Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo Sinčiću

Ivo Josipović odgovorio na pitanja koja mu je postavio Živi zid

ivo josipović
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
07.01.2015.
u 17:45

– 2014. godine, izmjenama Ovršnog zakona uvedena su ograničenja u ovrhama nad nekretninama koje su jedini stambeni prostor građanima. Ovrhe i/ili deložacije su onemogućene, iako tek pod određenim uvjetima i na određeni vremenski rok – navodi u pismu Josipović.

Predsjednički kandidat i aktualni predsjednik Ivo Josipović na svojoj internetskoj stranici odgovorio je na pitanja koja mu je nakon njegove izjave u debati na RTL-u na svojoj Facebook-stranici postavio Živi zid, čiji je kandidat Ivan Sinčić ispao u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Živi zid reagirao je na Josipovićevu izjavu da je ''dokinuo ovrhe nad jedinim stambenim prostorom'' te ga upitao: ''Kada, tko, gdje i kako je dokinuo ovrhe nad jedinim stambenim prostorom – o kojem zakonu je riječ, kada je donesen i kada je stupio na snagu'', ''Jeste li sigurni da se ovo dokidanje ovrha dogodilo baš u ovoj ovdje Republici Hrvatskoj ili možda postoji još jedna RH negdje'', ''Zna li Orsat Miljenić da ste to ukinuli, i što on veli na to'' i ''Je li se to dokidanje dogodilo prije nasilne deložacije samohrane majke Marijane Fel i njezino troje maloljetne djece na ulicu ili kasnije?''

Josipović u svom odgovoru Ivanu Sinčiću poručuje da u posljednjih pet godina kao predsjednik i kao pravnik radi na realnim i provedivim rješenjima.

– Nisam se upuštao u populistička obećanja koja nemaju pravno uporište. Kratka forma odgovora u sučeljavanjima nije dopuštala da u detalje objasnim koji su sve efekti zaista i proizašli iz mojih prijedloga. Ali, uvijek sam isticao, pa i u debatama, da nisu svi prijedlozi prihvaćeni od Vlade i da su neki prihvaćeni djelomično. Odatle, možda, i Vaša dilema o tome koji su efekti mjera stvarno ostvareni u odnosu na prijedloge koje sam isticao u debatama i koje sam efekte prijedloga isticao u debati – napisao je Josipović.

Nadalje, u pismu u kojem se obraća Ivanu Sinčiću Josipović podsjeća da je 2013. podnio Vladi i javnosti prijedlog 20 mjera za olakšanje dužničke krize građana te navodi najvažnije efekte prijedloga koje prenosimo u cijelosti:

1. Uvedena je kontrola kamate za slučaj pretjeranog povećanja tečaja, za slučajeve kada je ugovorena valutna klauzula u kreditnim aranžmanima, i to Zakonom o zaštiti potrošača iz 2014. godine. To se ne odnosi samo na ugovore u „švicarcima“, već i na sve druge valutne klauzule.

2.Također, 2014. godine, izmjenama Ovršnog zakona uvedena su ograničenja u ovrhama nad nekretninama koje su jedini stambeni prostor građanima. Ovrhe i/ili deložacije su onemogućene, iako tek pod određenim uvjetima i na određeni vremenski rok. Izmjenama i dopunama Ovršnog zakona ostvarena su dva oblika zaštite dužnika.

Prvo, unesen je novi članak 84.a (ovo je pojednostavljeno obrazloženje!) koji je građanima dao ovlast da traže odgodu i spriječe ovrhu na nekretnini koja je njima i/ili uzdržavanim osobama (...jedini stambeni prostor, op.a.) ako postoje izgledi da dug namire drugim sredstvima. Naoko ovo ne izgleda važno olakšanje. Ali, stvari su drukčije. Naime, vjerovnik se može ovršiti načelno na bilo kojoj imovini dužnika i često je najjednostavnije da to učini upravo na nekretnini. Ali, ako dužnik, recimo, radnik, ima potraživanje prema poslodavcu s naslova neisplaćene plaće, mogao bi ponuditi to svoje potraživanje kao predmet ovrhe i tako izbjeći ovrhu na svom stanu.

Drugo ograničenje odnosi se na slučaj kada se provodi sama ovrha, ali ne i deložacija jer ovršenik ima pravo godinu dana ostati u stanu kao zaštićeni najmoprimac (članak 127. stavke 2-5 Ovršnog zakona). Dakle, barem godinu dana ne dolazi do deložacije. Slažem se s Vama, ovo su privremena i uvjetovana ograničenja ovrha i deložacije jedinog stana i moj je prijedlog da se jedini stan u cijelosti izuzme iz ovrha prihvaćen je uvjetno i djelomično. Ali, posebno prva izmjena može dovesti i do trajnog sprječavanja ovrhe i deložacije. Druga mjera primjenjuje se i na ovrhe pokrenute prije stupanja na snagu navedenih izmjena Ovršnog zakona.

3. Istom izmjenom Ovršnog zakona sprječava se prodaja nekretnine u bescjenje. Određeno je da cijena na prvom ročištu ne može biti ispod 4/5 procijenjene vrijednosti, na drugom ispod 3/5 te vrijednosti. Ako se takva cijena ne postigne, ovrha se obustavlja. Dakle, i ova mjera može dovesti do obustave ovrhe i sprječavanja deložacije. Isto tako, utvrđena je Uredbom i jedinstvena metodologija procjene nekretnina da se izbjegne njihovo podcjenjivanje i utvrđenje nerealno niske cijene nekretnine.

4. Prihvaćen je i prijedlog da se donese Zakon o osobnom stečaju (nažalost, uz predug postupak pripreme) koji će se naći pred Saborom na proljeće i koji bi trebao omogućiti razduženje prezaduženih građana u razumnom roku te im omogućiti novi početak. Očekujem da će tim zakonom, nakon proglašenja osobnog bankrota, biti propisano da se iz ovrha ili drugih oblika naplate duga isključi jedini stambeni prostor.

5. Predlagao sam i neke druge mjere, poput zabrane da kamata teče dalje od trenutka kad svojom visinom dosegne visinu glavnice. Nadalje, tu je i nepriznavanje troškova postupka kod „malih“ dugova kad su troškovi jednaki ili veći samoj vrijednosti spora. Bilo je tu i drugih mjera koje, nažalost, nisu prihvaćene. 

 
 

>> 'Pogledate neki dobar film, a na laži koje vam serviraju ono dvoje kandidata samo se nasmijte'

>> Zbog Živog zida pala potpora ORaH-u i Laburistima, HDZ vodi ispred SDP-a

Komentara 82

DU
Deleted user
17:57 07.01.2015.

Ovo su neke činjenice i pitanja koja su se pojavila između 2009 izbora i sada. Ja postvljam ova pitnja već desetak dana i ne dobivam odgovora,osim od komentatora. Ti odgovori obično zvuče u ovom smislu, "Tko si ti da postvaljaš pitanja predsjedniku?" Ja sam nitko poseban ali u demokarciji moj glas vrijedi jednako kao naprimjer Milanovića ili samog Josipovića,vjerovali ili ne moj glas će poništiti jednog od njihovih. Ljudi nisu ludi i svjesni su ovih činjenica i pitnja,nadam se da će ih netko pokušati odgovoriti?Gospodine predsjedniče bili bili ljubazni i odgovorili na ovih 10 pitanja čovijeku koji je glasao za vas zadnji put! 1.Prijavili ste imovinsku kraticu vrijednu preko 7.5 miliona kuna,odakle vam tolika imovina? 2.Ako vam je darovna kako su je zaradili oni koji su vam je darovali? 3.Vi u vašemu uredu imate 72 savjetnika i pomoćnika savjetnika na plaći od 10 000 do 20 000 kuna,što su oni pridonijeli za Hrvatsku za te novce? 4.Vi imate nekoliko savjetnika tipa Jović koji imaju povijest rada protiv Hrvatskih interesa,zašto su vam oni potrebni? 5.Dali mislite da je vaš savjetnik Saša Perković u sukobu interesa? 6.Nedavno ste izjavili da svaki dan primate emailove od gladne dijece,što ste kao social demokratski predsjednik poduzeli za tu djecu? 7.U hravtskoj žive više od 2000 žrtava silovnja u domovinskom ratu,što se poduzeli da bi se pronašli i procesuirali ti zlikovci? 8.Hrvatski BDP pada vec 12 kvartala za redom,zašto niste u vezi toga napisali pismo gosp.Leki kao što ste učinili u vezi sa promjenama ustava? 9.Većina komentara u medijima govore da vi niste ili da ste vrlo malo učinili dobroga u svojem prošlom mandatu,zašto bi vam mi sada trebali dati još jedan mandat? 10.U vašem izbornom programu vi želite mjnejati ustav, ustavni sud je nedavno rekao da vi to nemožete učiniti bez odobrenja premijera, premijer vam je objasnio da on neće dozvoliti mjenjanje ustava svako 3 dana kao u Jugi, znajući ove prepereke vašem planu i programu,kako vi mislite ispuniti to svoje obećanje i program?

NI
Niko33
17:57 07.01.2015.

niste prenijeli pitanja prije tri dana, a danas prenosite odgovore? znači pitanja samo morali pročitati na facebook stranici živog zida, a odgovore na večenjaku? bravo za Yuvečernjak

MX
MXLCLGTG
17:57 07.01.2015.

Mislim ovo oko kamata da nisu gradjani poceli sa vecim aktivnostima vi nikada nebi ni predlozili a za ovrhu Vase objasnjenje ili odgovor je smijesan pa i prije se mogla podnijeti zalba za odgodu ali u konacnici dolazi do delozacije smijesno bivsi predsjednice ali zivi zid vam je stvarno pokazo u prvom krugu makar covjek i izgubio ali je istina ono za sto se covjek zalago.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije