Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijski mediji

Pobjeda Grabar Kitarović: Uspon patriotkinje i diplomatkinje 'koja zna pomusti kravu'

kolinda
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/18
12.01.2015.
u 00:35

Napominje se kako je Kolindina pobjeda "težak poraz“ vladajućih socijaldemokrata u Hrvatskoj.

Austrijski mediji s zanimanjem su pratili predsjedničke izbore u Hrvatskoj, a brojni od njih pobjedu konzervativke Kolinde Grabar Kitarović, između ostalog pripisuju, nezadovoljstvu brojnih Hrvata gospodarskim stanjem u zemlji.

Austrijska novinska agencija APA pod naslovom "Grabar Kitarović, prva predsjednica Hrvatske“ izvještava o pobjedi i političkom usponu kandidatkinje najveće hrvatske oporbene stranke HDZ, koja je porazila aktualnog predsjednika RH Ivu Josipovića. Ističe da HDZ "sada ima najbolje šanse za uspjeh na parlamentarnim izborima krajem ove godine". Isti izvor navodi i komentare koji govore kako je pobjeda bivše ministrice vanjskih poslova povezana s "dubokim razočarenjem građana mizernim gospodarskim stanjem u ovoj jadranskoj zemlji, koje je tim veće jer su se gotovo svi oni nadali razantnom poboljšanju socijalnog stanja ulaskom Hrvatske u EU prije godinu i pol dana“. Napominje se kako je Kolindina pobjeda "težak poraz“ vladajućih socijaldemokrata u Hrvatskoj.

"Uspon patriotkinje"

Konzervativni austrijski dnevni list "Die Presse“ piše o „Usponu patriotkinje“ i njenom tijesnom izbornom vodstvu. Kolindu Grabar Kitarović opisuje kao "prizemljenu i spretnu“ osobu. Ističe da je bila jedina žena u NATO-u, izabrana na visoku dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za diplomaciju. Predstavljajući je čitateljima navodi kako je  diplomatkinja  "koja zna pomusti kravu“ i da je mesareva kćer odrasla na selu, na što je posebno ponosna. Podvlači da je visoko obrazovana i da osvaja "širokim osmijehom i tečnim govorom engleskog, portugalskog i španjolskog jezika ".

"Kronen Zeitung“ također izvještava o prvoj ženi predsjednici Hrvatske. Neki od medija, kao i austrijski radio i televizija ORF špekuliraju da bi joj konačnu pobjedu mogli donijeli glasovi iz dijaspore. Ističu kako su pravo glasovanja imali i Hrvati iz BiH. Svima im je zajedničko to što pišu da je riječ o „nikad neizvjesnijim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj i tijesnoj razlici između Grabar-Kitarović i Josipovića i u drugom izbornom krugu.

VL Biografija - Kolinda Grabar Kitarović

>>Kolinda Grabar Kitarović prva hrvatska predsjednica!

>>Grabar Kitarović održala pobjednički govor. Evo što je obećala

>>Profesor Jakov posvetio 
se obitelji i političkoj karijeri supruge Kolinde

Komentara 17

BS
bajo_slavonac
00:46 12.01.2015.

Hvala Herceg-bosni! Mi smo jedan narod i jedna duša....

Avatar imotska115
imotska115
01:12 12.01.2015.

Moja baka je muzala kravu, a Vi novinati uopće neznate gdi tiba muziti kravu, samo Vi mizite Josipovića možda će biti mlika.

CE
Ceky013
02:14 12.01.2015.

U recenici gdje se spominje, socialdemokrata - treba staviti pod navodnike a tezak poraz treba biti boldano :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije