Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.07.2016. u 11:05

Petrov je poziciju stvorio načelom da ništa nije na prodaju. A Beljak je to nazvao “Božjom kaznom za HDZ”

Dvojica mladih političara u godinu dana strelovito su napredovala na nacionalnoj političkoj sceni. Božo Petrov i Krešo Beljak, lideri Mosta i HSS-a. Mlađi, 36-godišnji Petrov na fascinantan je način, ni iz čega, stvorio treću po snazi političku grupaciju u zemlji, a 44-godišnji Beljak je petrificirani HSS u par mjeseci prometnuo u strateškog partnera i važnog sudionika moguće nove SDP-ove Vlade.

No, njih dvojica, kao i njihove političke pozicije, čista su suprotnost. Petrov i Beljak dvije su potpuno različite političke pojave, a priča o njima priča je o dvije potpuno različite Hrvatske. Pojava Petrova stvorila je novu političku vrijednost u Hrvata, a zasniva se na jednostavnom političkom načelu da ništa nije na prodaju. Beljak je, pak, do savršenosti razvio politički pragmatizam koji počiva na premisi da je moguće sve, pa i potpuni politički zaokret i prelazak dotadašnjem političkom protivniku, ako je cijena aranžmana izdašna. Beljak je dobio nemoralnu političku ponudu i reagirao kako bi i svi, prihvatio ju je. Svi osim Petrova, koji je (zasad) politički romantičar i grozi se političke rasprodaje. Beljak je, naprotiv, realist koji više nema nikakvih iluzija o politici u Hrvata i misli da su HDZ i SDP nepopravljivi politički dinosauri koji, međutim, uvijek vladaju, pa je shvatio pragmatičnost njihova klijentelističko-uhljebničkog modela. No kako mu je politički izbor bio HSS, značajna povijesna hrvatska stranka, ali koja vjerojatno nikada neće narasti na veličinu i značaj HDZ-a ili SDP-a, pomirio se s time. No onda je proučio kako se stranku s minornim političkim i izbornim potencijalom može političkim manevrima napumpati i zadobiti puno jači politički utjecaj.

Bilo je dovoljno učiti na pragmatizmu jednog Ratimira Čačića, Vesne Pusić ili iskustvima notornog Milana Bandića. Beljak je, čini se, sve njih nadmašio. Nikome nije do sada – pa neka je točno tek pola od onoga što pumpa lukavi Stipe Gambrić Jambo (da HSS dobiva potpredsjednika Vlade, tri ministra, pet zastupnika, sve poljoprivredne agencije, Hrvatske šume i vode itd.) – uspjelo toliko napuhati svoj politički značaj.

Petrov je, naprotiv, zakoračio na teren dinosaura HDZ-a i SDP-a bez komplesa i, za razliku od Beljaka, nije imao baš nikakvu stranačku infrastrukturu. Poput misionara koji se početkom 16. stoljeća iskrcao na negostoljubive pacifičke obale Perua, digao je “križ” i pred zabezeknutim velikim Inkama, Karamarkom i Milanovićem krenuo ih “pokrstiti”. Nisu se dali, ali niti se Petrov nije želio pokloniti njihovoj vjeri. Kao ni Tihomir Orešković, još jedan od onih kojima je tradicionalna hrvatska politička pragmatika bila strana. Beljaka je na prebježništvo, ustvari, “natjerao” baš Most. Da je Beljak ostao s HDZ-om, a on složio novu koaliciju s Mostom, za Beljaka tu ne bi bilo prostora koji je želio. Most je dominantan partner, pa nije čudno što ga je Beljak, promišljeno, dok je još figurirao u Domoljubnoj koaliciji, nazvao “Božjom kaznom za HDZ”. Beljak je radije postavio kratkoročni cilj, a i “građanski rat” u HDZ-u nije bio preporuka za novo svezništvo s njim. Za sebe i stranku napravio je, u toj vizualnoj reformi HSS-a, maksimum, a vidjet ćemo hoće li i za svoje birače seljake, koje je SDP-ovac Jakovina rasturio. Petrov je i dalje politički idealist, a reformski cilj postavlja na duže staze. Principijelnost i stav “Nećeš, razbojniče!” prema hrvatskoj političkoj trgovini sada udružuje s Oreškovićem.

Razlika između dviju mladih političkih zvijezda je u tome što Petrov snagu crpi isključivo od birača i ne duguje ništa “političkim dinosaurima”. Beljak je postao važan zbog dobrog manevra, no uglavnom jer trenutačno ima nekoga tko će preplatiti stvarnu vrijednost HSS-ovih dionica.

>> Ako pobijede na izborima, glavnu riječ u Banskim dvorima imat će Milanović, Vrdoljak i Beljak

Komentara 4

MR
MrkiMedo
13:04 10.07.2016.

Nije Beljak prometnuo HSS u "važnog strateškog partnera moguće nove Vlade", nego Milanović. Zato se Beljaku ne mogu pripisivati nekakve "zasluge", jer ih on zaista nema. I Milanović i Beljak odvratnim nemoralom truju cijelu političku scenu u Hrvatskoj uz odobravanje ovog novinara.

DU
Deleted user
13:53 10.07.2016.

Točno je kako MOST nije imao stranačku infrastrukturu, ali ozbiljnom analitičaru ne promiče samo tako očito, da ima itekakvu potporu Katoličke crkve koju je HDZ razočarao i koja je tražila način da ga "lustrira". Potpora Crkve je financijski i operativno puno značajnija od one koju bi si MOST mogao priskrbiti kao obična politička stranka. Što se HSS-a tiče, površno ga je i neobjektivno gledati samo nekoliko mjeseci unatrag. Ozbiljna analiza bi pokazala da je HSS najveći politički zaokret napravio 2007 godine kad ga je Joža Friščić sa SDP-ove strane preveo HDZ-u i izručio Sanaderu u ruke. Od tog doba počinje sveopće propadanje stranke, da bi danas spala na jednog saborskog zastupnika i biračku potporu ispod praga. Zato nije nimalo čudno što se HSS vraća ishodištu, brizi za malog čovjeka. Jer ne zaboravite vi po medijima sklonim jednoj političkoj opciji, seljak je također "mali čovjek" o kojem je HDZ dokazao da ne vodi brigu (ni pod Sanaderom ni pod Karamarkom, a za Plenkovića je tek vidjeti).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije