Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strogi kriteriji

Stručni žiri Projekta „Zlata vrijedan“ izabrao 21 OPG koji ulaze u finale izbora

OPG
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/2
04.07.2014.
u 19:00

Tijekom lipnja, sve hrvatske županije i Grad Zagreb nominirali su do pet najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva nakon čega je uslijedila selekcija i nominiranje u uži krug

Stručni žiri za izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG-a) za 2014. godinu Projekta „Zlata vrijedan“ izabrao je u petak, 4. srpnja 2014. godine, 21 OPG koji ulaze u uži krug izbora.

Tijekom lipnja, sve hrvatske županije i Grad Zagreb nominirali su do pet najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva nakon čega je uslijedila selekcija i nominiranje u uži krug. Popis 21 OPG-a koji će se natjecati za 3 nagrade žirija i jednu nagradu čitatelja Večernjeg lista bit će objavljen na web stranici „Zlata vrijedan“ te stranicama Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske zajednice županija.

Odabir je izvršen prema strogim kriterijima, pri čemu je žiri izvršio provjeru svih nominiranih putem Agencije za plaćanje u poljoprivredi te Hrvatske poljoprivredne agencije kako bi se utvrdila točnost svih podataka koje su u obrascu za nominaciju ispunile županije i Grad Zagreb. Stručni žiri zaprimio je ukupno 100 prijava, pri čemu je većina županija prijavila maksimalan broj od 5 OPG-a, dok je nekolicina nominirala manje od toga.

- Iznenadilo nas je koliko u Hrvatskoj ima pozitivnih poljoprivrednih priča i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja proizvode vrijedno, kvalitetno te marljivo rade. Vidljivo je to već iz samih prijava, a uvjereni smo da ćemo kroz objavu 21 priče, kroz izdanja Večernjeg lista tijekom kolovoza, dobiti još bolju sliku o njima, te hrvatskoj javnosti pokazati kako je ovaj izbor dobar poticaj za poljoprivrednike. Njime želimo potaknuti javnost, medije i same poljoprivrednike na promjenu imidža proizvodnje hrane u Hrvatskoj, slažu se članovi žirija.

Foto: Dom i vrt

Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list pokrenuli su Projekt „Zlata vrijedan“ - izbor najboljeg OPG-a za 2014. godinu, uz podršku HRT-a, svih hrvatskih županija okupljenih u Hrvatsku zajednicu županija, te Grada Zagreba. Izbor je pokrenut u godini koju je FAO proglasio kao Međunarodnu godinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Izbor će se odvijati tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, a između 21 nominiranog OPG-a (iz svake županije i Grada Zagreba po jedan), izabrat će se tri najbolja i jedan po izboru čitatelja Večernjeg lista. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se 12. rujna 2014.

Stručni žiri sastavljen je od 7 članova: predsjednik Žirija Stjepan Blažević (zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista), Vlatko Grgurić (voditelj Plodova zemlje – predstavnik HRT), Martin Vuković (urednik emisije za Selo i poljoprivredu Hrvatskog radija – predsjednik Zbora agrarnih novinara pri Hrvatskom novinarskom društvu), Jan Marinac (predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika), Matija Brlošić (predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore), Hrvoje Horvat (ravnatelj Savjetodavne službe), te Miroslav Kuskunović (glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede).

Popis 21 izabranog OPG-a:

Grad Zagreb, OPG Mario Sever

Zagrebačka županija, OPG Mužinić

Krapinsko-zagorska županija, OPG Tomurad Hrvoje

Bjelovarsko-bilogorska županija, OPG Adela Jareš

Brodsko-posavska županija, Obrt Branković

Dubrovačko-neretvanska županija, OPG Antunović

Istarska županija, OPG obitelj Dešković

Karlovačka županija, OPG Ljubica Sabljak

Međimurska županija, OPG Mirjana Biber

Ličko-senjska županija, OPG Bariša Dejanović

Koprivničko-križevačka županija, Dragutin Beštek

Osječko-baranjska županija, Obrt Željko Čvek

Požeško-slavonska županija, PPU Malnar

Primorsko-goranska županija, OPG Mrakovčić

Sisačko-moslavačka županija, OPG Ivan Veselić

Splitsko-dalmatinska županija, OPG Velimir Mratinić

Varaždinska županija, Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda Jurica Cafuk

Virovitičko-podravska županija, OPG Mario Rengel

Vukovarsko-srijemska županija, OPG Zdenko Perakić

Zadarska županija, OPG Šime Škaulj

Šibensko-kninska županija, Mirko Validžić

Više na: http://domivrt.vecernji.hr/zlata-vrijedan/

>> "Zlata vrijedan" – najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u 2014 godini

>> Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede biraju najbolji OPG

Komentara 2

LU
lutomirski
19:37 04.07.2014.

opet varate narod, a niko nista ne radi, samo sanjate o nekim natjecajima,izborima,i lupate sa savjetodavnim, glasnogovornik, casnik,predsjednik,medunarodnu godinu, koga to interesira, glupani, koliko ste jabuka prodali i koliko ste zaradili,to je fakat, avi vase dikrektorcice skinite,pokrenuli su projekt, pa vi vec 24 godine porecete projekte, ali samo prevare....nema nista od toga

LU
lutomirski
19:47 04.07.2014.

a sve ove nagrade i sto Josipovic dijeli neznam kako se zovu, ali to je za smijati Red Nikole Šubića Zrinskog pogotovo Tudmana i Mesica, priznannja Tudmana,medalja blesak, medalja Vukovar, red kneza,domagoja,Frankopana itd. imaju mastu dobro mogli bi jos vise izmisliti, to sve mozete na Britankome trgu dobiti, za malo Kuna,ali nagrade i odlikovanja 100 tisuca Eura,200 tisuca Eura to je nesto to je fakat, a n neke znacke koje ne vrede pet para...smijem se onim Rusima na prvi maj koji su ostali zivi, i objesili ono zeljezo oko vrata, jedva ga nose, bolje bi bilo da su im dali prave penzije da mogu letiti za Ameriku prvi razred i hotel da vide sta tamo socializam radi, ili da vide beskucnike i crnacki geto gdje se ubijaju za jranu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije