Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što rade?

Priče o 10 Hrvata koji ne mogu ostati bez posla: Mi radimo najbolje poslove u Hrvatskoj!

mladi za glavnu naslovnu
Foto: Pixsell
1/11
05.05.2015.
u 09:10

Što rade aktuari? Zbog čega su financijski savjetnici traženi? Zašto su kuhari među najcjenjenijim zanimanjima? Ovih deset priča dat će odgovore...

Turnaround i brend menadžeri, aktuari, kadar u prodaji i IT sektoru, liječnici, kuhari... neka su od najcjenjenijih, najtraženijih, pa tako i najplaćenijih zanimanja trenutačno na domaćem tržištu. Priznaju to i sami, ali dio njih ističe i da naše obrazovanje ne prati potrebe na tržištu, zbog čega svako malo nastaje problem u potražnji za određenim kadrom.

Stoga je slična slika na tržištu rada bila i proteklih godina. No, primjerice za nekad tražene magistre farmacije više nema potražnje. Neki su pak postali traženiji jer su ulaskom u EU otišli u inozemstvo.

– To se osjeća kod liječnika opće prakse i specijalista, medicinskih sestara, inženjera, IT struke, knjigovođa, ali i djelatnika u turizmu, koji su postali toliko traženi da ih je često nemoguće naći bez pomoći headhuntera – kaže direktor tvrtke Posao.hr Saša Jurković.

– Trenutačno se više cijene usko specijalizirani stručnjaci. Kao takvi imaju veću vrijednost na tržištu jer „generalista" ima puno i teže ih je usmjeriti, a onda im je i vrijednost na tržištu rada manja – smatra Sanja Brkić iz Pedersen consultinga. Primjećuje se i trend pokretanja vlastitih tvrtki kod kadra koji je deficitaran jer su shvatili da mogu više zaraditi radeći preko vlastite tvrtke za više poslodavaca.

– Rekao bih da je outsourcing većine djelatnosti neminovan, a hrvatsko se tržište mora tome prilagoditi – komentira Jurković.

Naš problem ostaje i to što nemamo gospodarsku strategiju. Zemlje koje je imaju znaju unaprijed koliko će im radnika iz kojih djelatnosti nedostajati u idućih pet do 10 godina.

Predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra Hrvoje Balen kaže da će, uz već vrlo tražene softverske programere, specijaliste za digitalni marketing, stručnjake za fondove EU i upravljanje projektima te stručnjake za integraciju IT, uskoro biti tražena zanimanja Data Scientista te stručnjaci za IT sigurnost i forenziku. Jurković napominje da će nam uskoro nedostajati i pilota jer se predviđa da će u svijetu nedostajati deseci tisuća civilnih pilota u idućim godinama. Zaključak je da je, unatoč krizi i velikom broju nezaposlenih, deficitarna zanimanja i dalje teško popuniti. A odlaskom ljudi u inozemstvo, u poduzetničke vode ili radom „u fušu", situacija se samo pogoršava.

>> Zanimanja budućnosti koja ti osiguravaju poslovni uspjeh

>> Bolje učiti za cvjećara 
i vodoinstalatera, 
nego za politologa ili arhitekta

Komentara 52

JO
Jose Oklahoma
10:32 05.05.2015.

Stvara se lažni mit o sreći i u okviru toga se prodaje magla. Sve je to iluzija, mamac za hvatanje naivnih jer je u stvarnosti sve potpuno drugačije.

IK
ikonoklast
10:37 05.05.2015.

pozdrav eto opet gluposti dana ako it strucnjak moze imat najvecu plaću znaci da u cijelom gospodarstvu ne postoji nitko tko je produktivniji od njega i postavlja se pitanje za što je on točno stručnjak...pozdrav

DU
Deleted user
10:39 05.05.2015.

Bogek ti lepi i dragi, čovjek bi očekival od novinara da budu ti koji će si dati truda da bar malo kroatiziraju ove anglizme uobičajene u svijetu informatičara i mladih nadobudnih poslovnjaka, ali niš od toga. No chefica??????Gospođe drage, novinarke, pa kak vas nije sram ovo napisati!??? Kaj fali izrazu korištenom prije navale ovih kuharskih emisija: šef kuhinje, šefica kuhinje???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije