Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.11.2016. u 07:00

Svima je jasno da se direktori poduzeća biraju u stranačkim središnjicama

Kada se HDZ-ovci žale da već godinu dana zapravo nisu preuzeli vlast, premda je u pozadini želja za kadroviranjem u državnim tvrtkama i poduzećima, faktično ne griješe. U velikoj većini državnih tvrtki i dalje gospodare kadrovi Milanovićeve Vlade. Prošla Vlada Tihomira Oreškovića prvo se borila s nerazumno zahtjevnom i kompliciranom uredbom o biranju uprava strateških tvrtki (koju joj je u nasljeđe ostavio SDP premda je SDP-ova Vlada politički imenovala uprave poduzeća!), da bi je tadašnji DUUDI donekle ublažio, i tek što su stigli raspisati natječaje za pojedine tvrtke – HDZ je srušio vlastitu Vladu. Vlada je jučer odlučila ubrzati proceduru smjena i kadroviranja pa će na najdulje šest mjeseci bez natječaja imenovati nove direktore, a za to vrijeme će se provesti natječaji. I, naravno, što je potvrdio i ministar Goran Marić, ti isti predsjednici uprava bit će vrlo vjerojatno opet izabrani na natječajima! Time se od natječaja, koji su ionako farsa, radi još veća namještaljka. Bilo bi poštenije da se natječaji posve ukinu jer svima je jasno da se direktori poduzeća biraju u stranačkim središnjicama, a ne na tržištu među “velikim” stručnjacima.

I većina poduzeća, poput Hrvatskih cesta, Voda ili Šuma, radi prema Vladinim planovima i nije im posao zarađivati novac nego provoditi planirane investicije. Plenkovićeva Vlada ne usudi se ukinuti natječaje jer bi ih oporba razapela, a vrlo vjerojatno i mediji, pa su pribjegli solomonskom rješenju. Time će još više staviti u fokus činjenicu da su natječaji obična magla. Biranje članova nadzornih odbora natječajima tek je potpuna besmislica jer država kao vlasnik ima svako pravo politički imenovati nadzornike u svojim tvrtkama. Vladino zaobilaženje natječaja poklopilo se sa skandalom u Hrvatskim vodama gdje se mijenjao statut kako bi se za zamjenika direktora imenovalo Marija Bukmira, kuma Bože Petrova. Politička imenovanja sigurno ne smiju podrazumijevati dolaženje do funkcije kumskim vezama bez referenca.     

>> Kumstvo nema veze s imenovanjem Bukmira, ne bavim se kadroviranjem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije