Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EcoFunding

Ulagače traže elektrane na valove, bicikli i hibridne jahte

Dan zelenih ideja
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/9
27.02.2015.
u 07:10

Najveći problem vlasnika projekata je da ih ne znaju prezentirati i troše previše riječi na tehnikalije, kažu poslovni anđeli Cranea

Uspjeh nije pitanje kapitala, nego tržišta na kojemu ćete svoj proizvod prodati. Samo ako znate tko je kupac i uđete u njegove cipele, bit ćete uspješni, poručio je Ivica Brčić iz Direkcije malog poduzetništva Erste banke na jučerašnjem Danu zelenih ideja i investicija Razvojne agencije Zagreb – TPZ.

Na lokalnom B2B događaju, na kojemu se, uz predstavnike relevantnih institucija, okupio niz poduzetnika i investitora “zelenih” projekata, predstavljeno je i njih 10 odabranih kroz transnacionalni program EU EcoFunding iz kojega se RH do kraja ožujka nudi 140.000 eura.

– Brojne zelene ideje detektirane su, no potreban im je i dodatni izvor financiranja – kazala je Lidija Čilić Zadro, voditeljica projekta EcoFunding.

Primjer dobre prakse i izazova na putu do uspjeha “zelenim” je početnicima najzornije dočarala Monika Mikac iz Rimac automobila, koji do kraja godine planira zaposliti još 100 novih ljudi na svom superbrzom električnom automobilu bez zvuka. Uspjeli su, iako nisu pristali proizvodnju i ljude preseliti u Abu Dhabi. Uz već prepoznati sustav javnih bicikala Nextbike, čulo se i za inovacije u gradnji niskoergetskih kuća, hibridne ekojahte, elektrane na morske valove... No najveći problem većine njih je to što ih vlasnici projekata ne znaju prezentirati i troše previše teksta umjesto da donesu prototip koji govori više od prezentacije od pet minuta, savjetovali su jučer poslovni anđeli Hrvoje Prpić, Saša Cvetojević i Davorin Štetner.

– Ideja je 1% projekta. Mi kao investitori želimo vidjeti dokaz da nešto radi i da ima smisla – kazao je Štetner.

>> Mate Rimac zapošljava menadžera, evo što se sve traži i očekuje

>> Prpić i Bandalo podijelili svoja iskustva, na idućoj Startup srijedi Mirando Mrsić

Komentara 1

DU
Deleted user
01:46 12.03.2015.

HAHAHAHAHA CRNANE? Dajte molim Vas napišite ukupan broj financiranih projekta od strane Hrvoja Prpica i ostale CRANE skvadre. Oni nisu mjerodavni za apsolutno ništa. Stvati koji oni nisu prepoznali lako dolaze na Kickstarter, indigogo i ostale crowdfunding igre. Ljudi, ako stvarno mislite da imate dobar projekt... fino sjest doma, nac nekog ko ce Vam ga KVALITETNO sastavit, i tuci po BICROu, HBORu, Poduzetnickom impulsu i raznim crowdfunding izvorima, manite se igraca iz CRANE mocvare (oni imaju svoje neke razloge zasto se okupljaju). Doticna gospoda bi da ih se dovede na svršen čin (da je protip pred njima) što nekad traži ogromna sredstva samo da bi se zaštitila. Kad prođete taj čitavi niz ludorija onda bi ste trebali prepustit CRANE da Vam upravlja sa 50%+ udjelom u društvu?!.... pljuc.. ima boljih metoda... guglajte...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije