Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskustvo zlata vrijedi

Studenti s invaliditetom dobili radnu praksu u uspješnim tvrtkama u Hrvatskoj

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
04.07.2014.
u 16:11

U sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi danas je proglašeno 18 studenata s invaliditetom koji su osvojili radnu praksu u renomiranim hrvatskim tvrtkama

U sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi danas je proglašeno 18 studenata s invaliditetom koji su osvojili radnu praksu u renomiranim hrvatskim tvrtkama. Riječ je o projektu kojeg je pokrenuo Poslovni dnevnik kako bi proširio svijest o problematici zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i ukazao na prepreke i izazove s kojima se svakodnevno susreću. Cilj projekta je potaknuti ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u hrvatskom društvu.

Natječaj je bio otvoren od 14. travnja i trajao je do 15. lipnja, a na njega su se mogli prijaviti svi redovni studenti s invaliditetom. Projekt su podržali i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, dok je stručni partner projekta Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, a operativni partner udruga „Zamisli“.

U projektu je sudjelovalo 18 partnera-poslodavaca koji će omogućit izabranim studentima s invaliditetom radnu praksu s eventualnom kasnijom mogućnošću zapošljavanja. To su : AD plastik, Atlantic grupa, Bauerfeind, Cotrugli Business School, Croatia zdravstveno osiguranje, Dukat, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska lutrija, Hrvatski zavod za zapošljavanje, McDonald's, Metro, Mikronis, Otto Bock, PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond, Promo ideja, Rail cargo logistics, Styria, Tisak.

Nazočnima se na događanju obratio prof.dr.sc. Mirando Mrsić, dr.med., ministar rada i mirovinskoga sustava, koji je istaknuo da je Iskustvo zlata vrijedi projekt kojim se može značajno poboljšati položaj mladih osoba s invaliditetom te je iz tog razloga ministarstvo i podržalo navedeni projekt.

 - Iznimno mi je drago da su studenti, ali i šira javnost, prepoznali dobrobit ovog projekta. U Ministarstvu konstantno radimo na tome da smanjimo prepreke prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi mogli ravnopravno sudjelovali u društvu. Također, to je i najbolji način kako bi se uklonile predrasude i negativni stereotipi koji su prisutni, istaknuo je ministar Mrsić.

Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta istaknula je važnost projekta u kontekstu uključivanja mladih osoba s invaliditetom na tržište rada.

 - Našem društvu potrebni su pozitivni primjeri te mi je drago što Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta ima priliku poduprijeti kvalitetan projekt. Iznimno je važna stvar što mlade osobe još u fazi studija dobivaju priliku za stjecanjem radnog iskustva koje im zaista može zlata vrijediti“, izjavila je gđa Beljo Lučić. 

Andrea Borošić, direktorica Poslovnog dnevnika, istaknula je kako je Poslovni dnevnik, u vrijeme kada situacija na tržištu rada općenito nije povoljna, odlučio pomoći mladim osobama s invaliditetom čiji je položaj na tržištu rada još nepovoljniji. „Poslovni dnevnik pokrenuo je projekt Iskustvo zlata vrijedi kako bi proširio svijest o problematici zapošljavanja osoba s invaliditetom. Ovo je mali korak, ali ovakvim projektima može se napraviti veliki iskorak prema ravnopravnom uključivanju osoba s invaliditetom u društvo“, zaključila je Andrea Borošić.

Na navedenom događaju nazočili su i predstavnici tvrtki partnera-poslodavaca projekta koji su izabranim studentima osobno uručili priznanja za osvojenu radnu praksu. Većina praksi započet će već ovog mjeseca, ovisno o dogovoru između studenata i poslodavaca.

>> 20 studenata s invaliditetom ima priliku odraditi praksu u hrvatskim trvtkama, prijavite se!

Komentara 1

LU
lutomirski
16:42 04.07.2014.

Odlazim iz Hrvatske jer ne vjerujem da će se ovdje išta promijeniti'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije