Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antun Marodi

Recept za oživljavanje 40 tisuća OPG-ova i rast izvoza

30.10.2015., Zagreb -  Antun Marodi, clan HDZ-a.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
05.11.2015.
u 23:00

Proizvodnja treba pokriti domaće tržište, a onda i izvoziti

Antun Marodi, poduzetnik iz Međimurja koji se 30 godina bavi otkupom, sušenjem i skladištenjem žitarica, poručuje da treba napraviti hitnu promjenu u domaćoj poljoprivredi, posebno zato što se posljednjih godina sve više ljudi iseljava iz Slavonije i drugih krajeva gdje ima plodne zemlje.

Povrće je traženo

Zamisao je da se pojedini poljoprivrednik usmjeri na uzgoj jedne kulture, da se svakome omogući navodnjavanje te da se postavi dovoljan broj hladnjača za pospremanje obrađenih kultura. Odnosno – da se ujedini projekt okrupnjavanja, navodnjavanja te otkupnih stanica i hladnjača. Investicija se velikim dijelom može financirati iz sredstava EU, a osim za domaće proizvođače, proizvodi bi se plasirali i izvan zemlje, to više što interes već dulje postoji od kupca iz Saudijske Arabije. Povrće je ionako deficitaran proizvod u EU i na Bliskom istoku.

– Projekt bi se trebao pokrenuti već kroz godinu dana, jer se na njegovoj razradi radi godinama, interes tvrtki za taj projekt postoji, a kroz njega bi se moglo uključiti oko 40.000 OPG-ova – kaže Marodi.

Projekt je predstavljen gospodarskom odboru HDZ-a koji ga je i prihvatio kao jedan od strateških projekata u poljoprivrednoj politici koju će stranka provesti ako dođe na vlast.

Investicija je zamišljena tako da se osnuje jedna noseća velika tvrtka u koju bi vlasnički uz domaće tvrtke mogao ući i strani kapital i koja bi djelovala na području određene županije te koja bi poslovala s nizom manjih tvrtki koje će imati svoje poslovnice i okupljati svoje kooperante. Svaki bi proizvođač odabrao jednu od kultura koje će uzgajati, ali sada i za poznatog kupca – odnosno tu krovnu tvrtku koja bi nakon berbe dalje vodila brigu o skladištenju i plasmanu tih proizvoda do krajnjih kupaca u zemlji i izvan nje. Prema procjeni, samo na području Međimurja moguće je dogovoriti proizvodnju povrća na oko deset do 15 tisuća hektara navodnjavanog poljoprivrednog zemljišta. Takav projekt očekuje i potporu Vlade jer bi se Ministarstvo poljoprivrede trebalo aktivno uključiti u otkup žitarica i uljarica u trenutku kada su otkupne cijene niske na tržištu i uskladištiti ih te prodati kada je cijena opet visoka. Država bi mogla sudjelovati u potporama pri navodnjavanju oslobađanjem od plaćanja PDV-a, što bi se kasnije proizvodnjom ionako kroz PDV državi vratilo. Također bi država oslobodila poljoprivrednika plaćanja naknade za vodu barem deset godina.

Suradnja svih tvrtki

Sustav navodnjavanja trebala bi graditi domaća tvrtka, a ako se to bude radilo u većim količinama, moguće je znatno smanjiti cijenu gradnje sa sadašnjih oko 40.000 kuna po hektaru. Potrebno je sagraditi i opremiti hladnjače, za koje je moguće dobiti bespovratna sredstva EU u iznosu od 50 posto vrijednosti. Cilj je imati suradnju sa svim domaćim tvrtkama koje imaju potrebu za žitaricama ili povrćem, uključujući i ono sušeno koje, primjerice, treba Podravka za Vegetu, a koje sada isključivo uvozi.

>> Kreditne unije nude 10 milijuna kuna, najviše za OPG i eko proizvodnju

Komentara 2

TH
than
01:24 06.11.2015.

Hahaha. Bilo bi to ok da ovo nije komedija od drzave. Posadis, predas i onda se nadas da ce ti jednog dana biti placeno. Naravno, zakoni te nikako ne stite, ako ovaj slucajno ne plati. Bolje otici u uredjenu drzavu i saditi, a ne u ovoj zabokrecini...

Avatar Point_of_view
Point_of_view
13:02 24.11.2015.

U principu oni zele da je profit njihov a rizik drzavni. Tko im brani da se udruze, osnuju zadruge, prstenove za strojeve, okrupne parcele, educiraju se, predju na radno-intezivne kulture, umjesto psenice i kukuruza, kupe/naprave hladnjace, nastupaju zajednicki prema velikimim lancima...sve to rade njihove kolege u EU-u, bez ikakva uplitanja drzave. Prestanite konacno opterecivati porezne obveznike i okrenite se profesionlanom bavljenju poljoprivredom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije