Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODUZETNIČKA PRIČA

Creative Fields - znanost, visoka tehnologija i predani rad kao temelj uspjeha tvrtke

Creative Fields
PR FOTO
17.08.2016.
u 14:22

Velik broj procesa, odnosa i zakona fizike iz usko specijaliziranih područja - kao laici - naprosto uzimamo zdravo za gotovo. Međutim kada se s takvim, do tada više-manje apstraktnim procesima, susretnemo kroz literaturu ili razgovor, postaju izuzetno zanimljivi i intrigantni te kao takvi naprosto okupiraju pažnju. Jedan od takvih sveprisutnih i važnih, ali ujedno i kompleksnih tema odnosi se na područje dinamike fluida koja značajnu ulogu ima u znanosti, tehnici, ali i svakodnevnom životu.

Donosimo vam priču o tvrtki Creative Fields d.o.o. – domaćem startup-u iz područja računalne dinamike fluida (eng. CFD-computational fluid dynamics). Creative Fields se bavi razvojem alata za izradu mreža i pripremu simulacija tokova fluida – vremenski najzahtjevnijeg dijela CFD simulacija primjenjivih od područja automobilske industrije, preko energetike pa sve do aeronautike. Kao glavne karakteristike i prednost svojih proizvoda (open source mesher cfMesh i aplikacija cfFLOW) iz tvrtke Creative Fields istaknuli su brzinu prilagodbe sučelja potrebama klijenata, te njihovu jednostavnost za učenje i korištenje.

Tvrtka je osnovana 2014. godine. Određeno vrijeme je bila u statusu vanjskog člana Tehnološkog parka Razvojne agencije Zagreb (TPZ), no uvidjevši benefite Parka, donesena je odluka o ulasku u TPZ kroz proces inkubacije kako bi tvrtka, uz olakotne uvjete, i dalje rasla te razvijala inovativne procese i ideje.

O tvrtki, znanstvenom radu, ulasku u TPZ, planovima i izazovima poslovanja razgovarali smo s direktorom tvrtke, dr. sc. Franjom Juretićem, ponosnim nositeljem mnogih znanstvenih titula koji vrijednim radom na prestižnim akademskim institucijama i iskustvom rada u/s renomiranim industrijskim tvrtkama uspješno povezuje akademsku zajednicu i poslovni sektor.

O tome kako je sve započelo Franjo je ispričao: „Sama ideja intenzivnog rada na računalnoj dinamici fluida razvila se tijekom doktorskog studija na Imperial College London, University of London. Tamo sam 2005. obranio doktorsku disertaciju na temu „Error estimation in finite volume CFD“ („Analiza grešaka diskretizacije u metodi konačnih volumena“), nakon čega sam svoju strast i istraživački rad na području dinamike fluida razvijao nizom godina u slobodno vrijeme, nakon regularnog posla. Čuvši da će Zagreb 2014. godine biti grad domaćin sajmu OpenFOAM Workshop te da će se iste godine održati i sajam International Meshing Roundtable u Londonu, odlučio sam prihvatiti izazov i uz pomoć partnera osnovati tvrtku Creative Fields. Na sajmovima smo se uspješno prezentirali te tako stvorili platformu poznanstava i klijenata temeljem koje smo nastavili razvijati posao. Upoznavši se s djelatnošću TPZ-a, uvidjeli smo da bi kroz kontakt, poticajni ambijent i izmjenu iskustava s pojedincima i inovativnim visokotehnološkim tvrtkama, ali i podršku kroz edukaciju i mentoriranje mogli imati višestruke koristi, odlučili smo prvo postati vanjskim, a od lipnja 2016. i regularnim članom TPZ-a.“

Tvrtka je dosad surađivala s Fakultetom elektronike i računarstva (FER) te Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB). Navedena suradnja se dogodila sasvim prirodno, s obzirom na činjenicu da je Franjo višegodišnji predavač i vanjski suradnik na FSB-u.

Foto: PR FOTO

O spomenutoj suradnji Franjo je istaknuo: „Kroz program studentske prakse u našoj firmi, studentima se pruža mogućnost uključenja u zanimljive i inovativne projekte iz područja izrade programske potpore za računalnu simulaciju tokova fluida. Studenti tako iz prve ruke mogu vidjeti kako se teme, koje se na fakultetu uče u teoriji i ostvaruju na laboratorijskim vježbama, preslikavaju u svakodnevne zahtjeve koji ih očekuju u daljnjoj karijeri. Naime, područje kojim se mi bavimo je vrlo specifično. U našem visokoobrazovnom sustavu ne postoji odgovarajući obrazovni program koji bi generirao kompetentan kadar iz našeg specifičnog područja. Iz tog razloga, ovakvom suradnjom otvaramo mogućnost samostalnog razvoja svojih zaposlenika, a studentima pak pružamo direktan pristup alatima, znanjima i mentorskoj podršci. Edukacija kroz praksu uvijek predstavlja win-win situaciju. Mi smo konstantno u potrazi za mladim i vrijednim osobama koje su s entuzijazmom spremne razvijati svoja znanja i kompetencije. Stručna praksa u tome smislu za nas predstavlja izvor kvalitetnih kadrova uz smanjen rizik i troškove, dok za studente on predstavlja iskustvo kojim postaju konkurentniji za uključivanje na domaće i strano tržište rada. I ovim putem pozivam sve vrijedne studente da nam se jave, te tako svojim uspjehom postanu dijelom našeg uspjeha!“

Tvrtka Creative Fieldsa po mnogim karakteristikama je jedinstvena na tržištu. Ona klijentima omogućuje standardizaciju korištenih alata kroz koje postižu brzo i jednostavno uvođenje novih članova u tim. Uz to, konstantno rade i na skraćivanju specifičnih procese koji bi tako mogli omogućiti i manjim tvrtkama korištenje njihovih alata iz područja dinamike fluida.

O klijentima i poslovnim planovima Franjo je istaknuo: „Zbog specifičnog pristupa klijentima i rješenjima koje nudimo, prepoznati smo od strane mnogih međunarodnih klijenata – zasad zapadnoeuropskih, dok u budućnosti planiramo izlazak na tržišta SAD-a i Dalekog Istoka, jer velik dio korisnika naše open source (besplatne) verzije dolazi upravo iz tih zemalja. Svako od ovih tržišta ima svoje specifičnosti koje zahtijevaju drugačiji pristup, no istodobno predstavlja i novi izazov. Ugodno bi bilo pohvaliti se imenima naših klijenata, međutim zbog delikatnosti posla i potpisanih ugovora o povjerljivosti informacija, konkretna imena nismo u mogućnosti navoditi.

Zahtjevi za novim proizvodima poboljšanih karakteristika nikada nije bio veći. Živimo sve brže, a time se neminovno javlja potreba i za što bržim ali i preciznijim proračunima i mjerenjima. Naš je cilj omogućiti klijentima uporabu preciznih alata po korektnim uvjetima. U tome smislu i dalje planiramo raditi na unapređenju i razvoju naših programskih alata, te tako ovo specifično područje učiniti pristupačnijim ne samo velikim, već i manjim tvrtkama.“

Kako se dobra ideja, jedinstvenost i entuzijazam u radu temeljne karakteristike uspjeha u poduzetništvu, daljnji uspjeh Creative Fields – tvrtke koja svoje uporište ima u znanosti, visokoj tehnologiji i predanome radu, zasigurno nije upitan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije