Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOMISLAV KARAMARKO

'Premijer Zoran Milanović postao je maskota i to ona koja simbolizira neuspjeh'

karmarko
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/3
04.01.2015.
u 17:23

Predsjednik HDZ-a nakon velikog izbornog uspjeha Kolinde Grabar-Kitarović oštro napada Ivu Josipovića

Tomislav Karamarko žestoko je napao Zorana Milanovića i Ivu Josipovića pred drugi krug predsjedničkih izbora. Vjeruje da HDZ u drugom krugu može još više potegnuti i da će Kolinda biti predsjednica.

:: Unatoč početnom nesnalaženju, pa i nekim nezadovoljstvima u HDZ-u zbog njezine blage retorike, K. Grabar-Kitarović uspjela je postići veliki rezultat u prvom krugu, najbolji HDZ-ov na predsjedničkim izborima u prvom krugu od smrti F. Tuđmana. Koliko je to njezin rezultat, a koliko HDZ-ove stranačke mašinerije?

To je rezultat sinergije ponovno ujedinjene i dobro ustrojene stranke, čije su se vodstvo, članovi i simpatizeri homogenizirali oko najbolje predsjedničke kandidatkinje – Kolinde Grabar-Kitarović. Josipović se s njom ne može usporediti ama baš ni po čemu što je važno za budućnost države! Jedino čime se može pohvaliti jest da je kompozitor i da svira klavir – a ne znam koliko je to bitno za ljude koji su bez posla. Kad uz stranku koja stalno raste imate najboljeg kandidata, onda je to dobitna kombinacija. No mislim da smo mogli još bolje, zato u ponedjeljak imamo Nacionalno vijeće, Glavni odbor... sve ćemo mobilizirati. Pokazalo se ispravnim to što smo stranku vratili svojim izvornim vrijednostima – učenju dr. Franje Tuđmana. Članovi i simpatizeri pozitivno su reagirali na neposredni kontakt stranačkog vodstva s njima. Osobno sam obišao većinu ogranaka i razgovarao s tisućama naših članova, znam kako razmišljaju i da prihvaćaju vrijednosti za koje se mi zalažemo. Sve je to pridonijelo najboljemu HDZ-ovu rezultatu u prvom krugu predsjedničkih izbora od 1997. do danas. U drugom krugu bit ćemo još bolji, a naši birači – ohrabreni ovim rezultatom – dodatno motivirani! Nakon prvoga hrvatskog predsjednika dobit ćemo prvu hrvatsku predsjednicu – našu Kolindu Grabar-Kitarović! Ona tu pobjedu po svemu zaslužuje.

:: Iz Josipovićeva stožera već u izbornoj noći čule su se teške riječi na račun HDZ-a i Kolinde, dakle drugi krug bit će prljav i težak. Milanović je poručio da je HDZ zločinačka organizacija, Josipović je govorio o previše prolivene krvi... Kako ćete na to odgovoriti?

Njihova prljava kampanja traje još od prvih naznaka da će gospođa Grabar-Kitarović biti naša kandidatkinja. Odmah su se prestrašili jer su znali da je ona po svim parametrima bolji kandidat od SDP-ova Josipovića. Kada su pak vidjeli da je Kolinda unatoč bjesomučnoj propagandi koja se preko režimskih medija vodila u korist Milanovićeva kandidata Josipovića, unatoč manipulaciji u anketama, ostvarila izvrstan rezultat – strah je prerastao u paniku. Paniku koju još više povećava činjenica da više od 60% birača želi promjene.

Njihove nesuvisle tvrdnje u izbornoj noći vjerodostojne su koliko i ona pokojnog Ivice Račana o HDZ-u kao "stranci opasnih namjera". No to nije spriječilo HDZ-ovu pobjedu 1990. godine pa tako neće ni ove Josipovićeve i Milanovićeve panične reakcije. Žalosno je da Hrvatska ima premijera koji se mnogim ovakvim i sličnim izjavama uistinu pretvorio u maskotu koja simbolizira neuspjeh i po tome je prepoznat i kod nas i u Europi.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

:: Kako komentirate Milanovićevu izjavu: Ili mi ili oni?

Zar nije sramotno to reći? Ja, za kojeg se zna što mislim o komunizmu, neću nikada reći ili mi ili oni. Ne, reći ću – i mi i oni odgovorni smo za stanje u državi. Sada odjednom Josipović počinje govoriti o prolivenoj krvi. Sjetio se tek u izbornoj noći, a ja stalno govorim o tome da nas je država preskupo koštala; bilo je 15.000 poginulih u ratu, pa 3000 branitelja koji su počinili suicid nakon rata. To je preskupo da bi ovakvi koji nisu htjeli Hrvatsku njome upravljali. Josipović se nije udostojio reagirati ili ograditi od svoga glavnog savjetnika Marka Rakara koji je izjednačio hrvatske branitelje s Ku-Klux-Klanom. HDZ je, za razliku od SDP-a, prošao svoju katarzu, u našem su mandatu bili istraživani i sankcionirani svi bez obzira na stranačku pripadnost. A SDP danas ne samo da štiti svoje članove i simpatizere od kaznenog progona nego zloupotrebljava državne institucije kako bi se obračunao s političkim suparnicima. Svima je jasno da to Milanović, pa i ovim izjavama, traži od njih! Zato još jednom upozoravam sve dužnosnike i zaposlenike tih institucija da su dužni odbiti svaki protuzakoniti nalog. U protivnom se izlažu riziku da će morati odgovarati.

:: Šef Mladeži HDZ-a u Varaždinu na Facebooku piše o Jugoslavenima koji glasaju za Josipovića i "orjunaškoj deci", ograđujete li se od takvih poruka?

Naravno, i HDZ i Kolinda ogradili su se od toga, takav govor ne podržavamo. Ali mediji ne reagiraju kada SDP-ov Nenad Horvat, inače Josipovićev prijatelj, piše "da je 45. malo dulje trajala, devedesete se ne ni dogodile". Što to znači, da bi nas sve pobili? To je pravi govor mržnje! Josipović se nije od toga ogradio, mediji ga nisu o tome pitali, kao ni o savjetniku Rakaru.

:: Pobijedi li Kolinda na predsjedničkim izborima, hoće li to HDZ-u biti vjetar u leđa da pokuša srušiti Milanovićevu vladu ili ćete čekati redovne parlamentarne izbore?

Naravno da će nam Kolindina pobjeda biti vjetar u leđa, ali danas nitko ozbiljan više ne sumnja da će koalicija predvođena HDZ-om ostvariti uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima. A hoće li oni biti prijevremeni ili redoviti – teško je reći. Da Milanović vodi računa o interesima i dobrobiti naše države, davno bi već dao ostavku i raspisao izbore! Nažalost on, njegovi ministri, a i Josipović vode računa samo o sebi, a ne o nezaposlenima i siromašnima. Zato ih Josipović nije ni spomenuo u kampanji. I ne samo to nego gura neke nepotrebne ustavne promjene kako bi zamaglio katastrofalnu gospodarsko-socijalnu situaciju za koju je itekako odgovoran. Kao što se moglo vidjeti prema rezultatima prvog kruga, ni on ni Milanović, koji ga je kandidirao, birače nisu uspjeli prevariti!

:: U kojoj je mjeri Josipovićev rezultat poruka Milanoviću i njegovoj vladi?

Milanovićeva je vlada dobila više ovakvih poruka na izborima u zadnje dvije godine. Što se njih tiče, sve je poznato, svi u ovoj zemlji - osim možda njih samih - misle da država ide u krivom smjeru. Zato je ovo poruka Josipoviću, a u drugom krugu dobit će još snažniju! Kao što sam i najavio, ostat će upamćen jedino po tome da je bio predsjednik samo jedan mandat. Građani su prepoznali da Josipović - umjesto da vodi računa o stotinama tisuća nezaposlenih i siromašnih - vodi računa samo o svojoj poziciji na Pantovčaku.

:: Kolinda je najavila da će kao predsjednica odlučno lupati šakom o stol premijeru. Hoćete li požaliti što na Pantovčaku nije ostao Josipović?

Kome god je stalo do budućnosti naše države i naroda – neće nimalo žaliti za Josipovićem. Štoviše, kada se pogledaju rezultati njegova mandata, a pogotovo sve ono što nije poduzeo – a mogao je – za prevladavanje ove gospodarsko-socijalne krize, svi objektivni žalit će zbog toga što je pet godina proveo na Pantovčaku. Nismo gospođu Kolindu Grabar-Kitarović predložili zato što odgovara HDZ-u, meni ili nekome trećem. Predložili smo je zato što je osoba poput nje potrebna ovoj državi i narodu. Ponovit ću naše kriterije za visoke dužnosničke pozicije – dosljednost, poštenje, znanje, marljivost i domoljublje. Naša kandidatkinja upravo odgovara tom profilu. Osim toga, odlučna je i spremna napraviti sve što je potrebno kako bi Hrvatska postala zemlja blagostanja. Zato – ako bude imala razloga – neka udari o stol. Ali s obzirom na to kako se temeljito pripremamo za preuzimanje odgovornosti za vođenje države, držim da neće biti razloga za to.

:: Spremni ste na reforme kada dođete na vlast?

Nema drugog izbora. Glumatanje i vozikanje u crnoj limuzini nije nešto što me privlači i oduševljava. Zato ćemo odmah po dolasku početi s primjenom programa koji završavamo u suradnji s našim prijateljima iz Bavarske, odnosno institutom IFO iz Münchena. Pokrenut ćemo velike razvojno-investicijske projekte iz našeg kataloga. Prednost će imati oni projekti koji se većim dijelom mogu financirati iz fondova EU. Mislimo na ljude, zapošljavanje, osiguravanje rasta standarda i BDP-a, veću potrošnju i investicije. Josipović i Milanović – a to su tijekom svojih mandata i pokazali – ionako misle samo na sebe. Evo, pogledajte, Josipović nikada nije iskazao odlučnost u zaštiti siromašnih i nezaposlenih, a u izbornoj noći, kada je shvatio da mu stolica nepovratno izmiče, postao je agresivan. Na sve je spreman, čak i lažno optuživati članove HDZ-a i sve one koji su glasali za Kolindu, izazivati podjele među građanima, samo kako bi sačuvao svoju fotelju, a za ovaj narod, za siromašne i nezaposlene nije spreman napraviti ništa!

:: Podržavate Kolindu koja je za neposredni izbor predsjednika države, a sami ste izjavljivali da ste i za to da se predsjednika bira u Saboru jer bi to, s obzirom na njegove ovlasti, bilo racionalno, a s druge strane, imate i ideju o kancelarskom sustavu. Niste li time umanjili važnost predsjedničke funkcije u trenutku kad se vaša kandidatkinja bori za tu titulu?

Kako bi pokušali prekriti stvarne probleme za koje je Josipović jedan od najodgovornijih, režimski su mediji izvukli iz konteksta i namjerno pogrešno citirali dio moga neobaveznog, usputnog razgovora s jednim od vaših kolega. Ali ni ta im medijska manipulacija neće pomoći! Rekao sam jedino to da o ustavnim promjenama takvih razmjera možemo razgovarati tek nakon što Kolinda odradi svoja dva predsjednička mandata! Osim toga, više smo puta i ja i moji suradnici ponovili da nećemo otvarati nikakva pitanja koja bi mogla dodatno podijeliti naš narod sve dok državu ne izvučemo s ruba gospodarskog i socijalnog ponora do kojeg su nas doveli Josipović i Milanović. Na tu doslovno jednu, ali krivo citiranu rečenicu odmah se javlja Josipović i preko svojih režimskih medija pokušava stvoriti dojam kako ja želim biti kancelar, a time i diktator. Smiješno, mogu on i njegovi misliti o Njemačkoj što god žele – ali ona je demokratska država! Dakle, ne samo da ničim nisam umanjio važnost predsjedničke funkcije nego sam svojim angažmanom pokazao da mi je izuzetno stalo da gospođa Grabar-Kitarović pobijedi. Radi svih građana Republike Hrvatske, a i nje same jer je imala hrabrosti upustiti se u ovu bitku za bolju Hrvatsku.

:: U HDZ-u su očekivali da bi Kolinda u prvom krugu mogla imati i prednost od četiri do pet posto, na kraju je rezultat bio izjednačen. Ankete su prije izbora davale Josipoviću i desetak posto prednosti. Iz HDZ-a su se već čule optužbe da su te ankete plasirali ljudi skloni aktualnom predsjedniku. Kako to komentirate?

Osobno sam, kao i moji suradnici, više puta pozivao anketare da uklone "sistemsku grešku" u svojim istraživanjima. Na svim dosadašnjim izborima događale su im se pogreške od deset do više od trideset posto. Predviđali su da će na izborima za sisačko-moslavačkog župana SDP-ov kandidat Vidović pobijediti sa 15 posto prednosti, a dogodilo se obratno – pobijedio je naš Žinić za 15 posto! Zamislite njihovu ozbiljnost – pogriješili su za 30 posto i nastavljaju svoju rabotu kao da se ništa nije dogodilo!? Više smo ih puta javno pozvali i upozorili, nakon što su ih demantirali rezultati izbora, da korigiraju tu svoju "sistemsku grešku". No oni to i dalje ne žele pa su uoči prvog kruga predsjedničkih izbora predviđali Josipoviću prednost do dvanaest posto. Bez obzira na to što su takve prognoze izazvale salve smijeha, čak i kod onih koji površnije prate politiku od nas – sada se već može reći da anketari svjesno pokušavaju prevariti birače. Iz toga proizlazi jedini logičan zaključak, da oni te ankete ne provode kako bi pokazali raspoloženje birača nego kako bi na njega pokušali utjecati. A to je već ozbiljan udar na demokraciju i nešto će se u smislu rješavanja tog problema morati poduzeti. Naša su predviđanja bila puno realnija od ovih anketarskih i sigurno bi se i ostvarila da nije bilo snijega i nepogoda upravo u krajevima gdje smo znatno superiorniji SDP-u i njihovu kandidatu Josipoviću.

:: U izbornoj noći uz Kolindu je u HDZ-ovu stožeru zvijezda večeri bio glavni tajnik Milijan Brkić. Njemu se pripisuju velike zasluge za mobilizaciju stranke?

Znam da je vama novinarima naš glavni tajnik Brkić s pravom simpatičan, ali te izborne noći Kolinda je bila zvijezda – isto kako što će to biti druge nedjelje kada se zatvore birališta nakon glasovanja.

:: Čuju se tumačenja da ste se namrgodili svjesni da se u HDZ-u rađa nova zvijezda?

To je smiješno, možda su me fotografi uhvatili u trenutku dok sam razmišljao kamo nam je nestalo onih dva ili tri posto glasova na koje smo računali. U međuvremenu smo ih našli, a u drugom krugu idu Kolindi. Radujem se zbog nje, ona je i dosad bila zvijezda ne samo naše nego i međunarodne politike, a zašto to nisu valorizirala vodstva HDZ-a prije ovog kojem sam na čelu – pitajte njih. Daj Bože još više takvih zvijezda u HDZ-u. Uostalom, jeste li vidjeli da ijedan kandidat ima potporu stranke kao što je ima Grabar-Kitarović? Od mobilizacije članstva i mukotrpnog skupljanja novca, donatorskih večeri – sve se ulaže u kampanju. Ja osobno, cijelo vodstvo i svi članovi HDZ-a potpuno smo iza nje.

:: Hoćete li u drugom krugu u velikoj mjeri sudjelovati u kampanji K. Grabar-Kitarović, pogotovo zato što će kampanja sigurno biti žestoka i prljava?

Naravno, koliko god procijenimo da trebam sudjelovati. Vodit ćemo žestoku ali afirmativnu i pozitivnu kampanju, a SDP-u i Josipoviću prepuštamo prljavu kampanju – jer sve ovo vrijeme pokazali su da ništa drugo i ne znaju.

>>'Josipović 5 godina vodi kampanju, a nije učinio ništa po čemu bismo ga zapamtili'

Komentara 153

DU
Deleted user
17:38 04.01.2015.

PRESUDA IZ BRUXELLESA 'Najgori ste u EU, otkad ste postali članica niste se s mjesta maknuli'

GR
greenvest
17:32 04.01.2015.

Pa naravno da je Zoki smiješan. Počeo je shvaćati da brod tone nezaustavljivo. Voda nadire i nadire, a pumpe za izbacivanje vode ne rade...

NE
Neo001
17:51 04.01.2015.

Karamarko sa HDZ-om jedina nam je preostala nada i uzdanica, koja može pokrenuti Hrvatsku u pravom smjeru, jer ova gamad zna voziti samo u krivom smjeru na istok, u propast. Nalazimo se na rubu ponora, ako ne skupimo glave i i mišiće sa HDZ-om, neće nas biti. Kolinda će biti početak povjerenja u nas same

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije