Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.02.2016. u 18:15

Potraje li paraliza glavnih poluga vlasti, trpjet će investicije i radna mjesta

Među mnogim brojkama koje iskrsavaju pred kraj godine potiho prolazi ona da se štednja hrvatskih tvrtki popela na 30 milijardi kuna! Koliki je to neiskorišteni potencijal postaje jasnije kada se iznos keša koji tvrtke drže po bankama usporedi s godišnjom vrijednošću svih investicija u zemlji, a one su oko 50 milijardi kuna. Nitko nije osnovao tvrtku s namjerom da mu gotov novac skuplja neku sitnu kamatu, nego da ga oplođuje i širi posao. To što ga naši poduzetnici čuvaju kao kvočka piliće trebao bi biti glavni problem svake vlasti.

Tehnomenadžer Tihomir Orešković najavio je da će sve učiniti da popravi poslovnu klimu i potakne tvrtke da ulažu. Njegova se vlada, međutim, još nije dotaknula životnih tema već se bavi prošlošću i sama sobom. Svi mi rado pljujemo po državi, no gorka je istina da je javni sektor posljednjih nekoliko godina vodeći investitor u zemlji, dok su se privatnici, skupa s bankama, začahurili ili ližu rane zadobivene u nekretninskom ludilu, te još čekaju. Potraje li paraliza glavnih poluga vlasti, trpjet će investicije, radna mjesta, povlačenje sredstava iz europskih fondova, ugovaranje novih projekata pa ćemo se opet naći u situaciji da nakon jednog koraka naprijed, slijede dva koraka nazad.

Zbog nekih svojih interesa sindikati i poslovna zajednica pozdravili su Oreškovićev ulazak u Banske dvore, te će ga neko vrijeme pustiti na miru. Premijer najslabije komunicira sa svojima, krizne situacije u kojima se našao pokazale su da je u najmanju ruku treća razina vlasti. Što će biti s proračunom kad ga napokon krenu pripremati? Hoće li o svakoj kuni ili privatizaciji prvo raspravljati stranačka tijela i nacionalna vijeća, pa tek onda premijer? Orešković je jedini kohezivni faktor koalicije koja to nije, te ga, barem javno, podržavaju i Most i HDZ.

Nađe li se u poziciji da posreduje između jednih i drugih, lako bi se moglo dogoditi da Tihomir Orešković stane na stranu Mosta jer im je politička sudbina usko povezana. Bez Petrova ni on ne bi bio premijer.

>> Orešković: Kolege s bivšeg posla govorili su mi da je Hrvatska predivna zemlja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije