Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Madžar

Predsjedničin savjetnik je i logističar HDZ-a, organizator koncerata, liječnik HRS-a i Dinama...

Tomislav Madžar
16.07.2015.
u 18:56

Obrana Madžarova doktorskog rada, obično svečani događaj za užu rodbinu i prijatelje, postao je događaj sezone

Što je to napravio 36-godišnji Tomislav Madžar da o obrani njegova doktorskog rada bruji cijela hrvatska akademska zajednica, a javljaju i mediji? Obrana doktorskog rada obično je svečani događaj za najbližu rodbinu i prijatelje doktoranda. No, obrana doktorata T. Madžara postao je događaj sezone.

Friški doktor znanosti također je učinio isto što i drugi – pozvao svoje prijatelje i rodbinu. Osobitost je međutim u tome što, kada su se prijatelji odazvali, u publici su sjedili – predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i njezini savjetnici, predsjednik HAZU Zvonko Kusić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, akademici Ivica Kostović i Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, nekolicina dekana i prodekana, čelnici Hrvatskog nogometnog i Rukometnog saveza, bivši ministar Dragan Primorac te dvojica čelnika HDZ-a, politički tajnik Tomislav Čuljak i glavni tajnik Milijan Brkić. Bila je i Madžarova prijateljica Anica Kovač, ali i estradni umjetnik Halid Bešlić, koji je, nakon obrane doktorata, svom prijatelju otpjevao i jednu pjesmu.

I braća doktori znanosti

Što je od toga bilo "previše" za dio akademske zajednice i medije da su potom mladog doktoranda podvrgli svojevrsnoj "istrazi", pa i ismijavanju i zgražanju? Za neke je to bio trenutak kada je iz publike pitanje postavila i sama predsjednica RH, u čijem Uredu, inače, Madžar obavlja dužnost povjerenika za mlade i sport. Medijska istraga je potom otkrila da je, kada komisija odradi svoj službeni dio posla i ispita doktoranda, dopušteno bilo kome iz publike postaviti pitanje vezano uz doktorski rad. Javila se i predsjednica, što je ustvari bio znak prijateljstva, da bi se sve potom pretvorilo u "pritisak predsjednice RH na rad komisije", kako je taj čin okarakterizirao analitičar Žarko Puhovski. I tako je Madžarova doktorska prezentacija postala politički događaj. Jasno da je interes tolik zato što je mladi doktor iz savjetničkog "jata" predsjednice, zato što u HDZ-u obavlja poslove logistike i aktivan je u predizbornoj kampanji, pa kada tome dodaš još malo urbanog rasizma, jer riječ je o Hercegovcu, pa još malo Halida Bešlića – kakva savršena prigoda da dežurni snobovi i politikanti uvrijeđeno otpuhnu i prezentiraju cijeli događaj kao desni političko-estradni dernek, kraće rečeno, "seljačiju". Kad se cijeli ovaj događaj očisti od naslaga predrasuda i raznih isključivosti, ostaje činjenica da je doktorirao višestruko talentirani, vrijedni i ambiciozni mladić. Tko je dakle taj oko kojega se okupila takva, visokorangirana društvena svita, kojemu je predsjednik Akademije prijatelj već 15 godina, a na obranu rada dolazi predsjednica države i vrh glavne oporbene stranke? Je li zavrijedio takvo što?

Tomislav je prije 10 godina diplomirao medicinu u Zagrebu. Zašto mu je to bilo važno, nazire se iz činjenice da su na obrani doktorata bila i njegova braća. Ivan, doktor znanosti, pomoćnik prodekana za znanost PMF-a Sveučilišta u Mostaru. Zatim brat Zrinko, doktor znanosti, specijalist abdominalne kirurgije u KBC-u "Sestre milosrdnice" u Zagrebu. I brat Mate, inženjer sigurnosti na radu i zaposlen na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tomislav je, dakle, treći od četvorice braće s "dr. sc." titulom, a imaju i sestru Anu, pravnicu koja radi u MUP-u Zapadnohercegovačke županije u BiH. Tomislav je rođen u Ljubuškom, otac Milan bio je vozač autobusa i sada je u mirovini. Majka Dragica bila je profesorica kemije i biologije u školi u Vitini, općina Ljubuški. Umrla je prije 11 godina od karcinoma maternice i otad Tomislav radi i pomaže nekoliko udruga za borbu protiv te zloćudne bolesti. Član je Upravnog odbora Hrvatske lige za borbu protiv raka, a vodio je akcije za nabavu pokretnih mamografa. Kako je ujedno estradni menadžer, organizator je humanitarnih koncerata na kojima nastupaju i njegovi partneri i prijatelji s estrade, Mate Mišo Kovač, Halid Bešlić, Jelena Rozga... Nakon što je diplomirao medicinu 2005., Tomislav upisuje više poslijediplomskih studija iz menadžmenta i biomedicine. No, stručno se usavršavao i za politiku, pa je prošao i godišnji program pri Akademiji za politički razvoj uz podršku Vijeća Europe, a pohađao je i završio program "Mladi u politici" pri Političkoj akademiji u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer. Kakav štreber, zar ne. No, i sportaš. Od djetinjstva se bavio nogometom, rukometom i košarkom, 2005. godine proglašen je i najboljim sportašem na Medicinskom fakultetu, na Svjetskim medicinskim igrama s timom osvaja prvo mjesto u nogometu u Španjolskoj.

Prijatelj s Halidom i Mišom

Član je hrvatske liječničke nogometne reprezentacije Cro Doc's Sveučilišta u Zagrebu. Aktivizmom se bavio i kao student, a tu je odradio i prva producentska i organizacijska iskustva jer je, među ostalim, organizirao i – brucošijade, studentske zabave, akcije darivanja krvi, prikupljanje sredstava za pomoć dječjim domovima i ugroženim obiteljima, međunarodne kongrese, ljetne škole i edukacijske tribine. Neki od važnijih humanitarnih događanja koje je organizirao su koncert Mate Miše Kovača u Areni kao vrhunac akcije "Pružimo ruku prijateljstva i ljubavi", Halida Bešlića u Ciboni u sklopu akcije "Darujmo život", Lane Jurčević ("Sve za nju"), Mate Bulića i prijatelja za Zakladu Ana Rukavina, Zvijezde Hit recordsa za akciju razminiranja Hrvatske "Za siguran korak", te "Srcem za znanje" na stadionu u Varaždinu, koncerti "Sandra, ti to možeš" za Sandru Paović. Mladi Tomislav je i član Zdravstvene komisije HOO-a, IHF-a (Međunarodne rukometne federacije), HNS-a, Hrvatskog rukometnog saveza, osnivač i član uprave Hrvatskog društva mladih liječnika, glavni tajnik Hrvatske humanitarne udruge Cro Unum, predsjednik Hercegovačke lige za borbu protiv raka. Neviđeni popis aktivnosti i rada. No, ima još – liječnik je i u Hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji, u GNK Dinamu, u nogometnoj reprezentaciji, znanstveni novak – asistent na Katedri za psihijatriju i psihološku medicinu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu... I sad, je li Tomislav Madžar zaslužio onakvu pažnju pri obrani svog doktorata. Nakon što sam proveo "istragu" nad biografijom ovog mladića, čudim se samo tome da se u nas mogu ismijavati i tako vrijedne i svestrane osobe poput njega. I koje se "ne uklapaju" u trendove jer kaže: "Imam ozbiljnih ponuda za inozemnu karijeru, no nikada neću napustiti Hrvatsku, ne pada mi na pamet."

>>Za rast prometa u turizmu najzaslužniji inspektori

>>Ovo su šefovi HDZ-ova stožera koji bi stranku trebali vratiti na vlast

Komentara 7

SK
Sviraj_kraj
19:43 16.07.2015.

Uz sve ovo nabrojano mogu jedino zakljuciti da je Mazar sposoban mladi covjek...drago mi je da predsjednica okuplja takve, a ne uhljebe kao neki...

MS
MSKoRIsnik
22:26 16.07.2015.

Bravo Tomislave, ponosni na tebe! Pozdrav iz Rijeke!

Avatar navijač
navijač
19:13 16.07.2015.

Kad vidim kakvi su i tko su bili savjetnici predsjednika Josipovića , tjeśim se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije