Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet u Ludbregu

Pozitivna klima 
za poduzetništvo stvara se godinama

03.09.2015., Ludbreg- Poslovni uzlet Ludbrega. Dubravko Bilic, Sasa Cvetojevic.
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
04.09.2015.
u 08:47

Gradonačelnik Ludbrega hvali se kako su im konkurencija u privlačenju ulagača i gradovi u Mađarskoj i Austriji

Poslovni inkubatori jako su važni za poduzetništvo jer se kroz njih mladi poduzetnici upoznaju s otvorenim tržištem, a također dolazi do transfera znanja između sadašnjih uspješnih poslovnih ljudi k onima koji će to tek postati, zaključak je panela "Od ideje do uspješnog biznisa – dobri primjeri iz prakse" koji se jučer održao u sklopu Poslovnog uzleta grada Ludbrega.

Saša Cvetojević, poslovni anđeo i osnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP), istaknuo je da u Hrvatskoj postoji 37 inkubatora, no da njih samo četiri ili pet zbilja i ima neku funkciju. Kao dodatni problem poduzetništvu u Hrvata, Cvetojević vidi problem da većina građana zapravo i ne zna što to znači biti poduzetnik.

Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, podsjetila je na nedavno istraživanje portala Moj posao prema kojem je čak 87 posto Hrvata iskazalo poduzetničke ambicije. Iako je i sama svjesna da će se jako mali broj njih doista i okušati u poduzetništvu, država je stvorila mrežu inkubatora koji će omogućiti ujednačene regionalne mogućnosti za svakog tko ima dobru ideju te je želi testirati na tržištu.

Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega, kaže da nije slučajno da je ovaj grad toliko popularan među investitorima, što je dovelo do toga da je nezaposlenost gotovo zanemariva.

– Investitori traže pozitivno poduzetničko okruženje, a to ova regija svakako jest. Moram reći da nama konkurencija u privlačenju ulagača nisu samo hrvatski gradovi nego su to sva slična mjesta u krugu 200 kilometara u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji objašnjava Bilić.

Dodaje da se pozitivna klima ne može stvoriti odjednom, nego je to dugotrajni proces koji je u Ludbregu započeo još 1970-ih godina kada su nastala mnoga mala privatna poduzeća od kojih su kasnije nastale respektabilne tvrtke.

>> Bez podrške u edukaciji, nema ni snažnog malog i srednjeg poduzetništva

>> Hrvatski softver za satelite 
20 puta brži od onog NASA-ina

Komentara 1

FI
Fisherman
12:09 04.09.2015.

Pa jedino gdje se otvaraju nekakvi mali pogoni,ceste su Istra,Zagorje,Medimurje.....uglavnom tamo gdje kukulele vlada i ima vecinu glasova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije