Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako je glasala Hrvatska

Josipović dobio Zadar, dosadašnju utvrdu HDZ-a

ivo josipović
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/7
30.12.2014.
u 12:15

Sinčićev fenomen – Najviše je glasova pobrao u Istri jer su za njega glasali oni koji podupiru Damira Kajina

U prvom krugu predsjedničkih izbora dvoje kandidata najjačih hrvatskih stranaka SDP-a i HDZ-a Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović osvojili su i neke protivničke utvrde.

Tako je Josipović pobijedio u jednoj od najvećih HDZ-ovih utvrda – Zadru. Gotovo četiri posto glasova više dobio je, naime, aktualni predsjednik u odnosu na kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar Kitarović. Svakako je zanimljivo i 16 posto glasova Ivanu Sinčiću, čime je Kolinda Grabar Kitarović u Zadru ostala na za hrvatsku političku javnost iznenađujućih svega 35 posto potpore. Budući da je u samom gradu Zadru već i na ranijim izborima bilo pobjeda lijevih kandidata i za predsjednika i na parlamentarnim izborima, mnogi će zaključiti da lokalni i državni izbori jednostavno nisu ista kategorija. U Zadru vječiti HDZ uvijek pobjeđuje na lokalnim izborima i zbog nevjerojatno tihog tamošnjeg SDP-a. Ipak pobjeda Ive Josipovića ili poraz Kolinde Grabar Kitarović u Zadru komentira se i uz spominjanje imena najprepoznatljivijeg zadarskog HDZ-ovca Božidara Kalmete. Naime, neki razlog izbornih rezultata vide i kao odmak birača od HDZ-a zbog zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete koji je pod istragom. Da ta teorija pada u vodu u okolici Zadra dokazuju rezultati izbora u županiji. Ondje je, naime, predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović s desetak posto prednosti pobijedila Ivu Josipovića, a u pojedinim općinama osvojila je i 70-ak posto glasova. U svakom slučaju zbog zadarskog fenomena očekuje se dolazak na zadarsko područje oba kandidata u drugom krugu.

Josipović dobio Sisak, Grabar Kitarović županiju

Josipović je odnio pobjedu i u Virovitici te Krapini u kojima je također HDZ na vlasti. Aktualni predsjednik preoteo je najvećoj suparnici i Koprivničko-križevačku županiju. Ona je pak osvojila Sisačko-moslavačku županiju u kojoj je do uhićenja bivše županije Marine Lovrić Merzel vladao SDP. Povjerenje SDP-ovu predsjedničku kandidatu odlučila je dati većina Siščana, točnije njih 7530, što je, doduše, samo 500-tinjak glasova više nego njegovoj HDZ-ovoj oponentici, čime se stvorila razlika od tek dva posto. Na nedavno održanim izvanrednim izborima za sisačko-moslavačkog župana građani su izabrali upravo HDZ-ova Ivu Žinića, no tada je na birališta izašlo čak dvostruko manje glasača nego na predsjedničke.

Razlog u oba slučaja leži u razočaranosti aferama bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel zbog koje je ta stranka i kažnjena od strane biračkog tijela. Ipak, u slučaju aktualnog predsjednika Ive Josipovića, njegov ugled u očima građana očito je nadvladao onaj stranke ispred koje ide u novu utrku na Pantovčak. Zanimljivo i kako je Josipović u nedjelju dobio više glasova na ovim prostorima nego što je 2009. godine. Osim u Sisku, gdje je na vlasti SDP, za Josipovića su se u sedam gradova županije odlučili još Kutinčani koji također imaju gradonačelnika iz redova socijal-demokratske partije. U svjetlu najava gašenja Rafinerije nafte Sisak te posljedica propalog industrijskog sektora kroz zatvaranje Željezare, Herbosa i manjih poduzeća, zbog čega je bez posla ostalo više od tisuću radnika, građani su pokazali da funkciju prvog čovjeka Hrvatske ne smatraju ključnom u rješavanju ekonomskih pitanja koja i nadilaze predsjedničke ovlasti u odlučujućem smislu. Također, u trenutnu SDP-ovu vladu radnici Rafinerije još uvijek polažu nade da će povući moguće ključne poteze prema mađarskome MOL-u.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

"Lako je biti general poslije bitke"

Kolinda Grabar Kitarović može se pak pohvaliti i pobjedom u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj je na vlasti HDSSB koji je podupirao Milana Kujundžića. On je i u toj županiji zauzeo posljednje, četvrto mjesto. Iako je imao podršku HDSSB-a, Milan Kujundžić u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji od svih predsjedničkih kandidata dobio je najmanji broj glasova. No, HDSSB-ovci smatraju kako se takav rezultat "uklapa u onaj ostvaren na razini cijele Hrvatske". - Definitivno smo očekivali bolji rezultat i koji postotak više u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji za Milana Kujundžića, kandidata Saveza za Hrvatsku kojega smo podržavali. No, lako je biti general poslije bitke - komentirao je rezultat prvi HDSSB-ovac Dragan Vulin koji će na sjednicu glavnog stranačkog odbora izići s prijedlogom da se članove, simpatizere kao i birače HDSSB-a pozove da u drugom krugu iziđu na birališta te glasaju prema vlastitoj savjesti. - Ne planiramo nikoga podržati. U drugom krugu će biti napeto - smatra Vulin.

Simboličnu pobjedi Josipović je pak odnio u Gunji, i to je jedina općina ili grad, izuzmu li se općine u kojima živi pretežito srpsko stanovništvo, u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je pobijedio SDP-ov kandidat. Za njega je glasovalo 51,19% birača , dok je Kolinda Grabar-Kitarović dobila 36,60 posto glasova. Ivan Sinčić u Gunji je osvojio 9,90 posto, a Milan Kujundžić svega 1,62 posto.

"Mještani Gunje vole Josipovića"

– To je za mene očekivan rezultat. Mislim kako je pobjeda Josipovića u Gunji bila sigurna, samo je pitanje bilo kolika će razlika biti. Očekujem i u drugom krugu pobjedu Josipovića u Gunji - rekao je načelnik općine Hrvoje Lucić. Pojašnjavajući razloge ovakvih izbornih rezultata, Lucić kaže kako mještani Gunje jednostavno vole Josipovića, a da je jedan od razloga pobjede i to što je on u Gunji do sada bio 6-7 puta. – Predsjednik je ovdje dolazio i prije poplava, a sada još češće. U isto vrijeme Grabar Kitarović bila je samo jednom, i to par dana prije izbora. Ljudi to vide i pamte - rekao je Lucić. Inače, u Općini Gunja na vlasti je SDP pa se i to, iako gunjanski SDP ima svega 50-ak članova, uzima kao jedan od razloga pobjede Josipovića. Ne smije se zaboraviti niti da je premijer Zoran Milanović u Gunji, od dana poplave, bio desetak puta dok se posjete ministara niti ne broje. Izborni rezultati u Gunji tamošnjeg glavnog imama Idriza Bešića također nisu previše iznenadili. – Taj je rezultat bio očekivan za mene. Za Josipovića su u prvom krugu glasovali i Hrvati, i Bošnjaci i Srbi. Mislim da je osnovni razlog njegove pobjede ovdje to što je dolazio više puta. Međutim, drugi krug je nešto sasvim drugo te je teško davati bilo kakve prognoze. Mislim da su sve opcije u drugom krugu otvorene - rekao je Bešić.

I dok je Grabar Kitarović “poharala” Slavoniju i Dalmaciju, Josipović je očekivano odnio pobjedu u Istri i Primorju. Ivo Josipović u Istri je sa 62,05 posto glasova pobijedio u prvom krugu, i to premoćno u svim gradovima i općinama. Ovakav rezultat, opet očekivano, najviše može zahvaliti IDS-ovim biračima, a u drugom krugu u ovom će dijelu Hrvatske, predviđa se, njegova premoć nad Kolindom Grabar Kitarović biti još izraženija pa ondje može računati na osvajanje 80 posto glasova birača. Sad su mu izmakli jer ih je, kažu poznavatelji istarskog mentaliteta i načina razmišljanja, uzeo Ivan Sinčić. Mladi Sinčić u Istri je, osim u Svetom Petru u Šumi i Vižinadi gdje je iza Josipovića Kolinda Grabar Kitarović, na drugom mjestu po osvojenim glasovima Istrijana. Osvojio je 20,08 posto glasova, a u malom Gračišću čak 27,11 posto.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Glas za Matjaža Keka

No, riječ je, priznaju u Istri, o protestnim glasovima, među njima mnogih nezadovoljnih IDS-ovaca , osobito u Pazinu, i Kajinovih Istarskih demokrata koji na glasačkom listiću nisu bili ni navedeni među strankama koje podržavaju Josipovićevu kandidaturu iako je njihov čelnik Damir Kajin otvoreno upućivao da se glas da sadašnjem predsjedniku. Procjenjujući da će izbori za predsjednika imati i drugi krug nezadovoljni, uvrijeđeni i razočarani Istrijani glasovima za Sinčića poslali su poruku, prije svega stranci na vlasti u Istri, no u drugom krugu za njih nema dileme – glasovi idu Josipoviću.

I u Primorsko – goranskoj županiji i Rijeci Josipović je odnio najviše glasova što i nije iznenađenje, no ipak se u SDP-ovoj utvrdi očekivala veća razlika između dvoje kandidata suprotstavljenih tabora. I pobjeda Kolinde Grabar Kitarović u rodnom Jelenju na Grobniku također je bila očekivana, no u susjednim Čavlima pobjeda joj je neočekivano izmakla za dlaku i to je najtješnji rezultat između dvoje vodećih predsjedničkih kandidata u ovom dijelu Hrvatske. U HDZ-u ne skrivaju zadovoljstvo s osvojenih 27,28 posto glasova svoje kandidatkinje i u drugom krugu računaju na još bolji rezultat. A jedan je nevažeći listić na biračkom mjestu na riječkoj Kantridi izazvao pozornost – na njemu je kao peti predsjednički kandidat dopisan i zaokružen u gradu na Rječini omiljeni Slovenac – trener HNK Rijeke Matjaž Kek.

Sinčiću samo 11% glasova u općini njegove djevojke

Bilo je za očekivati da će u Belici Ivan Vilibor Sinčić ostvariti odličan rezultat jer mu je iz tog međimurskog sela zaručnica Vladimira Palfi. No, s nešto više od 11 posto glasova u Belici je zabilježio jedan od najlošijih rezultata u Međimurju. U toj općini u kojoj je na vlasti HNS, nadmoćno je pobijedio Ivo Josipović. U Belici žive Vladimirina majka i brat. Sve troje prošle su godine na lokalnim izborima bili na listi Saveza za promjene za Skupštinu Međimurske županije. Lista je osvojila manje od jedan posto glasova.

U općini Babina Greda gdje je već tradicionalno na vlasti SDP, predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović osvojila je 50,29 posto glasova i odnijela pobjedu ispred Ive Josipovića koji je dobio 34,67 posto. Pobjeda HDZ-ove kandidatkinje iznenadila je općinsku vlast jer kada bi god Josipović bio u Vukovarsko-srijemskoj županiji, obvezno bi posjetio i Babinu Gredu koja slovi kao utvrda SDP-a, a i u predizbornoj kampanji, jedina dva mjesta koja je posjetio, bila su Gunja, gdje je također SDP na vlasti, i Babinu Gredu. - Ni meni nije jasno zašto je Josipović dobio tako malo glasova, ali mislim da je to odraz nezadovoljstva ljudi vrhom vlasti u Hrvatskoj. Ne vidim drugi razlog jer Josipovića su naši građani uvijek primali sa zadovoljstvom, poštovanjem i uvažavanjem - kaže razočarano Josip Krnić, načelnik općine Babina Greda.

"Sinčićev uspjeh u Ribniku ne čudi, jer je on na pola Ribničanin"

Požeško-slavonska županija bila i ostala bastion HDZ-a. Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je u svim gradovima i općinama ove županije, osim u Pakracu, gdje je slavio Josipović. U HDZ-u smatraju kako razlog tomu leži u činjenici da u tom mjestu živi znatan broj pripadnika srpske nacionalne manjine. – Znamo i sami da je tamo miješano stanovništvo – prokomentirao je rezultate izbora u Pakracu Franjo Lucić, predsjednik županijskog HDZ-a.

Kao i u većini države, Ivan Sinčić, inače Karlovčanin u svom gradu, osvojio je treće mjesto. No, najveće je iznenađenje što je Ivan Sinčić osvojio čak 40,61 posto glasova u maloj općini Ribnik kojom vlada HSS. Drugi je Ivo Josipović s 33 posto glasova, a tek treća Kolinda Grabar Kitarović s 22,71 posto glasova, dok je zadnji Kujundžić. Naime, pobjeda Sinčića čudi tim više što je HSS kao stranka pozvao sve birače da daju podršku Kolindi. - Sinčićev uspjeh u Ribniku ne čudi, jer je on na pola Ribničanin. Naime, njegova majka Marica je rođena u Ribniku, dakle iz ovog je kraja, a mi smo u Ribniku mali lokalpatrioti, stoga se puno mještana odlučilo svoj glas dati njenom sinu. No, osim toga, Sinčić je dao neke dijagnoze koje se tiču svih hrvatskih politika u zadnjih 25 godina koje su nas dovele ovdje gdje jesmo. Kandidati su previše govorili o sebi, premalo o građanima, pa se, pored stranačkih interesa koji su naravno važni, nije dao naslutiti i interes za dobro svih ljudi - kazao je Željko Car, načelnik Ribnika. (B. Bradarić, F. Šarić, I. Barišić, J. Grgurić, T. Opačak-Klobučar, V. Balen, I.Beti, M.Flego, V.Balen, S. Bičak)

>>Josipović je bio zatečen i u šoku, Grabar Kitarović sigurna i u zanosu

>>Pogledajte prvi susret Josipovića i Grabar Kitarović nakon izbora

>>Grabar-Kitarović za Večernji: Osnovat ću ured za zviždače u sastavu Ureda predsjednika

Komentara 32

DU
Deleted user
12:33 30.12.2014.

Ovo su neke činjenice i pitanja koja su se pojavila između 2009 izbora i sada. Ja postvljam ova pitnja već desetak dana i ne dobivam odgovora,osim od komentatora. Ti odgovori obično zvuče u ovom smislu, "Tko si ti da postvaljaš pitanja predsjedniku?" Ja sam nitko poseban ali u demokarciji moj glas vrijedi jednako kao naprimjer Milanovića ili samog Josipovića,vjerovali ili ne moj glas će poništiti jednog od njihovih. Ljudi nisu ludi i svjesni su ovih činjenica i pitnja,nadam se da će ih netko pokušati odgovoriti?Gospodine predsjedniče bili bili ljubazni i odgovorili na ovih 10 pitanja čovijeku koji je glasao za vas zadnji put! 1.Prijavili ste imovinsku kraticu vrijednu preko 7.5 miliona kuna,odakle vam tolika imovina? 2.Ako vam je darovna kako su je zaradili oni koji su vam je darovali? 3.Vi u vašemu uredu imate 72 savjetnika i pomoćnika savjetnika na plaći od 10 000 do 20 000 kuna,što su oni pridonijeli za Hrvatsku za te novce? 4.Vi imate nekoliko savjetnika tipa Jović koji imaju povijest rada protiv Hrvatskih interesa,zašto su vam oni potrebni? 5.Dali mislite da je vaš savjetnik Saša Perković u sukobu interesa? 6.Nedavno ste izjavili da svaki dan primate emailove od gladne dijece,što ste kao social demokratski predsjednik poduzeli za tu djecu? 7.U hravtskoj žive više od 2000 žrtava silovnja u domovinskom ratu,što se poduzeli da bi se pronašli i procesuirali ti zlikovci? 8.Hrvatski BDP pada vec 12 kvartala za redom,zašto niste u vezi toga napisali pismo gosp.Leki kao što ste učinili u vezi sa promjenama ustava? 9.Većina komentara u medijima govore da vi niste ili da ste vrlo malo učinili dobroga u svojem prošlom mandatu,zašto bi vam mi sada trebali dati još jedan mandat? 10.U vašem izbornom programu vi želite mjnejati ustav, ustavni sud je nedavno rekao da vi to nemožete učiniti bez odobrenja premijera, premijer vam je objasnio da on neće dozvoliti mjenjanje ustava svako 3 dana kao u Jugi, znajući ove prepereke vašem planu i programu,kako vi mislite ispuniti to svoje obećanje i program?

AN
Anamarija10
12:40 30.12.2014.

glasačica sam iz Zadra i glasala sam za Kolindu. Ali zadarska uprava stvarno Kolindu nije podupirala ni kroz medije niti na bilo koji drugi način. Vrijeme je da na njihova mjesta dođu drugi ljudi. Vrančić, Zrilić, Kalmeta,nisu niti jednu riječ prozborili, a komunistički načelnici općina na otoku su bili jako glasni.

DU
Deleted user
12:47 30.12.2014.

objavite gospodine hrvatin točne rezultate da vidimo koje pobjedio??da li je uopće razlika 1,24??? ili 0,48??? ili su izjednačeni???ili je žena pobjedila???panika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije