Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S Josipovićem na turneji

Ma dobar je on i za drugi mandat. Samo da je čvršći

19.12..2014  Zagreb -Reportaza iz predizborne kampanje predsjednickog kandidata Ivi Josipovica. U kampanju je krenuo vlakom s Glavnog kolodvora u Zagrebu prema Krizevcima. Ivo Josipovic i Tamara Obradovic Mazal. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/10
Autor
Ivanka Toma
21.12.2014.
u 23:15

Pitao me hoće li se riješiti naš prosvjed, prepričao je susret s predsjednikom branitelj iz šatora koji je išao na predah kući u Vukovar

Trebalo bi mu dati drugi mandat. Već se uhodao. Ma, u biti, dobar je on. Bolji mi je od one žene... Kolinde. Ne da imam nešto protiv žena. Ali prije Josipović... Samo, mogao bi biti čvršći", komentirao je Ante Rašić, branitelj Vukovarac. Rašić je na Ivu Josipovića naletio slučajno u vlaku koji je vozio iz Zagreba za Križevce. Ante sudjeluje u prosvjedu ispred Ministarstva branitelja u Savskoj i u petak je odlučio napraviti kratku pauzu. Otići kući, naspavati se, otuširati, promijeniti odjeću pa nazad u Savsku. Josipović je bio u istome vlaku jer ga je kampanja u petak odvela u smjeru zapadne Slavonije.

Izvješće DIP-u pa na put

Predsjedniku i kandidatu za novi mandat na Pantovčaku prva postaja na turneji toga dana bili su Križevci. S uredno kupljenom kartom u ruci s članovima tima sjeo je u slobodni kupe prvoga vagona. Prije nego se krenulo potpisao je financijsko izvješće za Državno izborno povjerenstvo, pričekao konduktera, a onda se prošetao po vlaku. S Antom se zadržao u kraćem razgovoru. „Pitao me hoće li se riješiti naš prosvjed. Hoće, rekao sam mu", prepričao nam je branitelj susret s predsjednikom. „Zar ne prosvjedujete i protiv njega?", malo smo ga provocirali. No Ante se nije dao zbuniti. „Mi prosvjedujemo samo protiv troje ljudi. Protiv ministra, Glavaševića i one ženske"...

Nakon izlaska iz vlaka Ante se uputio prema Bjelovaru, a mi s Josipovićem, šeficom njegova stožera Tamarom Obradović Mazal, glasnogovornicom Mladenkom Šarić te ostalim članovima tima i SDP-ovim volonterima, koji su mu bitna logistika u kampanji, u središte Križevaca gdje je održan kraći skup. Dok je Josipović okupljenima objašnjavao svoj predizborni program, važnost ustavnih promjena koje bi dale novi okvir i stvorile povoljnije uvjete za investitore, mi smo se fokusirali na okupljene. Stanovnici grada, koji spada u rekordere po broju ovrha računa građana, ozbiljnih su izraza lica slušali poruke predsjedničkog kandidata. Gospodina u zrelijim godinama pitali smo za komentar. „Dobro govori, ali kaj je dosad delal? Istina je kad veli da su problem investicije. Ali ništa od toga. Nek neki fabrikant dođe u Križevce, iz općine ga budu izbacili van. A ako im dođe da hoće otvoriti kafić, sutra bude dobil dozvolu", skeptičan je naš sugovornik koji se, sudeći po rečenicama koje su uslijedile, ne uzda ni u Josipovićevu protukandidatkinju. „Kolinda vam je pro forma. Ona je došla iz Bruxellesa i tam bu se vratila. Tam joj je velika plaća", rezignirano je komentirao Križevčanin.

Josipović se nije previše zadržavao. Nakon skupa i šetnje gradom uputili smo se u autobus s njegovim timom. Autobus je komforan, ali nema nikakve raskoši, a vidi se i da je prošao kilometara i kilometara. Dalo se uočiti i kako se u Josipovićevoj kampanji svaka kuna racionalno troši. Za okrepu je u autobusu bilo pripremljeno nešto sendviča, mandarina i bočice s vodom. Glavna je "prtljaga" promotivni materijal: olovke, leci, bedževi, mali blokovi. Kampanja je, sudeći prema onome što smo vidjeli u petak, fokusirana na tri elementa: iznošenje glavnih crta programa, osvrt i odgovor na kritike iz suprotnog, HDZ-ova tabora, te kontakt s građanima. Kad govori o programu, građane najprije podsjeti da je na njegovu inicijativu Ustav već bio mijenjan i da se zato danas mogu kažnjavati ratni profiteri. Poručuje kako više nitko, od premijera, ministara do načelnika općine, ne može pobjeći od odgovornosti za korupciju. Kad vraća paljbu HDZ-u, Josipović u svojim govorima mahom ističe da nitko, pa ni oni, nemaju monopol na domoljublje, dok suštinsku razliku između sebe i njihove kandidatkinje sažima u tvrdnji da on ima program koji je podloga za gospodarski progres, dok bi ona lupala šakom po stolu.

Zadovoljni natrag u Zagreb

Kad je stao u Koprivnici, Josipović se fokusirao na ono u čemu je vrlo vješt – susrete s građanima, dok je u Virovitici održao pravi skup. Dočekala ga je prepuna dvorana Kazališta Virovitica. Tu je i šefica njegove kampanje pokazala da joj ide od ruke podizanje atmosfere. Najavljujući svog predsjedničkog kandidata, dvoranu je podigla na noge. Josipovićev tim u Zagreb se vraćao vrlo zadovoljan. Posebno im je godilo što su u Virovitici, koju se smatra HDZ-ovom utvrdom, imali iznimno dobar prijam. 

>> Ivana Maletić: Josipović vodi računa samo o sebi 

>> Josipović odgovorio na 10 pitanja Danice Ramljak

Komentara 31

DR
Drivoex
00:14 22.12.2014.

Drugarice Ivanka znaš onu kad sam mogao nisam mogao a sada kada mogu opet ne mogu, fali baš ta čvrstina. Tako je to u životu

ME
Merlin
23:29 21.12.2014.

a čemu ovo slikanje s dječicom? nije li to zabranjeno?

RE
rekaosamsve
00:10 22.12.2014.

Ha ha ha veći, bar kao PDV ha ha ha Genijalno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije