Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u samo par dana

Veliki interes: Osnovane 83 nove tvrtke za 10 kuna

'frizer'
''
05.11.2012.
u 10:00

Prevladavaju uslužne djelatnosti – kozmetički 
i frizerski saloni

Na osnivanje tvrtki za 10 kuna u nekoliko dana odlučila su se čak 83 nova poduzetnika. Tvrtku je do 29. listopada registriralo samo 49 poduzetnika, 24 zahtjeva se obrađuju, a deset poduzetnika samo je prijavom najavilo da će pokrenuti tvrtku.

Opstanak obrta

Podaci su to Visokog trgovačkog suda, a iz njih se može vidjeti da se jednostavne tvrtke odnose na različite sektore gospodarstva premda prevladavaju uslužne djelatnosti poput kozmetičkih i frizerskih salona, registracije popravaka i čišćenja te trgovina. Najaktivniji su u Varaždinu, u kojem je osnovano dvanaest tvrtki, a sud ima u proceduri još pet, te u Bjelovaru, gdje je trgovački sud obavio posao za sve prijave i tako na tržište stavio još osam tvrtki. Iznenađujuće je da se u Zagrebu prijavilo tek osam osoba, a polovica je uspješno registrirala jednostavnu tvrtku.

Nisu previše ni zainteresirani Zadrani i Šibenčani, koji imaju svega dvije prijave koje još nisu riješene. U Ministarstvu poduzetništva i obrta zadovoljni su prvim rezultatima mjere koja se pokazala kao najbolji dosadašnji impuls novim poduzetnicima i samozapošljavanju.

– Nužno nam je bilo učiniti sve kako bi opstali postojeći obrti i male tvrtke, ali i omogućiti što jednostavnije i jeftinije osnivanje novih. Samozapošljavanje mora i u Hrvatskoj postati normalna pojava, a ne izuzetak kojemu se priklanjaju samo oni koji su stjerani u kut i nemaju se gdje okrenuti, ili oni koji su ludo hrabri, ili pak oni s dobrim obiteljskim ili nekim drugim zaleđem, poručio je resorni ministar Gordan Maras.

Bilo je dosta prijepora u medijima je li jednostavna tvrtka najbolja ideja. Naime, neki poduzetnici tvrde da je takvu tvrtku teško zatvoriti, a i da je nedostatak temeljnog kapitala problematičan zbog mogućnosti zloporaba. Jedan od argumenata koji se pojavio jest to da će za svako povećanje temeljnog kapitala ti poduzetnici morati plaćati javne bilježnike, što će kumulativno stvoriti poprilične troškove.

Poduzetnička klima

No u ministarstvu tvrde da su troškovi zatvaranja jednostavnog d.o.o. jednaki troškovima obične tvrtke, a napominju i da se može osnovati i bez zaposlenih i registrirati više od tri djelatnosti. Ne može se imati više od jednog člana uprave, mogu ga osnovati i stranci, a nakon osnivanja mogu se dobiti i poticaji za samozapošljavanje. To je dobar ‘vjetar u jedra’ poduzetničkoj klimi u zemlji te otvaranju novih radnih mjesta, što nam je prijeko potrebno – poručio je Maras.

U ministarstvu podsjećaju da su troškovi jednostavnih tvrtki 807,5 kuna uvećanih za 10 kuna temeljnog kapitala.jednostavnih tvrtki 807,5 kuna uvećanih za 10 kuna temeljnog kapitala.

Komentara 2

DE
denis12345
16:44 05.11.2012.

Zatvaranje "obične" tvrtke je poprilično dugotrajno, skupo i komplicirano. A žalosno je i to što svaku malu promjenu treba platiti javnim bilježnicima otprilike kao pola papirologije za otvaranje "obične" firme (ako 3000 kn).

Avatar borbeni
borbeni
23:14 06.11.2012.

Nije ni do sad bio problem otvoriti obrt samo je problem ljudima objasnit da ga je problem zatvorit jer to je vladina škola idemo malo spustit cjenu otvaranja i objavit pa uvijek se bude naslo pametnih koji budu nasjeli na tu foru i popusili ubrzo i rekli gle otvorili smo firmu za 10 kn ok, ali takvi najvise čekaju da im dodje posao a ne da ga vec imaju spremnog ili da znaju cime se budu bavili ,ali nema veze sve je to škola koju i ja prolazim vec 12 godina i nikad vise , napokon zatvorio obrt i otvorio poduzece koje je velika razlika od obrta !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije