Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za Pantovčak: Potpise će kandidati skupljati od 4. studenog, a kampanja će trajati 38 dana

Predsjednički izbori sazvani za 27. prosinca, drugi krug 10. siječnja

Mesić
Arhivska fotografija
Autori: Nikola Sever Šeni, Mladenka Šarić
30.10.2009.
u 15:22

Mikšić za kampanju kani potrošiti 10 milijuna kuna, a najskromniji je Kajin s oko dva milijuna kuna, ako ih prikupi

Vlada je raspisala izbore za predsjednika države. Prvi krug izbora bit će 27. prosinca, a drugi krug, bude li ga, 10. siječnja 2010. Odluka će biti objavljena u Narodnim novinama 4. studenoga. Od tog dana svi koji žele postati predsjednikom države imaju 12 dana za prikupljanje 10.000 potpisa birača koji podupiru njihovu kandidaturu.

Kraj kampanje na Božić
Kandidati moraju predati kandidature Državnom izbornom povjerenstvu do 16. studenoga, s ovjerenom izjavom da prihvaćaju kandidaturu. DIP mora 18. studenoga objaviti pravovaljane kandidature, a potom počinje kampanja koja će trajati 38 dana i završiti točno na Božić!

Na prvi dan kampanje, 18. studenog, obilježava se i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara te Škabrnju. Tako će kandidati u utrku za Pantovčak vjerojatno krenuti iz Vukovara ili Škabrnje. Ponovno će obilježavanje najveće humanitarne katastrofe u Domovinskom ratu umjesto dostojanstveno biti u znaku političkih parola i obećanja.

Očito je da će za tako dugu kampanju kandidatima trebati mnogo novca. Najozbiljniji kandidati već su se biračima najavili. Andrija Hebrang (HDZ), Ivo Josipović (SDP), Vesna Pusić (HNS), Damir Kajin (IDS) te neovisni Nadan Vidošević i Boris Mikšić ukupno bi mogli potrošiti u kampanji oko 30 milijuna kuna.

Vladin novac uspješnima
Najviše kani potrošiti Mikšić, oko 10 milijuna, a najskromniju će kampanju imati Kajin koji će uložiti oko dva milijuna kuna uspije li ih, kaže, uopće i skupiti. Ostali kandidati kretat će se između četiri i šest milijuna. Onima koji prijeđu 10 posto Vlada će iz proračuna nadoknaditi dio uložena novca posebnom odlukom kojom će odrediti iznos.

Ključne riječi

Komentara 82

BI
bigboii
16:42 30.10.2009.

Napokon se rješavamo Mesića

VO
vojnik
22:48 30.10.2009.

ovo je već sramota kako se prešućuje miro tuđman te koliko ga se boje

PR
prakator
16:09 30.10.2009.

Daj neka mi netko napise jednu jedinu recenicu sto je ovaj Stipe ucinio dobro za Hrvatski narod. Ma bilo tko da dodje na njegovo misto biti ce bolji jer gori ne postoji medju nama Hrvatinama, ali se nadam da cece doci covik dostojan Hrvatskoga puka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije