Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas – Pavao Josić

Samo u Hrvatskoj: Što manje radiš, bolje posluješ i više imaš

Pavao Josić
05.01.2015.
u 21:00

Vlasnik vukovarskog hotela Vanda tvrdi da je odnos države prema poduzetnicima gotovo identičan onome iz prošloga sustava, no da su im nameti sada veći

– Hrvatska je zemlja brojnih apsurda i vjerojatno samo kod nas vrijedi sustav koji nigdje u svijetu ne egzistira. Prema njemu, što manje radiš – bolje posluješ i više imaš – kaže Pavao Josić, vlasnik vukovarskog hotela Vanda i restorana.

Josić kaže da je u travnju prošle godine otvorio objekt i zaposlio šest ljudi. U međuvremenu, zbog blokade tvrtke koja je uslijedila uslijed "gramatičke pogreške", nekoliko mjeseci poslije bio je prisiljen otpustiti sve radnike i preustrojiti poslovanje. Od tada je restoran zatvoren za sve posjetitelje osim onih koji spavaju u hotelu.

"Kada bi zakoni bili nešto liberalniji i smanjila se sva ta davanja, mi bismo odmah sutra zaposlili 5 ili 6 radnika"

– Od tada mi, koliko god to izgledalo nemoguće, poslujemo mnogo bolje iako radimo sa samo 30 posto naših mogućnosti. Do tada je od ukupnog prometa samo deset posto ostajalo nama, a sada, kada radimo manje, nama ostaje 80 posto novca – kaže Josić. Dodaje kako je razlog ovoga apsurda odnos prema poduzetnicima u Hrvatskoj i zakoni koji se donose. Prema njegovim riječima, današnji odnos države prema poduzetnicima gotovo je identičan onome iz prošloga sustava, s tim što je u međuvremenu osmišljena masa drugih davanja koja otežavaju poslovanje.

– Kada bi zakoni bili nešto liberalniji i smanjila se sva ta davanja, mi bismo odmah sutra zaposlili 5 ili 6 radnika jer imamo potrebe za tim. Sigurno bi i mnogi drugi tako postupili. Međutim, nitko se ne usudi jer ne možemo izdržati taj pritisak države, kaže Josić. Govoreći o hrvatskim zakonima, kaže da su oni koji se odnose na obrtnike i poduzetnike rigorozniji nego kazneni zakon. Za obrtnike ne postoji olakotna okolnost, uvjetna kazna, opomena, oprost, abolicija... Kada dođe inspekcija, odmah donose rješenje na kojemu piše "kriv je". Kada bi se naša država prema obrtnicima odnosila kao da smo kriminalci i prema nama primjenjivala kazneni zakon, bili bismo u povlaštenijem položaju nego sada – zaključio je Josić.

>>Još je mnogo ratnih rana, mladi odlaze jer nema posla... Vukovar zaslužuje bolje

Komentara 8

R0
R00kie
21:05 05.01.2015.

haha boli drzavu briga za poduzetnike,bitno im je svima samo sto vise uhljebit uhljeba,a samim time moraju i opteretit porezima sve nas ostale

Avatar TvojUjko
TvojUjko
21:12 05.01.2015.

Ma mi smo već navikli da ne radimo...večina naših privatnika je zadovoljna da ima osnovnu plaću/zaradu samo za sebe i više im nije potrebno..

BO
borac2525
21:17 05.01.2015.

U drzavi se uredjuju zakoni o poslovanju od samog pocetka tako da evidentno ne idu na ruku poduzetniku( izuzev odabranih) a samim time i pprezna politika drzave je najveci kamatar... I tako odabrani posluju sireci svoje carstvo sve vise a ostali su osudjeni pokrivati njihove dugove drzavi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije