Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.08.2016. u 13:30

Nema dvojbe da pobornike TTIP-a čeka teška borba

Sigmar Gabriel, njemački ministar gospodarstva, u nedjelju je podigao prašinu izjavom da su pregovori između Europske unije i SAD-a vezani za TTIP mrtvi, ali da nijedna strana to neće javno priznati. Izvrstan materijal za naslovnice, ali to vjerojatno baš i nije najtočnije.

Čini mi se vjerojatnije da on kao dugoročni protivnik TTIP-a progovara više iz pozicije čelnika njemačkih socijaldemokrata nego iz pozicije ministra gospodarstva – a stranka donedavno nije imala ni teoretske šanse za pobjedu nad Angelom Merkel na izborima iduće godine. Gabriel se koristi TTIP-om da bi označio svoj politički teritorij. Ako TTIP prođe, može pobrati lovorike, a ako pregovori propadnu, može tvrditi da je bio u pravu.

Činjenica je da Gabriel već neko vrijeme podiže prašinu da bi profitirao od pada podrške Angeli Merkel i njezinoj Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU). Osim izjava kojima pokopava TTIP, također je izjavio da Britanija mora „platiti“ zbog odluke o napuštanju Europske unije, a prije nekoliko tjedana pokazao je srednji prst neonacistima koji su protestirali.

Čak je i vođa pregovora za Europsku uniju Ignacio Garcia Bercero odlučio ublažiti situaciju te je Gabrielovu izjavu nazvao pretjeranom.

Nema dvojbe da pobornike TTIP-a čeka teška borba. Gabriel i SPD, Britanija i Brexit, pa čak i Hillary Clinton sada predstavljaju blage "trumpovite" u ovoj međunarodnoj sagi. Međunarodna trgovina, TTIP i globalizacija dobri su za većinu nacija, osobito one manje poput Hrvatske, koje individualno nemaju šanse za ravnopravne bilateralne pregovore sa svjetskim ekonomskim silama.

Međutim, činjenice se neprestano zakopavaju pod sloj paranoje i kratkoročnih političkih ambicija nekolicine „likova“.

Naš je izbor u Hrvatskoj jasan: ili ćemo se pripremiti na tržišno natjecanje u svijetu s jasno postavljenim pravilima trgovine, kao što su ona koja donosi TTIP, ili ćemo se morati pripremiti na svijet koji sve manje tolerira slabije igrače. Samo je jedan dobar izbor.

>> Njemački ministar otkrio: Trgovinski sporazum Amerike i EU je propao!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije