Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kongres poduzetnica jugoistočne Europe

Za razliku od posvađanih političara, poslovne žene regije surađuju i zajednički grade nove tržišne prilike

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe
Foto: PR FOTO
1/4
09.06.2016.
u 13:10

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe – Zagreb, 08. 03. 2017. godine – najveće okupljanje poslovnih žena od kada postoji tržišna ekonomija u ovom dijelu svijeta

Istraživanja su dokazala - u 19. stoljeću žene su se borile za pravo glasa, u 20. stoljeću za ravnopravnost s muškarcima, a u 21. stoljeću za svoju egzistenciju, što je jedan od glavni razloga jačanja ženskog poduzetništva na području jugoistočne Europe unatrag nekoliko godina. Žensko poduzetništvo nema tradiciju u gospodarstvu ovog dijela Starog kontinenta, no donedavna sveprisutna recesija, koja je nakon globalne, „stegnula“ i gospodarstva jugoistočne Europe, donijela je i velike potrese na tržištu rada što se posebice odrazilo na zaposlenost žena. Prve su dobivale otkaze, zadnje su pronalazile novo radno mjesto. Iz takve nužnosti žene su počele, svjesne da, posebice ako su starije od 40 godina, nikada više neće pronaći novog poslodavaca – otvarati same sebi radna mjesta – kroz vlastite samozaposleničke obrte ili tvrtke.

Danas je udio poduzetnica u državama jugoistočne Europe u stalnom rastu što je razlogom organizacije i održavanja najvećeg okupljanja poslovnih žena i poduzetnica u jugoistočnoj Europi od kada postoji tržišna ekonomija u ovom dijelu svijeta – Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe na kojega 08. 03. 2017 na Međunarodni dan žena u Zagreb dolazi više od 500 poduzetnica iz Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe organizira Virtualni ženski poduzetnički centar (www.poduzetnica.hr) u partnerskoj suradnji s Unijom poslodavaca Crne Gore, te uz potporu hrvatskog Ministarstva poduzetništva i obrta, Grada Zagreba, kao i uz podršku institucija izvršne vlasti svih država jugoistočne Europe čije će se poslovne žene i poduzetnice odazvati Kongresu.

Na rubu zanimanja javnosti i institucija, pa čak i onih usko povezanih sa ženskim poduzetništvom, žene su same izborile svoje mjesto u gospodarstvima država jugoistočne Europe. Danas poduzetnice znatno bolje od muškaraca uočavaju tržišne prilike za realizaciju poslovnih ideja, ali bivaju i uskraćenije za mogućnost njihovog pretakanja u uspješno poslovanje. Razlozi su brojni, a dio ih leži i u manjku institucionalne potpore za žensko poduzetništvo, ali i razumijevanja u samoj obitelji. Stoga organiziramo i prvi Kongres poduzetnica jugoistočne Europe kao pozitivan primjer suradnje i razmjene iskustava, umrežavanja, promocije i razvoja ženskih poduzetničkih aktivnosti, ali i širenja poslovnih mogućnosti izvan granica domicilnih tržišta – ocijenila je ovaj veliki skup Sanela Dropulić, hrvatska poduzetnica i voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra www.poduzetnica.hr

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe ne bi bilo moguć bez snažne regionalne suradnje koju su među prvima iskazale poslove žene i poduzetnice Crne Gore, čija je Unija poslodavaca i međuregionalni partner u provedbi ovog velikog događaja u Zagrebu iduće godine.

Posvećenim radom, učinkovitim upravljanjem i odgovornim pristupom ispunjavanju obaveza, žene poduzetnice uspješno su se izborile s posljedicama globalne ekonomske krize i pokazale kako se vodi biznis, gradi karijera i posluje na osnovama održivosti i razvoja. Ako kažemo da ženska ekonomska moć čini pametnu ekonomiju, tada je jasno da kreatori politika što hitnije treba da se posvete radu koji će rezultirati stvaranjem gospodarskog ambijenta koji je poticajan i koji može osogurati reprezentativan udio žena nositelja poslovnih aktivnosti. U ovom trenutku, evidentan potencijal poduzetnica još uvijek nije iskorišten u punoj mjeri i na pravi način. Zato je ova konferencija prilika da otvoreno govorimo i o aktualnom stanju, a posebno o primjerima dobre prakse, benefitima ekonomskog osnaživanja žena i zajedničkoj viziji razvoja ženskog biznisa u Jugoistočnoj Evropi. Konačno, naša obaveza prema sadašnjim i budućim generacijama je da pomognemo da se žensko poduzetništvo prepozna kao model unaprjeđenja produktivnosti, rasta zaposlenosti, jačanja konkurentnosti, razvoja ekonomije i modernog društva uopće – istakla je Zvezdana Oluić, savjetnica za žensko poduzetništvo i šefica Sektora za PR i marketing u Uniji poslodavaca Crne Gore.

Snažnijom ekspanzijom na realnom tržištu, poduzetnice očekuju u narednih nekoliko godina potaknuti konkurentnosti i izvrsnosti među malim i srednjim poduzećima, ali prije svega smanjiti marginalizirani položaj žena u poslovnom svijetu te u mnogim društvenim sredinama država jugoistočne Europe. U tomu će pomoći i iskustva kojega već godinama uspješno stječu i šire regijom poduzetnice i poslovne žene Makedonije.

Znamo da živimo u eri kada je već sve globalizirano, tržišta su sve zatvorenija, a konkurencija sve veća. Samim time mi moramo razumjeti da raditi svatko sam za sebe nije dobitna kombinacija za današnjicu. Jedino ukoliko se svi iz regije udružimo, vidimo koje su naše prednosti u odnosu na konkurenciju, radimo  zajedno i povećavamo svoje mogućnosti i nasu proizvodnju i tako budemo konkurentni na svetskim velikim tržištima, samo tako možemo opstati. I naravno ono što je najvažnije jednoj poslovnoj ženi - profitirati. Stoga smatram da su kongresi ovakvog tipa veoma važni za umrežavanje i razmjenu ideja, da se prije svega vide i čuju naše ideje, razumijemo jedne druge, a nakon toga i razmisliti za razvoj zajedničkog, regionalnog biznisa, koji bi bio aktualan na prebukiranom svjetskom tržištu – istaknula je Valentina Disoska, predsjednica Udruženja poslovnih žena Makedonije

Poduzetnice koje danas svoju egzistenciju osiguravaju na realnom tržištu, marljivo i neumorno potiču žensko poduzetništvo prema rastu i razvoju gotovo svih država jugoistočne Europe, a jedan od iznimno pozitivnih primjera su i poduzetnice Bosne i Hercegovine koje također dolaze u Zagreb iduće godine na Kongres.

Poduzetništvo žena je u ekspanziji u svijetu, pa tako i u zemljama jugoistočne Europe. Žene treba osnažiti i ohrabriti da idu dalje. Svaka žena treba da ostavi drugoj ženi otvorena vrata. Upravo iz svega navedenog, ističe se značaj umrežavanja i regionalnog povezivanja. Svaki vid isticanja potrebe, je više nego značajan za funkcioniranje regije i stvaranje ekonomskog ambijenta za bolje društvo u cjelini – naglasila je mr. sci. ph. Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena Bosne i Hercegovine.

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe nema kotizacije, ali ima ograničeni broj mjesta (maksimalno 600 sudionica) stoga se svi zainteresirani za sudjelovanje na ovom događaju mogu već sada prijaviti na mail: info@poduzetnica.hr (prijava mora sadržavati ime i prezime sudionika Kongresa, naziv pravnog subjekta i njegovu adresu, državu u vlasništvu ili suvlasništvu poduzetnice, kontakt broj i mail, te web stranicu pravnog subjekta poduzetnice)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije