Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plan poslodavaca

Javna potrošnja i nameti "guše" gospodarstvo, poticaji nedovoljni

radnici
arhiva VL
20.04.2010.
u 09:20

Poslodavci traže konkretnu pomoć vlasti u borbi protiv posljedica ekonomske krize u BiH.

Poslodavci u FBiH nezadovoljni su mjerama koje vlasti poduzimaju na suzbijanju posljedica svjetske ekonomske krize. Iako je ranije s federalnom vladom dogovoreno održavanje redovnih mjesečnih sastanaka o najaktualnijim problemima koji trebaju doprinijeti njihovu rješavanju, poslodavci suradnjom nisu zadovoljni. Baš kao što nisu zadovoljni ni radom Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH jer Vlada u Parlament šalje važne zakonske prijedloge bez konzultacija sa sindikatima i poslodavcima.

Zato poslodavci predlažu novi zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću, koji će ojačati ulogu ovog tijela u kojem, uz predstavnike Vlade, sjede i predstavnici poslodavaca i sindikata. Potpredsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Mladen Pandurević najavio je jučer i novi pritisak na vlasti kako bi stvorile pogodan poslovni ambijent. Svoje zahtjeve i protukrizne mjere poslodavci će prezentirati na skupštini 27. travnja.

- Inzistirat ćemo na smanjenju javne potrošnje i doprinosa radi rasterećenja poslodavaca i na smanjenju različitih parafiskalnih opterećenja. Posebno ćemo tražiti da se Vlada i nadležne inspekcije pozabave suzbijanjem sive ekonomije, naročito rada na crno - dodao je Pandurević.

Bosansko-hercegovački gospodarstvenici vrlo su pesimistični kada je u pitanju ekonomski oporavak i razvoj gospodarske situacije u ovoj godini. Upozoravaju da je do kraja godine realno očekivati smanjenje opsega proizvodnje kompanija u BiH i do 50 posto te velik pad opsega zaposlenosti, izvoza i ukupnog privređivanja.

Za poticaj razvoja poduzetništva i obrta godišnje federalna Vlada izdvaja 11 milijuna KM. Od tog iznosa šest milijuna se usmjerava u kreditne poticaje gospodarstvu. S druge strane, porezna i druga opterećenja poslodavaca ostala su nepromijenjena. Država i entiteti imaju i zakonski ustanovljene poticaje za gospodarstvo, poduzetnike i proizvođače kako bi im pomogli u održavanju proizvodnje i očuvanju radnih mjesta u vrijeme recesije. Za potporu gospodarstvu u krizi država i entiteti izdvajaju više od 150 milijuna KM, ali očito je da utrošak tih sredstava ne daje željene rezultate.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije