Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samostalan projekt

Najviše novca iz EU povukao je zagrebački profesor. Evo koliko je dobio!

Foto: Boris Ščitar
12.02.2014.
u 16:48

Stručnjaci će tražiti odgovore kako da farma muznih krava bude profitabilnija, kako poboljšati dijagnostiku i terapiju tumora kod životinja...

Kako da farma muznih krava bude profitabilnija, kako smanjiti gubitke uzrokovane bolestima divljači, kako poboljšati dijagnostiku i terapiju tumora – pitanja su na koja će primjenom najnovijih tehnologija odgovore pokušati dati tim znanstvenika predvođenih prof. dr. sc. Vladimirom Mrljakom s Klinike za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Naime, projekt prof. Mrljaka jedan je od jedanaest koje će Europska komisija financirati, nakon što je razmotrila svih 111 pristiglih na natječaj. Za istraživanje koje će trajati pet godina prof. Mrljaku i njegovu timu osigurano je 2.378.334 eura. To je i najviše novca koji je u Hrvatsku povučen iz fondova EU za samostalan projekt u veterini.

Oprema nam ostaje

Dok objašnjava da je natječaj bio raspisan za financiranje istraživanja, inovacija i znanosti u jedanaest slabije razvijenih regija Europe te da se osnivanjem prvih katedri Europskog istraživačkog prostora nastoji premostiti europski jaz u području inovacija, Mrljak ne krije da je vjerovao kako projekt koji je pisao dva mjeseca – neće proći.– Mislio sam da će u recenzijama pisati što treba ispraviti pa ću to i učiniti i javiti se ponovno. A onda me u petak iznenadio, i razveselio, mail iz Bruxellesa. Iz Hrvatske je pristiglo devet projekata, no iz svake države prolazio je po jedan – kaže prof. Mrljak. Ponajviše ga je iznenadilo što je odobreno onoliko novca koliko je izračunao da će trebati pa će tako 580 tisuća eura biti uloženo u opremu koja će nakon istraživanja ostati na Veterini. Novac će, objašnjava ovaj Karlovčanin, biti utrošen na povećanje istraživačkog kapaciteta u čemu će uvelike pridonijeti europski znanstvenik koji će biti u timu.

Plaća 9.000 eura

– Europska komisija omogućila je da uspješne institucije dobiju sredstva za pokrivanje troškova dolaska vrhunskog europskog znanstvenika iznimnog istraživačkog potencijala i izvrsnosti na međunarodnoj razini koji će nas svojim znanjima i iskustvom podučiti kako i ubuduće iskoristiti potporu iz EU. Tko će to biti, odlučit će povjerenstvo. Pokušat ćemo ga “primamiti” i plaćom od devet tisuća eura bruto. Osim njega, na Veterinu će doći još četiri istaknuta europska znanstvenika koji će zajedno s nama istraživanja u području molekularne veterine podići na višu razinu, ponajprije u postgenomskim tehnologijama, proteomici i metabolomici. Sve aktivnosti na projektu trebale bi unaprijediti komparativnu analizu tumora kod životinja te istraživanja na divljim životinjama. Dobiveni rezultati zasigurno će pomoći da malo i srednje gospodarstvo postane profitabilnije. Na projektu će raditi i 17 kolega s Veterinarskog fakulteta – govori prof. Mrljak ne krijući oduševljenje što je Europska komisija prepoznala upravo njegov projekt.

>> Grčić: Nijedan euro neće se vratiti 
u proračun EU, projekti su spremni

Komentara 4

Avatar tajar
tajar
20:46 12.02.2014.

Ne razumijem zašto je normalno da Mamić može plaćati svoje loptače, a svi se čude kad bi se znanstveniku ponudilo 9000 eura.

DU
Deleted user
09:52 16.02.2014.

A kaj sad! Profesora Mrljak Vladeka pod hitno treba premjestiti u Vladu da i dalje radi na privlačenju EU-ova novca u Hrvatsku, a Grčić dr. Brankeca poslati na Veterinarski faklutet da vodi projekt za koji je prof. Mrljak dobio 2,4 milijuna eura. Kao asistente dr. Grčić sa sobom može povesti Vrdoljak Iveka, Maras Gogu i Jakovina Tiću. Pa će se ubrzo vidjeti zapanjujući rezultati.

Avatar noemy-no
noemy-no
17:14 12.02.2014.

Tko ce placati placu toj ekipi od 9'000 eura? Samo jedan taj znanstvenik kosta 540 000 eura za svoju permanencu od 5 god u laboratoriju, i puta 5 koliko ima, ako svaki ima toliku platu, sta se meni osobno cini mala plata za jednog zapadnog znanstvenika, to su 2'700 000 samo na njihove plate. A dobili su iz fonda 2.378.334 eura. Tu nesto ne stima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije