Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrošnja

Sedam loših financijskih navika kojih biste se trebali riješiti

kune
Foto: Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL
26.01.2016.
u 15:00

Iako je pomaganje drugima vrijedno divljenja, posuđivanje novca prijateljima i obitelji može naštetiti i vašem novčaniku i vašim odnosima

Loših novčanih navika može se biti teško riješiti neovisno o tome je li njima uzrok vaš odgoj ili proizlaze zbog nedostatka znanja o osobnim financijama, javlja Business Insider. Taj portal donosi sedam takvih navika te kako ih spriječiti.

Emocionalna potrošnja

Privremeni dobar osjećaj koji dobivate od kupnje nestat će često vam ostavljajući dug na kreditnoj kartici ili hrpu stvari koje vam ne trebaju. Kako biste izbjegli impulzivno kupovanje, postavite si nekakva pravila. Naprimjer kupite samo on stvari koje ste stavili na listu želja koju ste napravili dok ste bili relativno smireni, a ne kad pokušavate sebe odvratiti od tjeskobe ili tuge.

Posuđivanje novca

Iako je pomaganje drugima vrijedno divljenja, posuđivanje novca prijateljima i obitelji može naštetiti i vašem novčaniku i vašim odnosima. 

Osim nuđenja zajma, postoje brojni drugi načini na koje možete pomoći prijatelju u nevolji i sačuvati vaš odnos, kaže Gretchen Cliburn, direktorica financijskog planiranja u tvrtki BKD Wealth Advisors. Potražite načine na koje možete pomoći prijateljima da pronađu rješenje za svoje probleme koje ne uključuje da im nudite novac. Ako im i dalje želite ponuditi novac radije im ga darujte, a ako si ne možete priuštiti da im darujete novac, najbolje je da im ga ne posuđujete.

Stalno plaćanje računa

Za neke osobe mogućnost da svojim prijateljima plate večeru ili da plate rundu pića pitanje je ponosa. Ali ako ulazite u dugove jer stalno vi plaćate račun, otišli ste predaleko.

Uspoređivanje vaše novčane situacije s onom drugih ljudi

Mnogi od nas mjerimo svoj uspjeh veličinom našeg doma ili auta koji vozimo, ali ta pretpostavka je kriva. Velike kuće i skupe stvari samo pokazuju kako su neki ljudi odlučili potrošiti novac, ne koliko oni zapravo imaju, kaže Cliburn. Kako biste prestali živjeti iznad vaših mogućnosti, počnite određivati što je važno za vas – samo za vas, dodaje ona.

Trošenje cijelog vašeg prihoda

Svi moraju platiti račune i kupiti ono što im je potrebno svakog mjeseca, no na vama je da odlučite što ćete napraviti s ostatkom novca. Ako izaberete da sve potrošite umjesto da ga ili u nešto uložite ili štedite to lako može postati navika. To znači da nećete imati fond za hitne situacije te sigurnu mirovinu na kraju vaše karijere. Derek Gabrielsen savjetnik u tvrtki Strategic Wealth Partners in Independence preporučuje da napišete proračun koji uključuje mjesečna izdvajanja za štednju za mirovinu i štednju koja će vam trebati u hitnim situacijama.

Ovisnost o kreditnim karticama

Ako ste se navikli na život s dugom na kreditnim karticama, uzmite si vremena da shvatite što točno radite s novcem. Pročitajte sitno tiskana slova na ugovoru za kreditnu karticu. Kako biste prekinuli krug odmah prestanite koristiti kartice. Odredite si strogi budžet i upotrijebite metodu snježne grude kako biste platili dugove.

Ignoriranje očitog

Ako izbjegavate provjeriti kreditnu karticu ili stanje na računu, živite u novčanoj komi. Možete misliti da će problemi, ako ne znate koliko je loše, nestati – no neće. Potražite pomoć od prijatelja, obitelji ili financijskog savjetnika kako biste procijenili svoju financijsku situaciju i razvili plan kako je poboljšati. 

>> 6 najpametnijih stvari koje možete učiniti sa svojim novcem u 2016. godini

Komentara 1

Avatar Inteligencija
Inteligencija
16:10 26.01.2016.

sve ovo postujem i nemam kredita niti dugova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije