Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Grabar Kitarović: Sazvat ću sjednicu Vlade. Ako treba, tražit ću i prijevremene izbore

kolinda
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/12
12.01.2015.
u 13:26

Sljedeći je prioritet sazivanje summita poslodavaca, sindikata i ostalih o tome kako pokrenuti zapošljavanje

Novoizabrana predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović u ranim jutarnjim satima, nakon završetka izbora za čitatelje Večernjeg lista odgovorila je na nekoliko kratkih pitanja.

Premda je iza nje iscrpljujuća kampanja, strpljivo je odradila nekoliko intervjua i za europske TV medije iste noći.

Koji su vaši prioriteti?

Apsolutni je prioritet sazivanje sjednice Vlade RH na kojoj će se raspraviti o gospodarskom i socijalnom stanju i da vidimo moguća rješenja. Nema li Vlada rješenja, onda treba inzistirati da idemo – dalje. To uključuje i traženje prijevremenih izbora. Okupit ću sve političke snage u zemlji, jer stanje je doista teško. Trebamo pronaći zajednički jezik kada je riječ o pitanjima od nacionalne važnosti. Sljedeći je prioritet sazivanje summita, koji će uključivati poslodavce, sindikate i ostale, na kojemu bi se raspravljalo o gospodarskoj krizi i kako pokrenuti zapošljavanje. Premda je ovršni zakon već na Ustavnom sudu, tamo ga je poslala Udruga blokiranih, ipak ću svojim aktom i ja poslati ovršni zakon na ocjenu ustavnosti jer držim da nije u skladu s Ustavom RH. Puno je posla pred nama.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Hoćete li uspjeti povezati i za zajednički stol posjesti premijera Zorana Milanovića i šefa oporbe, Tomislava Karamarka? Do sada u tri godine nisu uspjeli niti kavu popiti zajedno.

Vidjet ćemo. Tomislav Karamarko, koliko ja vidim, spreman je na to, a Milanović, ne znam. On me nije još ni nazvao, a niti čestitao na pobjedi. Tako da ćemo vidjeti kako će se on ponašati. Mislim da će razmišljati racionalno i u interesu Hrvatske, hrvatskih građana, a ne o svom interesu.

Očekujete li poziv i Ive Josipovića?

Ivo Josipović i ja već smo razgovarali, i to vrlo kulturno. On je nazvao mene, a dogovorili smo se razgovarati o prijenosu predsjedničkih ovlasti i to na vrlo civiliziran način.

Kad će se vaša obitelj okupiti, kad stižu djeca u Hrvatsku?

Morat ću iskoristiti ovih mjesec dana, otići u Bruxelles i spakirati djecu. Moram pronaći školu za njih, tako da se neće vratiti u idućih tjedan dana, no svakako u idućih nekoliko mjeseci.

VL Biografija - Kolinda Grabar Kitarović

>>Kolinda Grabar Kitarović prva hrvatska predsjednica!

>>Grabar Kitarović održala pobjednički govor. Evo što je obećala

>>Evo kako se u 2. krugu izbora glasovalo u vašem mjestu!

Komentara 155

GI
gismund
13:37 12.01.2015.

bitno je da gđa. kolinda odmah, već sada, izabere 5-10 vrhunskih stručnjaka iz ekonomije, prava i ustavnog prava, međunarodnih odnosa itd. koji će biti s njome 5 godina, da ne ide na ogroman broj savjetnika kakve si je natrpao josipović! dakle, mali tim, ali koji će raditi svakodnevno i predlagati razne promjene koje može potaknuti i pokrenuti predsjednik države! ako ne bude kooperacije s vladom, mora inzistirati na prijevremenim izborima i pokušati dobiti za to podršku racionalnog dijela SDP-a koji je kontra milanovića, a koji je sve brojniji!

ZA
zanry
13:36 12.01.2015.

Kolinda budi svoja i ne boj se nikoga, imas legitimitet, i jedino građanima odgovaras, ruke su ti odrijesene da sazivas mitinge i sastanke, iako to mozda nije po ustavnim ovlastima, treba nam aktivan predsjednik, biti predsjednik drzave znaci biti vodja a ne samo biti predsjednik po pravilima i papiru.

Avatar white socks
white socks
13:39 12.01.2015.

Nego kad će Fred na liječenje, drma ga PiTiEsPi, ne može se izdržat. Nek ide liječit se (i nek povede Milanovića)..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije