Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.01.2017. u 13:30

ISIL smatra Izrael neprijateljem, no nije se upuštao u sukobe. Izrael je šutio i odašiljao poruke da bi osveta za napad bila strašna

Trenutak kada se kamion zabio u grupu izraelskih vojnika na vidikovcu iznad Jeruzalema mogao bi promijeniti mnogo toga. U proteklih nekoliko godina, a pogotovo od trenutka kada je proglašena Islamska država, Izrael je u osnovi šutio kao zaliven. Nije bilo povezivanja Palestinaca i Hamasa s ISIL-om, a Benjamin Netanyahu nije ni slovca progovorio o eventualnom angažmanu Izraela u ratu protiv Kalifata, što bi bilo relativno logično zato što je vođa ISIL-a Al-Baghdadi izjavljivao da će uništiti Izrael i teritorij na kojem se nalazi priključiti svojoj islamističkoj tvorevini. Uz to, Izrael se nalazi u regiji i bilo bi najlogičnije, s obzirom na sofisticirano naoružanje kojim raspolaže, da se uključi barem u zračne udare protiv Islamske države.

No stav Izraela mogao bi se sažeti u jednu rečenicu – nemojte ni pomišljati da nas napadnete zato što je milijun posto sigurno da bismo nakon takvog napada bili osvetnički raspoloženi i da bismo uzvratili. I to vrlo gadno. Stoga izjava premijera Netanyahua, nakon napada kamionom na vojnike, koji je kazao kako su potpuno sigurni da je napad u Jeruzalemu djelo ISIL-a i da je taj napad povezan s onima u Nici i Berlinu, u osnovi znači da je Izrael neizravno objavio rat ISIL-u. Ili, kako Netanyahu kaže, Hamasu koji je svojevrsno utjelovljenje ISIL-a u Izraelu.

No otvara se i pitanje zašto ISIL do sada nije ni pokušao zaratiti s Izraelom iako ga vidi kao jednog od najvećih neprijatelja? Odluka o nenapadnju Izraela vjerojatno je krajnje racionalna, iako cijela ta ekipa s racionalnošću uglavnom i nema previše veze. No, ipak je potpuno svjesna da nema vojne snage, oružja i sposobnosti za rat protiv tako jakog neprijatelja kao što je Izrael.

ISIL na palestinskim teritorijima, pogotovo u Pojasu Gaze, ima ljude koje je uspio regrutirati, no broj im je gotovo beznačajan. Iako je Hamas sunitska organizacija i po nekakvoj definiciji trebao bi biti na strani ISIL-a, puno je skloniji šijitskom Iranu od kojeg dobiva izdašnu pomoć. No ta šačica pristaša Kalifata na palestinskim teritorijima mogla bi poslužiti Netanyahuu da uđe ne samo u neki novi malo žešći obračun s Palestincima nego i potencijalno mnogo širi sukob s ISIL-om.

U trenucima kada Islamska država gubi teritorij i vojno slabi, Izrael je u osnovi siguran da vojne snage Kalifata zapravo ne mogu uzvratiti ako ih izraelska vojska napadne. Napad na vojnike u Jeruzalemu u tome bi kontekstu mogao poslužiti kao povod za odmazdu protiv ISIL-a i za novo pozicioniranje Izraela u ratu koji već gotovo šest godina bjesni na njegovim granicama. Izrael ima najuvježbaniju, najopremljeniju i najiskusniju vojsku na cijelom Bliskom istoku koja bi sama mogla uništiti i ISIL i sve terorističke grupe i grupice koje su se ukopale u susjednoj Siriji i nešto malo udaljenijem Iraku.

No ulazak Izraela u taj rat mogao bi donijeti još neke preokrete zato što izraelska politika vidi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada isključivo kao neprijatelja koji je dugo pomagao onima koji su destabilizirali Izrael. Ovo je prilika da ga se jednom za svagda riješe. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije