Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVNI UZLET

Tvrtke kojima su vlasnici žene rastu brže od onih u kojima žena nema u upravi

Maja Pokrovac
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
22.03.2014.
u 17:00

Žene su spremne na rizike i inicijativu, no treba im fleksibilnije financiranje, kaže M. Pokrovac iz HUP-a

Iako je položaj žena u poduzetništvu i na tržištu rada još nepovoljan u odnosu na muške kolege, posljednjih godina trendovi su uvelike promijenjeni. Dok je 2008. bilo samo 18 posto žena poduzetnica, 2013. ih je bilo 25 posto.

Na okruglom stolu “Žene poduzetnice“, koji je u sklopu projekta Poslovni uzlet organizirao Poslovni dnevnik, iz usta žena moglo se čuti da se i dalje osjećaju diskriminiranima u odnosu na muškarce, no njihovi su najveći problemi ipak oni koje imaju svi poduzetnici – administrativne barijere i financiranje.

– Baš pripremamo strategiju ženskog poduzetništva do 2020. u kojoj će naglasak biti na većem uključivanju žena u biznis – rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

– Tvrtke u kojima su žene vlasnice rastu brže od onih gdje žene nisu uključene u vođenje. Osim toga, podaci Europske unije pokazuju da se žene samozapošljavaju tri puta češće nego muškarci. O tome treba voditi računa, jer bi poticanje samozapošljavanja žena u Hrvatskoj moglo dovesti do 20.000 novih radnih mjesta, a to nije malo – poručio je ministar Maras.

– Žene su spremne i na rizike i na preuzimanje inicijative, no potrebno je  jačanje svijesti o ženama u poduzetništvu, bolja logistika, bolje razumijevanje u obitelji te fleksibilnije financiranje – zaključila je Maja Pokrovac iz HUP-a, a s njom su se složile i ostale sudionice okruglog stola među kojima su bile Andreja Turčin iz PBZ-a, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Darija Ivandić-Vidović iz Croatia osiguranja te poduzetnice Đurđica Marković, Maša Smokrović i Sanja Opačak

Komentara 4

Avatar tajar
tajar
19:43 29.03.2014.

Nakon što je Maras otkrio, da muževi prepisuju na žene tvrtke kako bi dobili poticaje!

Avatar billybull
billybull
19:44 22.03.2014.

vrlo pretenciozan clanak koji u stvarnom svijetu nema ama bas nikakvu tezinu...

MC
mcmarko
20:07 22.03.2014.

a gdje je primjer? barem jedan. Nisu ga mogli naći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije