Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poduzetnici:

Uz novi način plaćanja PDV-a bolje
 i radnicima

novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
08.09.2014.
u 20:33

Plaćanje PDV-a po naplati računa kojim je stvorena porezna obveza mogu koristiti tvrtke i obrti s prihodom do tri milijuna kuna godišnje

Plaćanje PDV-a po naplati računa nakon izmjena zakona moći će koristiti još 67.574 poduzetnika, što će brojku obrtnika i malih poduzetnika u tom sustavu dovesti do 150 tisuća. Proračun će imati "odgođeni prihod" od PDV-a od 529 milijuna kuna do 1,1 milijardu kuna u roku od tri godine.

Mali poduzetnici vjeruju da će im se primjenom mjere povećati likvidnost te kako će moći redovito plaćati radnike, podmirivati obveze prema dobavljačima i plaćati PDV iz vlastitih sredstava, a ne iz kredita na koji se plaćaju visoke kamate, pokazuje anketa sa 82 zagrebačka poduzetnika koju je provelo Ministarstvo poduzetništva i obrta. Plaćanje PDV-a po naplati računa kojim je stvorena porezna obveza mogu koristiti tvrtke i obrti s prihodom do tri milijuna kuna godišnje.

>>Mali zadovoljni, na državi je sada da stisne s naplatom

Ključne riječi

Komentara 3

TH
than
00:29 09.09.2014.

Ovako treba za sve, samo... Drzava nista ne radi na reformama. Ovo ce samo napraviti dodatni minus.... Sve ovo sto rade jednostavno nema smisla bez teritorijalnog preustroja i masovnih otkaza u drzavnom i javnom sektoru, jed jednostavno ne stvaramo dovoljno, a omjer umirovljenika i radnika je prakticki 1:1. Onih u realnom sektoru jos i manje.

Avatar WindFucker
WindFucker
21:10 08.09.2014.

Ova mjera kojom će obrtnici i poduzetnici s prihodom do 3 milijuna kuna godišnje plaćati PDV tek kada naplate potraživanja za posljedicu će imati da će se broj malih poduzetnika još povećati, a time će se "velikim" igračima dodatno omogućiti da pojedu "sitne ribe", otprilike isto što se dogodilo i sa kvartovskim trgovinama kada su se pojavili supermarketi.

Avatar WindFucker
WindFucker
21:23 08.09.2014.

Veliki igrači sada će još više kasniti s plaćanjem faktura malim igračima budući da su svjesni da ovi više ne plaćaju PDV dok god ne naplate potraživanja. Samim time, u problemu će se naći i država budući da veliki prihod dolazi upravo iz PDV-a, kojim se sada država zapravo kreditira, a ako se država do sada kreditirala PDV-om, čime će se sada kreditirati kada je jasno da se nije obogatila jučer ili danas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije