Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.10.2016. u 12:15

Osim porezne reforme nema drugih projekata, već Vlada čeka što će donijeti novi dan

Umjesto da pršti projektima i konkretnim prijedlozima, prvi radni tjedan nove Vlade prolazi u iščekivanju dnevnog reda sjednice i hoće li se ili neće na toj sjednici pojaviti Goran Marić, jedan od dvadeset njezinih ministara! Izbori su završeni prije mjesec i pol, vladajuća koalicija nije došla na vlast jučer, nego prije deset mjeseci, ali da nema Zdravka Marića, njezin drugi početak sveo bi se na nastavak političke kampanje i odmjeravanje snaga, katkad s Mostom, a još više unutar najjače parlamentarne stranke! Ima li itko pojma što će biti prvi potezi u resorima zdravstva ili obrazovanja? 
Nije valjda da će se famozna kurikularna reforma svesti na odvajanje dječaka od djevojčica u prvom osnovne? Što će raditi okljaštreno Ministarstvo gospodarstva? Kako će se Vlada postaviti prema sindikatima?

Priča o uvrijeđenom Goranu Mariću i mogućem mu resoru samo potvrđuje da se kod nas uvijek kreće otpočetka sa svakom promjenom vlasti pa makar se ona dogodila unutar istih stranaka. Iako je Plenković sastavio svoju Vladu s manje javne pompe i blamaže od svog prethodnika, ni on nije pokazao programe iz kojih bi se vidjelo da se HDZ doista ozbiljno pripremao da preuzme vlast i da novac koji je otišao za one strane studije nije bačen u vjetar. Jedini opipljiv potez s kojim HDZ kreće u novi mandat zapravo dolazi od čovjeka koji je ušao u Vladu kao nestranački stručnjak, a tek se na zadnjim izborima našao na izbornim listama HDZ-a. Porezna se reforma ovoj Vladi dogodila posve slučajno! Upućeniji znaju da se na početku mandata Tihomira Oreškovića Zdravko Marić usprotivio uvođenju poreza na nekretnine te je uvjerio Oreškovića da sustav treba gledati u cjelini, a ne po potrebi naštimavati poreze kako to zatraži neka interesna skupina.

Marić je time kupio vrijeme, koje će sad Plenkoviću odlično doći, jer se pokazalo da je rast koji je krenuo od druge polovice 2014. godine trajnijeg karaktera, što je otvorilo prostor za smanjenje poreznog pritiska koje bi trebali osjetiti i građani.

>> Hitni zakoni HDZ-a i Mosta padaju na Ustavnom sudu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije