Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.07.2016. u 12:30

Boži Petrovu i Slavenu Dobroviću u Vodama,
za razliku od Šuma,
ništa nije sramotno

Troje članova uprave Hrvatskih šuma zatražilo je isplatu milijunskih bonusa na koje imaju pravo prema ugovorima koje su potpisali kad su zasjedali u direktorske fotelje tog javnog poduzeća.

Takve ugovore odobrio im je bivši ministar poljoprivrede, SDP-ovac Tihomir Jakovina koji je uime Vlade Republike Hrvatske tada predstavljao Skupštinu Šuma.

Boži Petrovu i Slavenu Dobroviću u Vodama, za razliku od Šuma, ništa nije sramotno

Vlast se u međuvremenu promijenila pa je ministar poljoprivrede i Skupština Šuma postao mostovac Davor Romić koji pak ne želi isplatiti te bonuse. 

Zbog toga je cijela ta stvar završila na sudu. Time su članovi Uprave Šuma napravili ogromnu grešku. Jer trebali su biti svjesni da će zbog loše situacije u državi koja se bori s nezaposlenošću i iseljavanjem mladih njihove milijunske nagrade naići na svaku osudu. Stoga su se trebali pomiriti s time da će obećanja o bonusima u njihovim ugovorima ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Bilo je i drugih direktora državnih tvrtki koji su imali i imaju još uvijek u svojim ugovorima odredbe o bonusima. Doduše ne tako izdašne kao u slučaju Šuma. Neki od njih čak su i pokušali aktivirati te odredbe, ali nakon što od nadzornih odbora ili skupština dobili odbijenicu, pomirili su se s time. 

No uprava Hrvatskih šuma nije pa je tužila tvrtku koju vodi. A odredbe o njihovim bonusima uopće se nisu ni smjele naći u ugovorima članova uprave državne tvrtke poput Hrvatskih šuma.

Jakovina je stoga odmah u startu napravio ogromnu grešku kad je takve ugovore potpisao uime RH. Mostovci su najglasniji u osudi tog Jakovinina poteza.

A to je više nego zanimljivo. Isti ljudi koji su, primjerice, u Hrvatske vode za zamjenicu direktora postavili osobu koju istražuje USKOK zbog namještanja natječaja i za koju su neovisno tijelo Svjetske banke koje se bavi prijevarama i korupcijom te unutarnja revizija Hrvatskih voda utvrdili da je “kriva”, sad moraliziraju i osuđuju Jakovinu i upravu Hrvatskih šuma.

Boži Petrovu i Slavenu Dobroviću u Vodama, za razliku od Šuma, ništa nije sramotno.

>> Jakovina: 'Prihvaćam kritike koje dolaze na moj račun, ali ne i podmetanja"

Komentara 6

AZ
antonio_zg
13:16 26.07.2016.

Ovdje se opet ponavlja situacija gdje se vidi jedan suludi nacin razmisljanja hrvatskog covjeka. Znaci, netko je na temelju prethodnih rezultata ( 15 m HRK u 4 godine) POTPISAO UGOVOR s novom upravom prema kojoj su smanjene plaće Upravi, smanjene beneficije a kao poticaj su dogovorene određeni bonusi. Poslodavac je računao o bonusu vodeći se idejom o 15 m HRK u 4 godine. Nova Uprava napravila 380 m HRK dobiti u 4 godine. Poslodavac krivo procijenio. I sad ne zeli isplatiti potpisane ugovore . I naravno, opet svi podupiru stranu koja ne zeli izvrsiti svoje ugovorne obveze zbog krive procjene.. Suludo... Mislim da se treba jasno definirati što se točno očekuje od državne firme. Ovo što je Uprava Šuma napravila je nešto što bi svaka privatna firma napravila-smanjili broj ljudi, racionalizirali troškove, kupcima podigili cijene u skladu s trzisnim uvjetima. I evo, 380 m HRK dobiti je rezultat.. Znaci, postoji otpor isplati bonusa kod visestrukog povećanja dobiti i krpanja drzavnog proračuna uslijed dobrog rada Uprave. I najgore od svega, SDPovci smatraju da to nije u redu; a svake godine imali su barem 4 nadzorna odbora gdje su prolazili teme poput smanjenja broja ljudi, povećanja cijena i sl... Drvlje i kamenje na Upravu koja je dobit povecala 20x, ali nitko nista kad Hrvatska lutrija uspije ostvariti GUBITAk?!!?!? Pretpostavit cu da je u ocima naroda to OK manager. Ili je OK manager tek onaj tko napravi poslovno cudo s firmom i odrekne se prava iz ugovora?

MA
MarioG
07:46 27.07.2016.

I građani i novinari moraju shvatiti da po zakonu koji su oni sami donijeli (ZOO) ti direktori će na koncu dobiti ono što su s državom (Jakovinom) dogovorili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije