Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće GONG-a

Kakve su sve nepravilnosti obilježile izborni dan

izbori split
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/15
28.12.2014.
u 21:37

GONG je zaprimio brojne pritužbe na kršenje izborne šutnje

Prema ocjeni GONG-a izborni dan prošao je u uglavnom demokratskoj atmosferi, ali i znaku brojnih dojava građana.

- GONG posebno ističe nekompetentnost, nemar i neosjetljivost pojedinih članova biračkih odbora kao posljedicu njihove nedovoljne educiranosti. Primjerice, pojedini birački odbori nisu informirali birače koji nisu na popisu birača da imaju pravo glasati uz potvrdu. U jednom takvom slučaju u Zagrebu, birački odbor je reagirao i biračicu pronašao u popisu birača tek na pozivanje biračice na poznanstvo s ministrom uprave. Građani su dojavljivali i više slučajeva već zaokruženih birača kao posljedica grešaka prilikom zaokruživanja (Split i Zagreb), pri čemu posebno zabrinjava manjak isprike ili razumijevanja za zabrinutost birača. Građani su javljali i česta odbijanja zahtjeva birača za dolaskom u kućni posjet na ponekad grub i neodgovarajući način (Zagreb, Gradište) - priopćili su iz GONG-a.

Izostanak sustavne politike angažiranja kvalificiranih nezaposlenih osoba

Dodaju kako su, iako su prema zakonu članovi biračkih odbora nestranačke osobe, zaprimili više prijava o stranačkim osobama koje su prepoznate u lokalnim sredinama poput Jasenovca, Vinkovaca, Pirovca, Marjanca i Gojaneca. -U odnosu na rad promatrača, GONG-u je dojavljeno da birački odbor u Ivancu nije omogućio promatranje promatračima HDZ-a, dok su promatrači Živog zida iz Končanice dojavili probleme u komunikaciji s općinskim izbornim povjerenstvom. GONG-u je dojavljeno više slučajeva agitiranja i nedozvoljenog utjecaja pojedinih promatrača HDZ-a na birače u Zagrebu i Nuštru. K tome, građani su dojavili da predstavnici HDZ-a poznati lokalnoj javnosti stoje pored biračkih mjesta (Ričine – Zadar i u Brezovici gdje nagovaraju na glasanje za kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović).

Posebno ističemo dojave koje ukazuju na izostanak sustavne politike angažiranja kvalificiranih nezaposlenih osoba u biračkim odborima, što je velika propuštena prilika u uvjetima ekonomske krize. Umjesto nezaposlenih, ispada da su u biračkim odborima lakše našli i snašli predstavnici lokalne samouprave i političkih stranaka te članovi njihovih obitelji - navode iz GONG-a.

Kršenje izborne šutnje

Što se tiče kršenja izborne šutnje, GONG je zaprimio brojne pritužbe na telefonsko nazivanje birača iz izbornih stožera, ponajviše HDZ-a ali i stožera Ive Josipovića, na slanje sms poruka za „pravi put“ Ive Josipovića, „na izbore“ u ime Ivana Vilibora Sinčića (e-mail) te na glasanje „za Kolindu“ s potpisom HSS-a. - Više se građana žalilo na agitiranje kandidata Sinčića putem Facebook stranice, ali i na agitiranja samih građana putem društvenih mreža, uključujući vrijeđanja pojedinih kandidata i pozive na bojkot. Potonje nije zakonom zabranjeno, no svakako odskače od načela izborne šutnje - zaključuju.

Na izborima za Predsjednika Republike Hrvatske građani su mogli glasovati na ukupno 6350 birališnih mjesta. 

Odaziv birača do 16,30 sati - 36,36 posto

Odaziv birača do 16.30 sati iznosio je 36,36 posto, odnosno na birališta je do tada izišlo ukupno 1.240.454 birača, objavilo je Državno izborno povjerenstvo, dok je 2009. godine on bio 33,87 posto.

Najveća izlaznost do 16.30 sati zabilježena je u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji, 40,57 odnsno 40,27 posto. Najmanja izlaznost zabilježena je u Osječko- baranjskoj županiji sa 30,03 %. U Gradu Zagrebu glasovalo je 36, 58 posto birača.

Izlaznost do 11.30 sati - 13,19 posto

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je do 11.30 sati na birališta izašlo 13,19 % birača. Unatoč snijegu koji je zadesio veći dio Hrvatske i koji još uvijek pada to su puno optimističnije brojke, nego na prethodnim predsjedničkim izborima. 

Naime, 2009. godine je so 11 sati na birališta izašlo tek malo više od 10 posto, a sada je u pola sata više vremena zabilježeno gotovo 3 posto više glasovanja. 

Najveća izlaznost je u Karlovačkoj županiji - 17,76 posto, a najmanja u Krapinsko-zagorskoj županiji - 10,13 posto.

U Zagrebu je glasovalo 13,09 posto birača.

Na izborima za predsjednika 2009. godine izlasnost je do 11 sati iznosila 10,74 posto.

Izlaznost po županijama

Do 11.30 sati u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji glasalo je  10,26 posto birača, što je nešto bolje nego na izborima 2009. kada je do 11 sati glasovalo 9,61 upisanih birača.

U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji izbori prolaze mirno i bez incidenata, a najviše je birača do 11,30 na birališta izašlo u Varaždinu, njih čak 19 posto

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je do 11.30 sati oko 13,40 posto registriranih glasača obavilo svoju glasačku dužnost što je iznad prosjeka na državnoj razini.

U Istarskoj županiji izlaznost  je 14,95 posto. U PGŽ do 11,30 sati najveća je izlaznost zablježena u Brod Moravicama ( 22, 79 posto).

Biračko mjesto u Kozičkim Poljicima na vrgoračkom području u splitsko-dalmatinskoj županiji otvoreno je oko 17.30 sati, a njegovo otvaranje kasnilo je satima zbog obilnog snijega. U tom jednom od 6.260 biračkih mjesta upisano je 75 birača, rekla nam je potpredsjednica DIP-a Zdravka Cufar Šarić.

Promatrači

Predsjedničke izbore danas nadgleda 21.819 promatrača. Od toga su 794 promatrača regrutirale nevladine udruge, njih 21.012 političke stranke, a dolaze i četiri strana promatrača (po dvojica iz Litve i Letonije). Rad Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nadgledat će 11 promatrača – 9 iz udruga, a dvojica iz političkih stranaka.

Podaci su to iz DIP-a, kojemu su do ponedjeljka 22. prosinca stranke i udruge trebale vratiti popunjene tablice s imenom i prezimenom promatrača te biračkim mjestom na kojemu će nadgledati izbore.

Promatrači će, kažu u DIP-u, nadgledati rad biračkih odbora te povjerenstava.

– Poanta je da će se na biračkim mjestima unaprijed točno znati ime i prezime promatrača koji dolazi, a svi će promatrači imati naljepnice s jasno naznačenom njihovom ulogom na izborima – kaže predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Najviše promatrača prijavio je HDZ, njih 9782, od čega će 61 nadgledati izbore u inozemstvu. Stranke koje podupiru kandidaturu aktualnog predsjednika Ive Josipovića (SDP, HNS, HSU i ORaH) najavile su 8728 promatrača, stranke koje podupiru Milana Kujundžića (HDSSB, Savez za Hrvatsku, HSP, Hrvatska zora i druge) regrutiraju 1875 promatrača, od čega će ih 61 biti u inozemstvu, dok je Živi zid koji stoji iza predsjedničkih ambicija Ivana Vilibora Sinčića najavio 362 promatrača.

Osim prijava koje su stigle u DIP, tri stranke – HNS, HSS i ORaH – su “na terenu” prijavile još 265 promatrača. Za razliku od Kolinde Grabar Kitarović i Milana Kujundžića, kandidati Ivo Josipović i Ivan Vilibor Sinčić neće imati promatrače u inozemstvu.

Izbore će promatrati i pet nevladinih udruga. GONG je prijavio 15 promatrača, Hrvatsko odgovorno društvo njih pet, katolička udruga Palma njih 39, Udruga promatrač je najavila 53 osobe, a najviše – njih čak 682 DIP-u je prijavila udruga U ime obitelji. Predsjedničke izbore nadgledati mogu samo one političke stranke koje imaju kandidate.

>>GONG o nepravilnostima: Građanima šalju SMS-ove, nagovaranja pred biralištima...

Komentara 212

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
00:16 27.12.2014.

a zašto ovaj nije u istražnom zatvoru zbog obmane Hrvata i falsificiranja izbornih rezultata?...zar to nije sam arsenije potvrdio...iako i dalje broj birača nije realan i ponovno je uvećan za srbe fantome, a ne Hrvate iz bih?...kako su cijelo vrijeme tvrdili boljševici?

SO
Somelier
00:17 27.12.2014.

Posebno treba nadgledati DIP i Hrvatina. To je zlo koje nam je zadnjih 15 godina zagorčalo život.Ovaj puta im moramo stati na kraj.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
00:03 27.12.2014.

Ako ne bude krađe, Kujundžić i Kolinda idu u drugi krug.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije