Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljanje suradnika projekta POP:

SEECEL - učenjem za poduzetništvo do razvoja ljudskih potencijala i povećanja konkurentnosti

SEECEL
Foto: PR FOTO
1/2
22.04.2016.
u 10:35

„Poduzetnici sutrašnjice u našim su školama danas.“ – SEECEL

Zemlje jugoistočne Europe, u okviru Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL), strukturirano surađuju na razvoju ljudskog potencijala za jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva kroz sveobuhvatnu razmjenu iskustava na području učenja za poduzetništvo. Zemlje članice SEECEL-a su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Srbija i Turska.

SEECEL-ova vizija ima za cilj poticanje poduzetničko-prijateljskog okruženja i jačanja načina razmišljanja kako bi se izgradila poduzetnički ''pismena'' društva koja će voditi put ka održivom ekonomskom rastu i razvoju.

Upravno vijeće SEECEL-a čine predstavnici osam zemalja članica SEECEL-a, Europske komisije, Hrvatske gospodarske komore (HGK), Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Agencije europsk ekomisije (ETF) i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC). Bitno je napomenuti da od samog osnutka SEECEL djeluje u međunarodnom okruženju, aktivno uključujući stručnjake kako iz zemalja članica SEECEL-a tako i EU. Isto tako, od 2013. SEECEL zagovara i provodi princip „razmjene znanja i stručnjaka“, aktivno sudjeluje u tematskim i stručnim forumima, radnim skupinama na EU razini, provedbi različitih makroregionalnih strategija poput „Dunavske strategije“, „Jadransko-Jonske strategije“ i „Jugoistočna Europa 2020“ te je prepoznat kao važan čimbenik u razvoju poduzetništva na globalnoj razini.

Hrvatska je 2012. imala iznimnu čast biti domaćin „Regionalnog Summita poduzetništva i obrazovanja“, gdje su ministri iz područja gospodarstva i obrazovanja zemalja članica SEECEL-a potpisali „Povelju o učenju za poduzetništvo: temeljnu sastavnicu za održivi rast i zapošljavanje“, čime su i službeno dali punu podršku regionalnoj suradnji u području učenja za poduzetništvo i razvoja ljudskih potencijala. U svom relativno kratkom postojanju i djelovanju, SEECEL se razvio u referentnu ustanovu Europske komisije za razvoj prijateljskog poduzetničkog okruženja kroz učenje za poduzetništvo u čitavoj Europi. Uspješno su potpisana i provedena tri okvirna sporazuma s Europskom komisijom, kao i projekt „Žene u poduzetništvu“, financiran od strane Vlade Republike Švedske. Važno je napomenuti i izgradnju zgrade na Kajzerici kao strateškog projekta i jedinstvenog projekta međunarodne infrastrukture Republike Hrvatske, vrijednog 30 milijuna eura. Sve provedene aktivnosti i stručni rad u području jačanja konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te projekti uvođenja učenja za poduzetništvo u obrazovne sustave osigurali su SEECEL-u imidž jedinstvenog stručnog tijela prepoznatog na globalnoj razini.

Tome najbolje u prilog ide to što je SEECEL naveden kao primjer dobre prakse u svim glavnim dokumentima Europske unije vezanim za učenje za poduzetništvo. Isto tako je ekspertni član razvojnih radnih grupa Europske komisije za područje žena u poduzetništvu te u poduzetništvu kod migrantskih skupina. Na upit Europske komisije SEECEL izrađuje prijedloge projekata i sudjeluje kao koordinator aktivnosti u makroregionalnim strategijama rasta i razvoja. Uz snažnu podršku HGK-a, SEECEL je postao stručno tijelo Komorskog investicijskog foruma, važnog za poduzetničku stabilnost. Isto tako, važno je napomenuti kako je SEECEL jedan od vodeća četiri partnera Europske mreže učenja za poduzetništvo „European Entrepreneurship Education NETwork - EE-HUB. U suradnji s Razvojnom Agencijom Zagreba provodi projekt „Postani/ostani poduzetnik“ koji potiče mlade za uspješan ulazak u poduzetničke vode.

Bitno je naglasiti da su i mnogi drugi prepoznali SEECEL kao primjer dobre prakse, čemu svjedoče nagrade i priznanja poput nagrade „Stvaratelji za stoljeća“, koju je SEECEL primio 2014. za doprinos razvoju poduzetništva u jugoistočnoj Europi od Nezavisnog međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja, zatim Europska nagrada za promicanje poduzetništva (EEPA) – Nacionalni pobjednik za 2014., u kategoriji poticanja poduzetničkog duha, dodijeljena je od strane Europske komisije. Veliko priznanje je došlo i od strane Regionalnog vijeća za suradnju kada je 2013.g. SEECEL proglašen „Prvakom regionalne suradnje“ za aktivan i dinamičan pristup regionalnoj suradnji te doprinos u pripremi strategije Jugoistočna Europa 2020. Druga nagrada u kategoriji “projekti u provedbi” i najboljih sudionika u regionalnom i lokalnom razvoju za projekt “Razvoj poduzetničkog društva na zapadnom Balkanu i Turskoj” pod nazivom „The European Projects Awards IPA 2013“ dodijeljena od strane Europske komisije. Svjetska ekonomska mreža znanja „The Knowledge Economy Network“ je 2012.g. s „Best practice award“ nagradom odala priznanje SEECEL-u kao primjeru najbolje prakse za originalnu i uspješnu provedbu projekta na području obrazovanja, usavršavanju nastavnika, ekonomskog razvoja i uspješne regionalne suradnje.

Slijedom razvijene stručnosti, upiti za suradnju dolaze sa svih strana globusa. Daljnji razvoj SEECEL-a jedan je od prioriteta Republike Hrvatske. Ostvarene su mogućnosti za pozicioniranje SEECEL-a kao budućeg Europskog centra/agencije sa širim međunarodnim mandatom.

Preseljenje SEECEL-a na novu lokaciju u novo završenoj zgradi na Kajzerici je planirano krajem 2016.g. Novi SEECEL-ov dom će biti primjer energetske učinkovitosti i promocije obnovljivih izvora energije – sunce, voda i vjetar, a uz osnovnu namjenu služit će i kao mjesto učenja kako u poduzetništvu, tako i kao primjer inovativnih rješenja gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije