Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhunac kampanje

Kujundžić odgovorio na vaša pitanja: Tito je zločinac, ali iza sebe je ostavio i dobre stvari

Milan Kujundžić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/10
26.12.2014.
u 15:18

- Slažem se u potpunosti s ustavnom definicijom braka. No, društvo i država ne smiju nikome zavirivati u krevet - napisao je u odgovorima čitateljima Milan Kujundžić.

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić u odgovorima na pitanja koja su slali čitatelji našeg portala napisao je da se u potpunosti slaže sa ustavnom definicijom braka, ali i da država i društvo ne smiju nikome zavirivati u krevet.

1. Vidite li u slučaju pobjede kao svog suradnika dr. Ivića Pašalića?

Ne.

2. Hoćete li inzistirati na poštivanju i izvršenju pravomoćne presude Ivi Sanaderu i na trenutnom stavljanju izvan snage odnosno raskidanje spornog Ugovora sa MOL-om izvršenog na koruptivan način bez obzira na arbitraže u Washingtonu i Parizu?

Ne bih pomilovao Sanadera, ako na to ciljate. Svi ugovori nastali na temelju koruptivnog djelovanja moraju se trenutačno poništiti, arbitraža je samo dimna zavjesa za odgodu takvog rješenja! Hrvatska mora vratiti kontrolu nad nacionalnom naftnom kompanijom, o kojoj ovisi nacionalna sigurnost.

3. Kakav je Vaš stav prema LGBT populaciji, odobravate li tzv "gay parade" odnosno je li za Vas obitelj = žena + muškarac?

Slažem se u potpunosti s ustavnom definicijom braka. No, društvo i država moraju i zakonima zaštititi pravo na različitost i ne smiju nikome zavirivati u krevet. Isto tako, ne smije se zaobilaziti volja naroda izražena na referendumu. Crtu povlačim kod prava na usvajanje djece, jer nitko ne smije djeci unaprijed svjesno uskratiti pravo na majku i oca.

4. Zašto je doktorima, pa čak i vrhunskima, politika toliko interesantna i primamljiva da se ostavljaju uspješne karijere i humanog poziva i prelaze u politiku?

Ja sam se četvrt stoljeća uspješno othrvavao pritiscima da uđem u aktivnu politiku. Još mi je Franjo Tuđman nudio da budem ministar zdravstva. No, u politiku danas ulazim zapravo iz očaja, gledajući svaki dan kako najbolji liječnici odlaze u inozemstvo, dok se moja Hrvatska ponovno nalazi pred ponorom.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

5. Kako iz ekonomskog kuta gledate na globalizaciju?

Globalizacija je donijela mnogo dobrog, ali i lošeg. Mnoga dobra zbog toga su dostupnija i jeftinija, no zbog toga se radna mjesta za koja su generacijama radnici bogatih zemalja krvavo radili, sele tamo gdje je radna snaga jeftinija. Kapitalisti su iskoristili radnu snagu zemalja trećeg svijeta kako bi skršili organizirano radništvo i na koncu ugrozili zemlju blagostanja zapadnog tipa.

6. Kako mislite riješiti korupciju u pravosuđu i DORH-u i je li to uopće moguće?

Protiv korupcije se treba boriti na svakom koraku, uklanjajući za početak sve nepotrebne prepreke poslovanju, sve nepotrebne stepenice u lokalnim samoupravama, suvišna radna mjesta, agencije, zakone, propise i suglasnosti, promjenom izbornog sustava i biranjem zastupnika imenom i prezimenom, ukidanjem financiranja stranaka iz proračuna, posve transparentnim natječajima, dosljednom depolitizacijom institucija, uprava državnih i javnih poduzeća, te isto tako dosljednom funkcijskom lustracijom u svim državnim institucijama, uključujući pravosuđe.

7. Hoćete li kad postanete predsjednik zatražiti od Sabora da vrati pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu ili, ako oni to odbiju, hoćete li onda vi kao predsjednik preuzeti pokroviteljstvo?

Da, ako ne prvo, onda svakako ovo drugo! To se nije smjelo dogoditi. Ova vlast od početka smišljeno igra na obnavljanje podjela kako bi sakrila svoju nesposobnost

8. Tko je po vama pozitivnija ličnost, Pavelić ili Tito?

Tito je iza sebe ostavio i neke dobre stvari. Ima i povijesne zasluge, ali i jedan i drugi su zločinci, osobno su naredili likvidacije, progon i legaliziranu pljačku stotina tisuća ljudi.

9. Kako i u kojem vremenskom roku mislite dovesti pred lice pravde sve velikosrpske zločince koji su harali po Hrvatskoj tijekom rata, a danas slobodno žive i prijete Hrvatima u Hrvatskoj?

Inzistiranjem da abolicija vrijedi samo za one koji nisu izvršili zločine, no abolicija neće ni one koji su radili protiv Hrvatske spasiti od funkcijske lustracije na državnim dužnostima.

10. Što ćete učiniti za Veljka Marića?

Srbija će morati znati da će sva otvorena pitanja morati biti riješena ili na nedvojbenom putu prema rješenju ako doista namjerava ući u Europsku uniju. To vrijedi i za Veljka Marića, čije pitanje ne trpi nikakvu odgodu i mora se odmah od prvog dana djelovati, makar kako bi (za prvu ruku, dok se ne riješe pravna pitanja!) bio prebačen u neki zatvor u Hrvatskoj, gdje može dobiti kompletnu njegu koja mu je u ovom trenutku potrebna.

>>Josipović: Ja sam bio i na Bleiburgu i u Jasenovcu, a Kujundžić odlazi Paveliću na grob

>>Kardinal Bozanić primio predsjedničke kandidate

>>Milan Kujundžić: Zauvijek ću prekinuti crvenu nit i zvijezdu petokraku

Komentara 229

Avatar Tito zločinac
Tito zločinac
15:30 26.12.2014.

Onaj tko kao Tito ostavi iza sebe stotine tisuća mrtvih jest samo zločinac.

SY
sylar2a
16:40 26.12.2014.

sve je puno jugoslavenskih sinova koji su navikli da ne moraju nista radit da partija sve da sad su ocajni jer nema partije a sve sto rade je komentiranje po portalima i zato je razumljivo ovakvo stanje na portalima...

DU
Deleted user
15:33 26.12.2014.

jos samo 48 sati pa ce sve bti drugacije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije