Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.03.2017. u 11:20

Smislio ovaj potez Plenković sam ili uz pomoć Šeksove političke krojačnice, postavljanje Prgometa poremetilo je već posložene izborne pozicije u Zagrebu

Pet minuta do 12 sati Andrej Plenković je uspio pronaći rješenje kojim je HDZ, izgleda, izvukao iz vrlo nezavidne pozicije uoči izbora u Zagrebu. Smislio on sam taj potez ili uz pomoć kreativne političke krojačnice Vladimira Šeksa svejedno, postavljanje Drage Prgometa za HDZ-ova kandidata dobro je uzdrmalo i poremetilo već posložene političke pozicije u nekoliko suparničkih izbornih timova.

Potpuno se, primjerice, i prije službene objave kandidature promijenila pozicija nezavisne kandidatkinje Brune Esih i njezine liste za Zagreb. Promijenila se, nagore, i predizborna pozicija i skor Milana Bandića. Bruna Esih je, naime, svoju desnokonzervativnu i kroatersku poziciju trebala temeljiti na osnovnoj i jednostavnoj paroli da su HDZ i Bandić u Zagrebu jedno te isto. Pri tome uopće ne aludirajući, nego izravno govoreći kako je važan dio zagrebačkog HDZ-a umrežen s Bandićem do razine kvartovskih političara te da je stoga njihov interes zapravo status quo i nastavak interesne veze s vječnim gradonačelnikom.

Ne pronađe li Esih i njezin tim novu pitku parolu, mogao bi prestati uzgon njezine političke pozicije. Ona će pak izvjesno nastaviti svoju kandidaturu bez obzira na pojavu Prgometa. Kad se Prgomet iznenada pojavio kao zec iz šešira, odmah je bilo jasno da se na taj potez ni Plenković, a ni Prgomet nisu odlučili napamet. Jer Plenković je tom kandidaturom izravno nagazio vladajući sustav HDZ-a Zagreba, koji i jest bio sinonim za “bratstvo i jedinstvo” s Bandićem. Prgomet, koji je izuzetno ambiciozna osoba, te se očito odlučio svoju profesionalnu liječničku karijeru do kraja zamijeniti onom političara, gotovo sigurno je bio zatražio, a vjerojatno i dobio, obećanje da će nakon izbora imati odriješene ruke za preslagivanje zagrebačkog HDZ-a.

Nakon tog poteza, naravno, ni Plenković ne može sada stati na pola puta, nego bi logično bilo da oko Prgometa, u zajedništvu s dosadašnjom oporbom unutar gradskog HDZ-a, splete ekipu koja će biti jezgra HDZ-a Zagreba ako dođe do unutarnjeg preslaganja. Plenković ovdje igra politički šah i ide na rizik, a kao i u šahu više ne može promijeniti mišljenje i vratiti figuru. Najveći mu je rizik da Prgomet prođe loše jer bi to automatski izvadilo Plenkovićev prst u oko koji je s Prgometom gurnuo utjecajnom Milijanu Brkiću. A za Brkića Prgomet jednostavno predstavlja, blago rečeno, crvenu krpu. U postojećoj situaciji zanimljivo će biti promatrati ponašanje Zlatka Hasanbegovića i hoće li on i dalje ostati 99 posto vezan uz prijateljsku ekipu oko Brune Esih.

Što misli o kandidaturi Prgometa, on je već pokazao time da jedini u vrhu stranke nije za njega digao ruku. Neki misle da bi on trebao još jače pomoći Esih tako da isprovocira svoje udaljavanje iz HDZ-a, ali po svim njegovim dosadašnjim potezima, teško da bi išao na dramatičan rasplet. Pretpostaviti je da će i dalje smireno čekati razvoj događaja. Plenković bi mogao sada težiti i raspletu situaciji oko Hasanbegovića, no vjerojatno je izvjesnije da će ga ignorirati.

Brkić je, pak, doveden u nezgodan položaj jer mu se stalno smanjuje prostor unutar stranke, a može sada ili slegnuti ramenima, gunđati protiv zeca Prgometa ili reći da ga je baš briga. Pri tome to njegovo “baš me briga” moglo bi rezultirati tzv. bijelim štrajkom njemu sklonih HDZ-ovaca, što bi se onda negativno odrazilo na Prgometovu kampanju, a vjerojatno i rezultat.

Plenkovićev potez s Prgometom ima još jednu posljedicu, a ta je da je poslana poruka o, čini se, stvarnom razlazu s Bandićem. U teoriji to bi onda u budućnosti trebalo rezultirati mnogo nezavisnijom pozicijom HDZ-ovih zastupnika u zagrebačkoj Skupštini. Dođe li do toga, HDZ bi mogao ispuniti očekivanja stara dva desetljeća i postati jači igrač na nekim idućim izborima u Zagrebu.

>>Plenkoviću nije problem Esih, nego mreža HDZ - Bandić

>>Plenković šalje Brkića u bitku za Zagreb kao protuudarac Bruni Esih​

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije