Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova edicija

Pongračić: Za Kirka sloboda nema smisla bez – pravila igre

knjiga
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
17.04.2015.
u 20:14

Knjiga 'Politika razboritosti' može se kupiti na kioscima Tiska po cijeni od 69,90 kuna.

Konzervativci su napokon dobili svoju bibliju na hrvatskom jeziku. U Novinarskom domu predstavljena je jučer knjiga “Politika razboritosti” jednog od najutjecajnijih konzervativnih mislilaca dvadesetog stoljeća Rusella Kirka, koju je izdao Večernji list.

Prezirao socijalizam

Prijatelj i učitelj poznatog filozofa, dr. Ivan Pongračić naglasio je da je Kirk uvijek naglašavao važnost očuvanja ideja koje su ljudima omogućavale pravdu i slobodu. Jednako tako zalagao se za očuvanje običaja i konvencija koje su omogućavale ljudima kontinuirani život u društvu.

– Negirati prijašnje mislioce, njihovo nagomilano iskustvo, za Kirka je bilo ravno kriminalu – naglasio je Pongračić. Kirk je naglašavao da sloboda sama za sebe nema smisla ako izvjesni zakoni ne postoje da odrede pravila igre. Pongračić je dobru državu usporedio s tenisom. Čovjek ne može uzeti reket i lopticu i reći da jednostavno želi igrati tenis. Za igru je potreban netko tko hoće igrati, ali i, što je još važnije, izvjesna pravila igre. Zbog toga je Kirk imao problema sa svim ideologijama koje su propagirale i nudile bezgraničnu slobodu.

– Bezgranična sloboda je filozofska glupost – naglasio je Pongračić te dodao da je Kirk prezirao socijalizam jer je lažno obećavao raj na zemlji. Bio je svjestan opasnosti da će većina pasti na te jeftine trikove. Stoga je strpljivo objašnjavao dobre i loše strane kapitalizam. Dr. Stjepo Bartulica je izrazio zadovoljstvo što su na predstavljanje knjige došli i neki klasični liberali koji se, kao i konzervativci, zalažu za malobrojan i efikasan državni aparat. Požalio se da se politika kod nas previše miješa u život građana, gospodarstvo i kulturu.

– Ova knjiga upozorava na opasnosti slijepih ideologija. Svaki je napredak mukotrpan i težak, ne mijenja se društvo preko noći kao što neki radikali žele – zaključio je Bartulica. Zatim je Vice Batarelo opisao pravog Kirkova konzervativca.

Zdrav razum

– On se zalaže za ono što duboko u sebi svi znamo, što je zdravorazumsko, što je dobro, moralno, ono što su naši preci isprobali i vidjeli da je ispravno. Konzervativizam znači i spremnost na promjenu, kada je promjena potrebna, ali nakon mnogo promišljanja i bez rušenja, revolucija i radikalnih društvenih eksperimentiranja – istaknuo je Batarelo.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić istaknuo je da postoji velik interes za ovakvu vrstu knjiga. Naglasio je da će “Politika razboritosti” pomoći da se uklone razni šumovi u definiranju pojma “političkog konzervativizma”.

Knjiga 'Politika razboritosti' može se kupiti na kioscima Tiska po cijeni od 69,90 kuna.

>> Konzervativac sa srcem liberala koji 
ne živi u kavezu ideologije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije