Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost je ispred nas

Dubai uvodi bespilotni leteći taksi

EHang 184
Foto: DPA/PIXSELL
16.02.2017.
u 07:00

Uvođenje letećeg taksija planirano je za nekoliko mjeseci, a pokusno korištenje divovskog drona pokazalo se učinkovitim i isplativim

U Hrvatskoj je strašan prijepor oko Ubera, drugdje se stvaraju uvjeti u kojima i redovan taksi i Uber postaju nepotrebni. Naime, gradske vlasti Dubaija najavile su kako će za koji mjesec u funkciju staviti bespilotni taksi.

EHang 184, divovski dron kineske proizvodnje, mogao bi tako uskoro zamijeniti konvencionalni taksi. Taj kvadkopter s kabinom već neko vrijeme privlači pozornost, a imao je i probni let iznad znamenitog dubajskog hotela Burj al-Arab. Ime, odnosno brojka u imenu, dolazi od specifikacija – nosi jednog putnika, ima osam elisa te četiri kraka koji te elise nose.

Električno pogonjena letjelica može u zraku provesti pola sata, a dometa je 50 km. Maksimalna joj je brzina 160 km/h, no eksploatacijska brzina ipak neće prelaziti 100 km/h. Na njezino će se ponašanje u zraku motriti iz kontrolnog centra na tlu. I prvi testni letovi kontrolirani su preko 4G interneta.

Dubajski čelnik šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum objavio je prošle godine kako želi da četvrtina putničkog prijevoza u gradu bude bespilotnim vozilima.

K tome, potpisan je i ugovor s losangeleskom tvrtkom Hyperloop One s ciljem traženja mogućnosti da se u Dubaiju napravi i razvikani inovativni sustav superbrzog putničkog prijevoza Hyperloop, po ideji poznatog poduzetnika, vlasnika Tesle i SpaceX-a Elona Muska.

Zanimljivo je da je i on sam ovih dana dubajski gost.     

>>Iran se pohvalio: Uspjeli napraviti vlastiti dron od srušenog američkog

>>Dostava budućnosti i prilika za zaradu: Amazonovi dronovi skupljat će i dostavljati pošiljke​

Ključne riječi

Komentara 7

SM
san.martino
12:37 16.02.2017.

Zato da bi i dalje legalni taksisti u Splitu mogli pljackati narod!

XX
XXLDINAMO
09:41 17.02.2017.

Kod nas bi taxisti ovakve zoljama obarali...

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
20:12 22.02.2017.

niš na struju.....pljuga na fotki.....ne kuže likovi niš.....leteći auti se neće koristiti u gradskim zonama zbog mnogih razloga a baterije ne mogu dulje od 15 min leta....stoga, tko mašta o letećem autu na struju, taj zaista nema blage veze o prometalu koje bi trebalo služiti na sasvim drugačiji način

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije