Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIKA

Bitka za zagrebački HDZ

mikulić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
08.11.2016.
u 20:30

Prgomet kao povratnik u HDZ ima protivnike u stranci koji nisu sretni što je povratkom dobio prolazno mjesto na listi i ušao u Sabor

Taj godinama svemoćni vladar Zagreba prvi je put ozbiljno uzdrman. Načet istragama i optužnicama, ogoljen na parlamentarnim izborima, Milan Bandić nakon 17 godina prvi put ima prilične šanse izgubiti na lokalnim izborima. Bandića, tog čovjeka od teflona o kojeg su se odbile i poput balona rasplinule razne afere (sve dok nije završio u zatvoru), neumornog populista, ne treba otpisati, ali prvi put nakon 17 godina čak i HDZ “njuši” da bi mogao imati šanse s pravim kandidatom dobiti izbore u Zagrebu.

Nisu udarali na Bandića

HDZ je godinama u Zagrebu bio u prikrivenim savezništvima s Milanom Bandićem. Upravo su glasovi HDZ-ovih birača velikim dijelom dovodili Bandića na vlast. Logika je bila – na nacionalnoj razini glasaju za HDZ, a u Zagrebu za Milana. Taj zagrebački Hercegovac dobro je razumio da se do ljudi najlakše dopire ako gaziš po terenu i rješavaš komunalne probleme. Tako su se HDZ-ovci otvoreno hvalili: ta za koga će glasati ako ne za Bandića kad je neki dan bio u njihovoj ulici na periferiji grada i za dva je dana riješen problem asfalta, vode... HDZ se posljednjih godina, posebice posljednja dva ciklusa lokalnih izbora otkad se gradonačelnici biraju neposredno, nije ni trudio promovirati ljude koji bi mogli ozbiljno uzdrmati Bandića. Jasen Mesić i Margareta Mađerić bili su HDZ-ovi kandidati tek reda radi, namjera njihovih kandidatura nije bila detronizirati Bandića, a u svojim natjecanjima na izborima nisu ni imali stvarnu pomoć stranke. I sada HDZ u zagrebačkoj Gradskoj skupštini “drži lojtre” Milanu Bandiću jer bez HDZ-ovih ruku Bandić ne bi imao većinu u Gradskoj skupštini. Uostalom, nakon ostavke Darinka Kosora upravo je Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, postao predsjednik zagrebačke Skupštine. Taj je scenarij funkcionirao jer je Milan Bandić na nacionalnoj razini bio u koaliciji s HDZ-om, tj. podržavao je HDZ-ovu većinu u Saboru. Ali HDZ je sada na prekretnici – izborom kandidata i politikom u Zagrebu mora pokazati kani li se konačno distancirati od Milana Bandića ili će nastaviti politiku suradnje čime će ostati sudionik u svim Bandićevim akrobacijama u Zagrebu.

Iako je do lokalnih izbora preostalo tek šest mjeseci, HDZ još nije donio formalnu odluku tko će biti njegov gradonačelnički kandidat za grad Zagreb. Andrija Mikulić nije bio kandidat ni na prošlim lokalnim izborima, nego je tu ulogu preuzela Margareta Mađerić, a on je nosio listu za Skupštinu. Tada je bio novoizabrani šef zagrebačke organizacije, koji je vlast u gradskom HDZ-u preuzeo kao čovjek Milijana Brkića, pa je nekako pregrmio da kao novi igrač još nije spreman za izborni megdan. Međutim, Mikulić sada vodi zagrebački HDZ već pet godina i dojam je da je jedino sebe uvjerio kako će biti gradonačelnički kandidat za Zagreb. Mikulić nema potrebnu karizmu, jasno je da on pobjedu HDZ-u ne može donijeti, ali unatoč tome još nema odluke tko će biti HDZ-ov igrač za Zagreb. Vrh HDZ-a, neslužbeno doznajemo, prije otprilike tri mjeseca o Zagrebu i kandidaturi za gradonačelnika razgovarao je s Dragom Prgometom, HDZ-ovim disidentom i stranačkim povratnikom. Međutim, razgovori o lokalnim izborima zamrli su uoči parlamentarnih jer se stranka spremala za pohod na nacionalnoj razini, pa to nije bio prioritet. Ti razgovori još nisu nastavljeni, odnosno zaključeni nekom odlukom. Dragi Prgometu, kažu naši izvori, ne bi bila mrska bitka za gradonačelnika, ali na izbore ne bi išao ako ujedno ne bi preuzeo i zagrebački HDZ. Model prema kojem bi šef gradske organizacije nosio listu za Skupštinu, a drugi kandidat bi se borio za gradonačelničku funkciju u Prgometovu krugu smatraju promašenim. Uostalom, drže neprirodnim da kandidat za gradonačelnika ne kontrolira gradski HDZ jer bi se u protivnom dogodile klanovske borbe, a nije isključeno da bi nezadovoljnici iz Mikulićeva kruga mogli i minirati kampanju drugom kandidatu.

Prgomet bi zahvatio centar

– Andrija Mikulić ne može donijeti pobjedu, a HDZ mora odlučiti hoće li se maknuti od Milana Bandića. I Mikulić, kao šef Skupštine, svidjelo se to njemu ili ne, bio je vezan uz Bandića. Uostalom, na parlamentarnim izborima dobio je samo oko 1100 preferencijalnih glasova – rekao je izvor sklon Dragi Prgometu.

Oni koji zagovaraju Dragu Prgometa smatraju da bi on mogao zahvatiti i dio birača centra bez kojih HDZ ne može računati na iole dobar rezultat, a kamoli na pobjedu. Međutim, u slučaju Prgometa javljaju se dva problema. Prvi, nikada nije zgodno raspuštati gradsku organizaciju pa onda nametati odabranog čovjeka za šefa. Drugi, Prgomet kao povratnik u HDZ, odnosno čovjek koji je napustio HDZ u Karamarkovo vrijeme, ima i svoje protivnike u stranci koji nisu najsretniji što je povratkom dobio prolazno mjesto na listi i ušao u Sabor. Ni Prgomet na parlamentrnim izborima nije osvojio 10 posto preferencijalnih glasova, u šestoj izbornoj jedinici koja nije njegova domicilna dohvatio je 6 posto glasova, odnosno oko 3000.

S druge strane dio sugovornika iz zagrebačkog HDZ-a, i oni koji su uz Mikulića i oni koji su protiv njega, smatra da se s Prgometom ne bi pogriješilo, a i da bi članstvo kao članstvo “poslušalo” upute vrha stranke i prihvatilo ga kao novog vođu zagrebačke organizacije.

Neće ostati po strani

Upućeni u zbivanja u zagrebačkom HDZ-u kažu kako Andrija Mikulić ima ambicije biti kandidat za gradonačelnika i da želi ići u kandidaturu, no svjesni su da su njegove šanse upitne. Drže da bi Mikulić što prije trebao razriješiti situaciju je li ili nije kandidat jer smatraju da se već debelo kasni s odlukom o izbornom scenariju za Zagreb.

Inicijativu koju je u subotu najavio u intervjuu Hini kako zagrebački HDZ u Gradskoj skupštini kani predložiti izmjenu naziva Trga maršala Tita u Kazališni trg u gradskom HDZ-u tumače kao Mikulićev početak kampanje, odnosno da time želi isprovocirati vrh stranke da napokon odluče tko je kandidat za Zagreb. Naši izvori kažu da je Mikulić najavio Andreju Plenkoviću taj potez oko Titova trga, ali da od njega nije dobio konkretan odgovor.

– Andriji smo rekli da mora što prije razgovarati s Plenkovićem da se ta stvar razriješi. Kako odgovor nije dobio sad igra va bank – otkrio je naš sugovornik.

Našim je sugovornicima jasno i da Prgomet želi kandidaturu, ali i da želi preuzeti organizaciju, ali nisu sigurni hoće li se Plenković upuštati u raspuštanje zagrebačkog HDZ-a. Kao čovjeka koji bi imao potencijala u kandidaturi za Zagreb vide i Zlatka Hasanbegovića, bivšeg ministra kulture koji uživa popularnost desnog biračkog tijela.

– Hasanbegović sigurno ne bi imao podršku vrha stranke i ne bi ga istaknuli kao kandidata, ali u stranačkoj bazi sigurno bi je imao. Nisam siguran ni bi li se Hasanbegović u to upuštao. Jedino možda iz prkosa – rezimirao je naš sugovornik.

Iako se proteklih dana pronijela priča da bi Hasanbegović mogao biti nestranački kandidat na platformi konzervativke Željke Markić, u njegovu krugu doznaje se da od toga nema ništa. To bi podrazumijevalo da Hasanbegović napušta HDZ, a to mu nije namjera.

– Andrija Mikulić sigurno neće po strani i mirno promatrati dovođenje novog kandidata za Zagreb. Iako ga je Milijan Brkić instalirao za šefa gradskog HDZ-a, premda smo i mi kao stranačka infrastruktura odradili te izbore, pitanje je koliko je sada Brkić iza njega, odnosno vjeruje li Brkić u Mikulićev potencijal – komentirao je naš izvor iz gradskog HDZ-a. On smatra da Mikulić ipak ima elegantan izlaz, ne bude li kandidat, a to je njegova pozicija u Saboru. No da Mikulić već pomalo izražava nezadovoljstvo, pokazalo se na zadnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a kada je odbio potpredsjedničko mjesto u saborskom Odboru za graditeljstvo.

Plenković odbio Švaljek

Mnogi su u HDZ-u ostali začuđeni tom njegovom odbijenicom, a u njegovu su krugu kasnije tumačili da je Mikulić u tri odbora koja se na neki način vežu za Grad Zagreb i da je njegova priča “zagrebačka”, a da mu dodatne funkcije u odborima ne trebaju. Naši su sugovornici pak protumačili da je Mikulić to odbio jer nije ponovno dobio Odbor za medije u kojem je šefovao nakon prošlih izbora.

U zagrebačkom HDZ-u kažu kako osim Prgometa i njihovih razmišljanja o Hasanbegoviću u optjecaju nisu ostala imena potencijalnih kandidata. Iako se šuškalo o Mirni Šitum, uglednoj liječnici (članici HDZ-a) i Bandićevoj pročelnici za zdravstvo, naši izvori kažu kako su nju određeni krugovi nametali još Tomislavu Karamarku kada je Milan Bandić bio završio u zatvoru, ali da je taj plan osujećen baš iz zagrebačkog HDZ-a.

Isti izvori navode da je navodno Darinko Kosor, šef HSLS-a i bivši šef Gradske skupštine, Andreju Plenkoviću sugerirao priču sa Sandrom Švaljek kao kandidatkinjom za Zagreb, ali da je Plenković to navodno odbio. Razni sugovornici upozoravaju da Sandru Švaljek, bivšu Bandićevu zamjenicu koja je vodila Grad Zagreb dok je on bio u zatvoru, a sada je nestranačka kandidatkinja za gradonačelnicu, ne treba podcijeniti. U vrhu HDZ-a kažu da će se u idućim tjednima baviti lokalnim izborima, smatraju da ne kasne (premda to smatra većina sugovornika) i ne žele nikoga otpisati ni promovirati kao mogućeg kandidata. Do prije neki dan bavili su se sastavljanjem Vlade, preostaje im još definiranje državnih tajnika, a onda će im velika tema biti lokalni izbori. Jedan visokopozicionirani član zagrebačkog HDZ-a smatra da HDZ nije nikad bio bliže pobjedi u Zagrebu i da će gubitak izbora u metropoli biti veliki poraz za HDZ. On smatra i da je krajnje vrijeme da se prestanu izmišljati kandidati i da se sustavnom analizom dođe do najboljeg kandidata. Drži da bi se unutar HDZ-a trebalo provesti istraživanje o najboljem profilu kandidata, a kada bi se isprofiliralo dvoje-troje kandidata, onda bi ih trebalo testirati i na anketama izvan stranke.

– Kandidat sigurno ne može biti osoba koja nije javno prepoznatljiva, koja nema rezultate i koja već na parlamentarnim izborima nije osvojila respektabilan broj preferencijalnih glasova – smatra naš izvor. Drži sramotnim da HDZ nema svog gradonačelnika u Dubrovniku, u Sisku..., a uvjeren je da bi s pravim kandidatom HDZ mogao dobiti Zagreb. Suprotno logici Prgometove ekipe, smatra da šefovi gradskih i županijskih organizacija ne moraju ujedno biti i kandidati za gradonačelnike i župane. Također, smatra da se ne mora birati novo vodstvo zagrebačkog HDZ-a ako netko drugi bude kandidat, a ne Mikulić.

Upregnut će svu mašineriju

– Potpuno je pogrešna logika da šefovi lokalnih organizacija moraju biti i kandidati ili da netko mora voditi gradsku organizaciju da bi bio kandidat za funkciju u lokalnoj sredini – uvjeren je taj član gradskog HDZ-a.

Kako će Andrej Plenković presjeći gordijski čvor oko Zagreba, trebalo bi se vrlo brzo doznati. U gradskom HDZ-u smatraju da bi se do Božića moralo znati tko je kandidat jer ta osoba mora odraditi kampanju i predstaviti se biračima. U svakom slučaju, za lokalne izbore angažirat će se i šef HDZ-a, glavni tajnik Jandroković, ali i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić. HDZ će ponovno morati upregnuti svoju mašineriju koja je već iscrpljena dvama parlamentarnim izborima, dvama izborima za šefa stranke... Trofej gradonačelnika Zagreba značio bi da stranka ima sve najvažnije poluge u državi u svojim rukama (izuzev šefa Sabora što drži Most), no pitanje je je li Bandić otpisan.  

>> Zašto HDZ u 25 godina nije riješio ime trga?  

>> Referendum o Trgu maršala Tita: O imenu trga rasprava se vodi od osamostaljenja

Komentara 1

I9
ivan.994
22:27 08.11.2016.

Kandidiranjem Mikulića, a pogotovo Prgometa dobar dio birača koji inače glasuju za HDZ odlučio bi se ipak za Bandića. To se ionako događa već godinama jer HDZ na lokalnim izborima u Zagrebu dobiva manje glasova nego na parlamentarnim. Ni Mikulić ni Prgomet nisu "pravi kandidati". Što se tiče Hasanbegovića, mislim da njemu nije u interesu raspravljati o komunalnim pitanjima, on je ipak kapacitet za više i trebao bi ostati u Saboru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije