Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet grada Poreča

U Istri je šansa za zaposlenje dva puta veća nego u ostatku Hrvatske

Poslovni uzlet grada Poreča
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/22
06.05.2016.
u 15:25

"Poreč je mali grad, ali po broju poduzetnika deveti je u Hrvatskoj", ističe Štifanić. Osim toga, u Poreču je trenutno nezaposleno 252 osobe što je za trećinu manje nego godinu ranije

U odnosu na ostatak Hrvatske grad Poreč u izvrsnoj je gospodarskoj kondiciji, ali prostora za napredak još uvijek ima, posebno u povezivanju lokalne samouprave i poduzetnika, moglo se čuti u petak prilikom otvaranja Poslovnog uzleta grada Poreča. Kako je u uvodnoj riječi naglasio glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović, porečki Poslovni uzlet 10. je po redu od ukupno 30 koliko ih će biti organizirano ove godine. „U dvije i pol godine ova manifestacija postala je snažan alat za konkurentnost poduzetnika na europskom tržištu“, naglasio je Šimatović.

„Iako je Poslovni uzlet po prvi puta u Poreču, nadam se ne i posljednji“, istaknuo je gradonačelnik Edi Štifanić i okupljenima brojkama približio poduzetnički potencijal Poreča i Poreštine. „Na području grada registrirano je 1261 poduzeće te 549 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). Na svakih 1000 stanovnika imamo 75 poduzetnika“, kaže Štifanić. „Poreč je mali grad, ali po broju poduzetnika deveti je u Hrvatskoj“, ističe Štifanić. Osim toga, u Poreču je trenutno nezaposleno 252 osobe što je za trećinu manje nego godinu ranije, dodao je gradonačelnik.

Istarski župan Valter Flego u svom obraćanju naglasio je kako je gospodarska situacija u Istri sve bolja, ali da ipak nije potpuno zadovoljan. „Čitam u jednom dnevnom listu da je u Istri šansa za zaposlenje dva puta veća nego u ostatku Hrvatske, ali potencijal za napredak postoji. Prostora ima u nedavno objavljenom nacionalnom planu reformi. Na primjer, Zakonom o javnoj nabavi htjeli bi iskoristiti mogućnost kupnje lokalnih proizvoda i usluga“, izjavio je Flego. Župan je nakraju najavio kako će županija za mjesec dana objaviti natječaj za kreditiranje poduzetnika u suradnji s PBZ-om gdje će im biti dostupno 30 milijuna kuna uz vrlo povoljnu kamatnu stopu, nižu od tri posto.

PREZENTACIJA

Uloga grada je stvaranje okvira za gospodarski razvoj, moglo se čuti tijekom predstavljanja prezentacije „Uloga grada u poticanju lokalnog poduzetništva“ koju je na porečkom Poslovnom uzletu u petak izložila Tatjana Matošević, pročelnica grada za gospodarstvo. Kako je u uvodnom dijelu naglasila, u okviru stvaranja pretpostavki za razvoj zadatak grada je i stvaranje okvira za razvoj.

Taj zadatak povjeren je strategiji razvoja porečkog gospodarstva koja uz nekoliko temeljnih funkcija, poput podizanja kvalitete života i ojačavanja Poreča kao turističke destinacije, ima za cilj i razvijanje poduzetništva. „Već treću godinu provodimo razvoj poduzetništva kroz potpore u šest mjera“, istaknula je Matošević. Jedna od tih mjera je i otvaranje poduzetničkog inkubatora koji poduzetnicima pruža besplatan najam prostora u prvoj godini, edukacije, održavanje i još mnogo toga što im je potrebno da lakše započnu svoj poduzetnički put.

Inkubator je osnovan u okviru Poduzetničkog impulsa Ministarstva poduzetništva, a njime je u početku bilo predviđeno da u inkubatoru mogu biti samo ICT i kreativna industrija. „Uputili smo zahtjev za proširivanje, pa je sada u inkubatoru moguće smjestiti knjigovodstvene i računovodstvene tvrtke, konzalting, odnose s javnošću, organiziranje sajmova i mnoge druge“, kaže pročelnica Matošević. U sklopu razvoja poduzetništva grad Poreč radi i na razvoju gospodarske zone Buići-Žbandalj te radne zone Kukci, zaključno je naglasila Matošević. 

Komentara 1

TO
tolitol
09:05 07.05.2016.

Dva puta veća nego u ostatku Hrvatske i upola manja nego u Sloveniji ili Češkoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije