Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipović u Rijeci

'HDZ se silno bavim mojim programom. Analiziraju moj program, jer svoga zapravo nemaju'

Josipović u Rijeci
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/6
20.12.2014.
u 23:26

- Siguran sam da znate kako se kriza ne rješava lupanjem šakom o stol. Možete razbiti šaku, možete razbiti stol, ali problem nećete riješiti. Zato ozbiljni kandidati imaju ozbiljne programe – rekao je Josipović

- Rijeka je uvijek znala podržati prave vrijednosti, pravdu, poštenje, solidarnost, znala je ustati u obranu slobode, ovdje su bili antifašisti, naši hrvatski branitelji – kazao je večeras na završnom skupu u Rijeci aktualni predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović.

Podsjetio je okupljene na susret u Rijeci i prije pet godina, kada je govorio o novoj pravednosti.

- Pogledajte koliki su važni i utjecajni ljudi, koji nisu bili na razini dužnosti koje su obavljali morali izaći pred lice pravde, a neki su i u zatvoru. Hrvatska je danas pravednija zemlja nego prije pet godina, ribu smo očistili od glave i čistit ćemo je i dalje od glave. U Hrvatskoj više nema nedodirljivih, ključan doprinos tome dala je i ona promjena ustava koju sam inicirao 2010. godine, kada je dokinuta zastara za zločine u pretvorbi i privatizaciji, i za ratno profiterstvo. Društvena klima je promijenjena, crne statistike to potvrđuju, ali pravda nije jednokratni cilj, ne ostvaruje se jednom odlukom, jednim mandatom ili jednim zakonom, to je način promišljanja društva, to je društveni koncept koji smo nepovratno usvojili – poručio je Josipović naglasivši kako ostaje još jedno veliko pitanje, pitanje socijalne pravednosti, pitanje onih koji nemaju plaće, mirovine, prihoda s kojima mogu dostojno živjeti. Teško je onima koji su blokirani kreditima, kazao je Josipović podsjetivši da je u prvom mandatu predložio 20 mjera, što će mu i nadalje, rekao je, biti prioritet.

- Siguran sam da znate kako se kriza ne rješava lupanjem šakom o stol. Možete razbiti šaku, možete razbiti stol, ali problem nećete riješiti. Zato ozbiljni kandidati imaju ozbiljne programe – rekao je Josipović i pozvao Riječane da prouče te programe, uvjeren da će nakon toga biti sigurni kako glasati 28. prosinca.

- Hrvatsku u sljedećih pet godina vidim kao otvorenu i konkurentu zemlju koja zna svoje potencijale, koja je samouvjerena i koja gradi novu svijest i novu ekonomiju – rekao je Josipović osvrnuvši se na programe i govore protukandidata, koji govore i žele isto, da Hrvatska bude bolja, uspješnija, da bude više posla, investicija.

- Za razliku od lijepih želja koje svi imamo, moj program ima i način kako te želje ostvariti – poručio je okupljenima. Ukazao je na probleme na koje nailaze potencijalni strani investitori s kojima se tijekom mandata susretao.

Uz brojne birokratske prepreke, nemaju povjerenja u demokraciju u kojoj "govore o Kevinim jamama, o obračunima, lustracijama i drugim bitkama koje nisu bitke današnje generacije.", zaključio je Josipović.

Uzimajući primjer drugih europskih zemalja, primjerice Poljske, Estonije, Danske koje su uz ekonomske mjere promijenile svoj politički i društveni okvir, Josipović nudi rješenja. - Predsjednik ima ovlast predložiti promjenu Ustava. Odlučio sam to učiniti, zato da promijenimo političko i društveno okružje u kojem ovo naše gospodarstvo ne može uspjeti. Promjena Ustava nije jedni sadržaj mog programa, paralelno s time razmišljam o novome, modernom gospodarstvu 21. stoljeća – kazao je Josipović dodavši kako je to moguće većim utjecajem građana na odluke u politici.

- HDZ se silno bavim mojim programom. Istina, još ga nisu do kraja razumjeli, ali doći će vrijeme. Analiziraju moj program, jer svoga zapravo nemaju. To je popis lijepih želja s puno lijepih fotografija, ali ne i ključem kako riješiti krizu. Program ne smije biti slikovnica, niti samo lista želja. Program su naš budući život, program su mjere kako to ostvariti – istakao je Josipović poručivši Riječanima da njihov grad s puno potencijala mora ojačati svoju poziciju.

- Lopovska pretvorba i privatizacija devastirala je industriju, pa i  ovdje u Rijeci, kazao je Josipović koji Rijeku vidi kao grad  industrije 21 stoljeća, istakavši i važnu ulogu riječkog Sveučilišta. 

 Govorio je i o važnosti gospodarske diplomacije, pokretanju investicija i otvaranju radnih mjesta, kako ubuduće mladi ne bi odlazili iz Hrvatske. - Danas je stasala jedna mlada generacija. Oni više ne pitaju gdje si  bio '45., pa ni '91., antifašizam i Domovinski rat su neupitne vrijednosti našeg društva, svakodnevni život ne traži preispitivanje tih vrijednosti, traži poštivanje – rekao je Josipović. Posjetio je kako želi biti predsjednik svih hrvatskih građanki i građana. 

- To ne znači slagati se sa svakom ludošću koja se pojavi na sceni, slagati se s natruhama fašizma koje se ponekad javljaju, ne znači biti suglasan s raznim ludim idejama kojima se pljačka narod, to znači biti moderator, biti sposoban razgovarati sa svima, desnima i  lijevima – naglasio je Josipović. Govoreći o pomirenju kao temelju  funkcioniranja svakog demokratskog društva, Josipović je kazao kako  to ne znači pravdanje svakog zločina, pravdanje agresije, ali znači sposobnost da razumijemo jedni druge i gradimo zajednički dobar život. 

- Želim pomirenje unutar Hrvatske, sa našim susjedima, mogućnosti i  sposobnost da promišljamo svoju prošlost, ali da gledamo u budućnost i da je gradimo. Predsjednik jedne velike stranke rekao je da je ideja pomirbe propala. Političar koji ne želi pomirbu, ni on ni njegov predsjednički kandidat ne zaslužuju povjerenje. Pričati o povijesnim  obračunima, tražiti lustraciju nakon toliko godina, proglašavati antifašizam zločinom, zloupotrebljavati naše branitelje je grijeh i ne treba ga pravdati ni podržavati – kazao je Josipović poželjevši da gospodarski oporavak bude utemeljen na više demokracije, boljim odnosima i boljoj regulaciji odnosa državnih tijela, na regionalizaciji Hrvatske i uvažavanju svih zahtjeva suvremene ekonomije 21. stoljeća, posebice onih ekoloških, uvažavanju socijalnog partnerstva. Hrvatska se živi svaki dan, cijele godine, Hrvatska se ne upoznaje dva mjeseca prije izbora, rekao je Josipović. 

Na kraju je poručio ''ne dozvolite da vas uplaše oni koji se ponašaju kao da će sutra osvojiti vlast i krenuti u osvajački pohod''.

Komentara 87

Avatar dmitarX
dmitarX
00:00 21.12.2014.

Ufurao se u ulogu velikog državnika. Baš me zanima kako će prihvatiti poraz..

ME
Merlin
23:57 20.12.2014.

pa dobro joso, pa kaj je tebi, pa svaka tuka zna da 'lupanje šakom o stol' je ovdje u prenesenom značenju, da znači energičnost i odlučnost, koju, sori stari ti na žalost nisi pokazal...a imal si fajn vremena i hrpuu prilika...zato daj se pokri ušima po glavi i nek ti ekipica smisli neke bolje fore od ovog. ovo je baš jadno, ono, lame...ku'iš stari?

ĆA
ćaćaća
23:53 20.12.2014.

a njegov program je plan 21..e ako je to program onda nije teško sklepati bolji..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije