Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.01.2015. u 23:23

Ionako slaba i dozlaboga neuspješna vlada premijera Milanovića naći će se na velikim mukama.

Velika pobjeda Kolinde Grabar Kitarović.

Prije nekoliko mjeseci ušla je u izbornu utrku kao barbika Tomislava Karamarka koja "ima sliku, a nema ton", a sada slavodobitno uzima ključeve Pantovčaka. Živjela je dugo godina u inozemstvu i to joj je objektivno bio hendikep kada se vratila u Hrvatsku i istaknula kandidaturu. Na početku kampanje napravila je nekoliko gafova, što su mediji, velikim dijelom pod utjecajem Ive Josipovića, iskoristili pokušavajući je opisati kao nedoraslu za predsjednika.

Vodila je smišljenu i hrabru kampanju. Isticala je da je kandidatkinja desnog centra, ali nije zatvarala vrata glasačima liberalnijeg usmjerenja. Vješto je izbjegavala raspravu o ideološkim pitanjima jer je očito znala da "ognjištarska retorika" nije put do uspjeha. Veliku pomoć imala je u HDZ-u koji ju je cijelo vrijeme štitio od napada s desnice pa je mogla bez straha da je ugrozi Milan Kujundžić pecati glasove na centru. Kolinda Grabar Kitarović započela je kampanju kao Pepeljuga, a iz nje izlazi kao princeza.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Pobijedila je jer je uvjerila birače da nudi promjene. Velika izlaznost građana na ovim izborima zapravo je demonstracija želje za radikalnim promjenama i poziv na odlučnu akciju. Prijelomni trenutak dogodio se nakon prvog kruga kada je u svom govoru Kolinda Grabar Kitarović uhvatila pobjednički Kairos i čvrsto ga držala do nedjeljne pobjede. U tom je govoru pokazala da nije lutka na koncu, nego državnica koja može samostalno voditi politiku.

Ivo Josipović izgubio je izbore zato što u pet godina svog mandata nije pokazao energiju i volju da radikalno mijenja stvari. Previše je bio popustljiv i trgovao s lošim vladama, a premalo zagovornik obespravljenih i osiromašenih građana. Pet godina recesije jednostavno mora "platiti" i šef države koji je za to vrijeme vodio zemlju bez obzira na to što predsjednik nema izravne ovlasti u gospodarstvu.

Kada je vidio da gubi, počeo je voditi negativnu i uvredljivu kampanju, pa čak i osobno diskreditirati i vrijeđati suparnicu. Ovo je njegov veliki politički poraz od kojeg će se teško oporaviti. Predsjednici koji ne dobiju drugi mandat uglavnom završavaju političku karijeru.

Nadam se da Kolinda Grabar Kitarović neće zaboraviti svoja izborna obećanja te da u njezinu grobničkom srcu ima mjesta za sve građane, pa i za glasače Ive Josipovića. Kada je zemlja u krizi, onda je jako bitno da predsjednik okuplja.

Jednako je bitno i obećanje da će se suprotstaviti političkim elitama kada treba štititi interese građana. To će biti veliki izazov jer svaki sukob predsjednice države s Vladom može biti mučan i neugodan. Vlada uvijek ima načina da nagradi poslušnog ili kazni neposlušnog predsjednika.

Pobjeda kandidatkinje HDZ-a izazvat će velike promjene na političkoj sceni. Ionako slaba i dozlaboga neuspješna vlada premijera Zorana Milanovića naći će se na velikim mukama. Bit će izložena velikom pritisku da odstupi i otvori prostor za izvanredne izbore. Na političkoj sceni više ništa neće biti kako je bilo, ali će zato Hrvatska i dalje ostati u recesiji, broj nezaposlenih i blokiranih će rasti, a zemljom će kružiti defetizam i nezadovoljstvo.

Nova predsjednica neće imati vremena za slavlje, nego će odmah početi ispunjavati svoja obećanja. Gubitnici tranzicije traže odlučnu akciju.

Kako bi rekao njezin politički uzor Franjo Tuđman, morat će odmah uhvatiti bika za rogove.

>>Mrtva utrka: Kolinda Grabar Kitarović prešla u vodstvo!

Komentara 78

PA
pacijent
23:40 11.01.2015.

hvala ti boze da je pobijedila hrvatska i njen narod hvala kolinda da si poslala yugonostalgicare u povijest pogledaj obijesena lica mesica pusica josipovica milanovica i bit cet ti jos draze kad znas da si ih pobijedila i sad ukinut urede bivsih predsjednika pa onda dalje

19
1995josip
23:40 11.01.2015.

Bilo bi lijepo da Milanović sam podnese ostavku i tako ubrza razvoj Hrvatske .

EL
Elle25
23:39 11.01.2015.

Čestitke od srca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije