ivana je mlađa snaga HDZ-a i očito ima puno za kazati i napraviti, a i ja držim da imam još što za reći.

I da vas pitam pred sabor HDZ-a: čija ste vi – Karamarkova, Brkićeva ili Čuljkova?

Ne pripadam nijednom, ni prvom, ni drugom ni trećem gospodinu. Svoja sam i ne bih se nikome priklanjala. Mojim venama teče – HDZ.

>>Dubravka Šuica: Hrvatska mora biti lider u jugoistočnom susjedstvu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije