Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.01.2017. u 18:00

Trump ideologiju globalizma postavlja naglavce – EU će mu biti prva meta

Kada je američki predsjednik na odlasku Barack Obama prilikom svoje oproštajne turneje predao Angeli Merkel u popudbinu čuvanje plamena globalizma, bilo je jasno da je ta popudbina tek novčić kojim će globalizam biti ispraćen preko rijeke Stiks, u zagrobni život.

U intervjuima koje je u nedjelju dao njemačkom Bildu i londonskom Timesu, Trump je samo potpisao tu osmrtnicu.

Trump ideologiju globalizma postavlja naglavce. Sve što je do danas vrijedilo kao neprikosnovena istina, postaje prokazana, opaka laž. I obrnuto.

Ako su nas do jučer uvjeravali da je Rusija najveći neprijatelj civiliziranog čovječanstva, a Europska unija zalog svijetle budućnosti, sada će ta uvjerenja biti opozvana.

Ako smo mislili da je NATO čuvar globalne sigurnosti, ta će istina također biti preispitana.

Trump ruši kumire globalizma i bit će dobro izmaknuti se iz njihove sjene kako nas ne bi zgromili. Jedan od najvećih idola te ideologije bila je Europska unija. EU će, stoga, biti prva Trumpova meta. Zato u intervjuu poziva europske nacije da slijede put Brexita i umaknu sudbini koja čeka EU.

EU je, unatoč svojim proklamacijama, postao samo alat uspona njemačke ekonomske i političke moći u Europi. Sukob s Rusijom bio je logičan slijed te ekspanzije i ugroza svjetskom miru. Trump stoga okreće taj slijed – objavljuje da je hladni rat gotov i da prijetnje komunizma više nema, pa logično i EU i NATO nemaju više svoju svrhu.

Sada Rusija postaje privilegirani partner kojemu treba pomoći, kao Njemačkoj nakon WW2, kako bi zajedno pravili blok globalizmu. Saveznike će, prirodno, tražiti i u Europi. Zato Britaniju treba ohrabriti da potpuno napusti EU, zato će dati podršku Le Penovoj u Francuskoj. Poput Wilsona, afirmirat će slobodu malih europskih nacija i njihove interese, a protiv imperijalizma velikih.

Bit će ovo godina u kojoj će padati mnoge zablude i mnogi idoli. Treba povući jasnu distancu prema svijetu na izdisaju.     

>> Trump Njemačkoj poručio: Kupujte američke automobile. Nijemci odgovorili: napravite ih bolje!

>> Zbog terorizma i kibernetičkog kriminala Rusija je spremna obnoviti suradnju s SAD-om

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije