Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prljava kampanja

U borbi za svaki glas analitičari očekuju oštriju retoriku

kolinda grabar kitarović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
31.12.2014.
u 21:07

Kolinda Grabar Kitarović ogradila se od izjava Mladeži HDZ-a da za Josipovića glasaju “jugosmradovi”

        Bitka u drugom krugu predsjedničkih izbora vodit će se, slikovito rečeno, prsa o prsa. Oba kandidata apsolutno će zaoštriti retoriku i pokušati maksimalno mobilizirati birače, pogotovo one koji uopće nisu izašli na izbore u prvom krugu. Kampanja će biti i negativna, a vrlo vjerojatno i prljava. Već u izbornoj noći iz stožera Ive Josipovića čule su se žestoke poruke na račun Kolinde Grabar Kitarović i HDZ-a koje najavljuju da će se udarati po HDZ-u kao zločinačkoj organizaciji koja je okrala Hrvatsku i Kolindi koja je sjedila u Sanaderovoj korumpiranoj vladi.

Lopovi i prolivena krv

I sam Josipović u prvom intervjuu nakon izbora najavio je da će zaoštriti retoriku jer je u prvom krugu bio jako fin. Nije trebalo dugo čekati da se na Facebook profilu šefa mladeži varaždinskog HDZ-a pojavi status da za Josipovića glasaju “jugosmradovi i njihova orjunaška deca...”. K. Grabar Kitarović ogradila se od tog statusa rekavši da su takve riječi nedopustive. U oba stožera – i Josipovićevu i K. Grabar Kitarović – službeno tvrde da neće prljati ruke. Josipovićev PR savjetnik Krešo Macan poručuje da će on u drugom krugu nastaviti predstavljati svoj program i naglašavati da je on jedini koji nudi promjene.

– Josipović je za regionalizaciju Hrvatske i za biranje zastupnika imenom i prezimenom. A što nudi Kolinda? Ona samo nudi priču o promjenama – rekao je Macan. On se ograđuje od bilo kakve prljave kampanje iz Josipovićeva stožera i poručuje da prljavo igraju u HDZ-u kada Josipovićeve birače nazivaju Jugoslavenima. Mladen Pavić, glasnogovornik HDZ-ove kandidatkinje, ističe da će K. Grabar Kitarović na prvom mjestu biti sadržaj i program, a da je ona i dosad upozoravala na Josipovićevo nečinjenje i bezidejnost. Optužio je Josipovićev tim da u nedostatku programa ide na osobnu razinu pa Kolindu nazivaju lutkom na koncu ili maskotom.

Dojam je da su i Josipović i Milanović u izbornoj noći reagirali nervozno pa su udarili po lopovskom HDZ-u i prolivenoj krvi. Politički analitičari i komunikacijski stručnjaci slažu se da su glasači zasićeni crnilom i pesimizmom. Tako Aleksandra Kolarić, šefica Hrvatske udruge za odnose s javnošću, kaže da su birači jasno pokazali da takvo agresivno i pljuvačko ponašanje kažnjavaju jer su najmanje glasova dali Milanu Kujundžiću, čija je kampanja bila agresivna i izuzetno negativna.

– Josipovićev su ključni problem njegovi birači koji su ostali doma uz radijatore. A njih neće motivirati negativna kampanja – rekla je A. Kolarić. Josipovićev problem nisu protestni glasovi koje je dobio mladi Ivan Sinčić jer, po njoj, tek je mali broj birača aktualnog predsjednika povjerenje dao kandidatu Živog zida. Neslužbeno analitičari ocjenjuju da Josipović u kampanji mora jasno osuditi Milanovićevu vladu i pokušati prodati optimizam. Jednako tako kažu kako je logično da će u Josipovićevu tima više igrati prljavo jer Kolindi s rezultatom koji je ostvarila to nije potrebno.

Komunikacijski stručnjak Mario Aunedi Medek uvjeren je da će kampanja biti i oštrija i prljavija, ali smatra da kandidati neće udarati ispod pojasa, nego će to za njih odraditi stranka, stožer ili netko treći.

– Josipović je u izbornoj noći reagirao ishitreno, njemu ta negativna retorika ne stoji. To vam je kao kad nekome ne stoji crvena, tako njemu ne stoji agresija – komentirao je Medek. Istaknuo je paradoks da baš Josipović koji je na Pantovčaku bio pet godina nudi suštinsku promjenu u obliku ustavnih promjena, dok Kolinda nudi samo promjenu u obliku osobe koja bi bila predsjednik, odnosno predsjednica.

Dodvoravanje biračima

I dok će dvoje kandidata koji se bore za Pantovčak u idućih 11 dana udarati jedno po drugome, s druge strane morat će se i te kako dodvoravati glasačima Ivana Sinčića. Kolinda je već najavila ured za zviždače na Pantovčaku, a Josipović govori da je detektirao probleme kao i Sinčić, samo nudi druge metode rješenja.     

>> Ključna pitanja danas nisu 'Tko je jugokomunjara' i 'Gdje si bio ’45'?

>> Josipović dobio Zadar, dosadašnju utvrdu HDZ-a

Komentara 30

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
21:12 31.12.2014.

Prljavo je počelo još davno s lažnim anketama.

GO
Gomila
21:30 31.12.2014.

prljavo igra josipovic vec 5 godina tako je bio i njegov otac sto vise ubijes hrvata dobijes nagradu ostanes general

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
21:33 31.12.2014.

Ma da, sad kao Josipovic nesto nudi. Trebalo mu je 5 godina da bi se sjetio, kao spavao zimski san, a sad se usred zime probudio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije