Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.04.2016. u 19:59

Na stranu što je ministar Ante Šprlje, kako se pročulo u medijskim krugovima, zbog toga "poludio" i takvu informaciju ubrzo demantirao, šteta koju je pritom Marijana Petir pritom počinila braniteljima u ovom je trenutku nemjerljiva.

Tek što je posljednjih dana ministar Tomo Medved dao nadu braniteljima da će sustavnim pristupom prionuti rješavanju niza gorućih problema populacije, poput bombe je odjeknula vijest koju je odaslala zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Sa sigurne udaljenosti, naime, iz Bruxellesa, zatražila je od premijera Tihomira Oreškovića da obavijesti 300 optuženih ili u odsutnosti osuđenih branitelja koji se nalaze na "crnoj listi" Srbije zbog čega prilikom prelaska granice mogu biti uhićeni i pritom odaslala otrovnu strelicu prema Ministarstvu pravosuđa koje spomenute podatke posjeduje i o njima šuti.

Na stranu što je ministar Ante Šprlje, kako se pročulo u medijskim krugovima, zbog toga "poludio" i takvu informaciju ubrzo demantirao, šteta koju je pritom Marijana Petir pritom počinila braniteljima u ovom je trenutku nemjerljiva. Evo i zašto. Premda su od završetka rata prošla dva desetljeća, mnogi iz populacije koja obuhvaća pola milijuna branitelja svih se spomenutih godina nisu nikada odvažili prijeći državnu granicu.

Ne može im se to zamjeriti. Suradnja dviju država, pa i njihovih pravosudnih tijela, za to je vrijeme prolazila kroz toplo­hladne faze, pa su informacije o mogućem progonu hrvatskih branitelja stizale sporadično i na kapaljku. Posljednjih godina bilateralne odnose opterećuje i Hrvatskoj neprihvatljiv sustav univerzalne jurisdikcije koji si je Srbija uzela za pravo, prema svemu sudeći, uz zeleno svjetlo pojedinih europskih institucija.

Međutim, ustvrditi kako Ministarstvo pravosuđa od javnosti krije popis s 300 imena branitelja, opasni je populizam Marijane Petir. Mnogi branitelji koji su nakon rata odlučili živjeti od vlastita rada, pa zaplivali poduzetničkim vodama, nakon njezine objave otkazuju putovanja, raskidaju unosne poslove. Dotakla je ova Petirkina dezinformacija i branitelje koji su posao pronašli u špediciji, pa se ovih dana boje sjesti za volan kako ih ne bi snašla sudbina Veljka Marića, uhićenog prije šest godina na bugarsko-srpskoj granici. Usput, govoreći o branitelju osuđenom na 12 godina za ratni zločin, Marijana Petir proteklih se godina nije libila, pa čak i putem priopćenja, za njegovo izručenje Hrvatskoj pripisati si tuđe zasluge, zasluge ministara Milanovićeve Vlade, Freda Matića i Orsata Miljenića, koji su tihom diplomacijom u neposrednim kontaktima s najvišim srbijanskim dužnosnicima, poput Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, uspjeli ishoditi njegovo puštanje iz tamošnjih zatvora.

Istodobno, europarlamentarka nije propuštala na društvenim mrežama hvaliti se vlastitim angažmanom, pa se tako i posljednjih dana, nakon što je "prokazala" Šprljino ministarstvo, u braniteljskoj populaciji mogu čuti ovacije na račun "jedne od rijetkih koja nije zaboravila na nas".

Ako je željela upozoriti branitelje da ne prelaze granicu, trebala je pritom apelirati na srbijansko Ministarstvo pravde pa s pozicije europarlamentarke pritiskati tamošnju Vladu da obznani postoje li takvi popisi i koja su imena na njima. Uperivši prst u hrvatsko pravosuđe, za šaku jeftinih političkih bodova, ponovno je poljuljala tračak nade s kojom su branitelji dočekali novu vlast i dovela u pitanje povjerenje prema državi za koju su se borili. Zar su dnevnopolitički obračuni s Mostovim ministrom vrijedniji od onih u koje se Marijana Petir tako rado zaklinje?

>> 'Ministarstvo pravosuđa ne posjeduje popis 300 hrvatskih branitelja'

Komentara 3

DU
Deleted user
01:01 21.04.2016.

Kako je ova Renatica pametna. Steta sto tako pametnu glavu ne nose 4 noge. Siguran sam da je i "antifasista".

LU
lunar777
14:12 21.04.2016.

Trebala je jurišati na vjetrenjače? 1991 smo ih samo trebali lijepo zamoliti da nas ne napadaju i nebi bilo rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije