Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kongres samozapslenih poduzetnica

Poduzetnice i ministar Darko Horvat zajedno za učinkovitu suradnju protiv represije državnih inspekcija

kongres samozaposlenih žena
Foto: PR FOTO
1/8
09.03.2016.
u 09:40

. Razmjena iskustava, razgovor o problemima, komentari i prijedlozi koji su izneseni urodili su i konkretnim prvim potezima zajedničkog rada na poboljšanju uvjeta poslovanja u Hrvatskoj za sve poduzetnice i poduzetnike.

Na margini jučer održanog prvog Kongresa samozaposlenih poduzetnica Hrvatske, koji je okupio više od 200 žena iz cijele Hrvatske, uz gošće iz susjednih država, održan je konstruktivan dijalog između Darka Horvata, ministra poduzetništva i obrta te poduzetnica. Razmjena iskustava, razgovor o problemima, komentari i prijedlozi koji su izneseni urodili su i konkretnim prvim potezima zajedničkog rada na poboljšanju uvjeta poslovanja u Hrvatskoj za sve poduzetnice i poduzetnike.

Ministru je zorno naglašeno da hrvatske poduzetnice i poduzetnici osiguravaju, uz svoju egzistenciju radom u realnom sektoru, i egzistenciju za najmanje četiri osobe koje rade u državnom i javnom sustavu, za umirovljenike, osobe na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ili sustava socijalne skrbi

– To niti nekoliko puta bogatije države svijeta ne mogu izdržati dugo vremena, možete onda samo zamisliti kako je hrvatskim poduzetnicima teško uspješno poslovati u takvim uvjetima. Današnja gospodarska situacija u Hrvatskoj nije dramatična – ona je plod 20-godišnjeg zanemarivanja temeljnih postavki odgovornog upravljanja, jer ova je zemlja upravo to - žrtva lošeg menadžmenta na dugi rok. Ono što zapravo jest dramatično je da, iako zemlja polako i sigurno kroz bolnu stagnaciju klizi prema ozbiljnim problemima, nije postojala niti ideja niti inicijativa među dosadašnjim vodećim političkim snagama da se stanje popravi i promijeni. A promjene i popravak situacije još su mogući i to želimo od nove Vlade – kazala je Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Ministra je upozorila kako poduzetnice i poduzetnici danas rade pod stalnim pritiskom od inspekcijskih nadzora, kao i sankcija koji najčešće zbog visine kazni znače i gašenje tvtke te gašenje radnih mjesta.

– Većina poduzetnica i poduzetnika poštuje zakone, ali većina kojih je često koji su brojni i koji se stalno mijenjaju, dio kojih je čak i besmislen. Uz svoj svakodnevni posao, moramo voditi računa primjerice je li aparat za gašenje požara postavljen u uredu na propisano mjesto za to, sjedi li zaposlenik na propuhu, je li tipkovnica za računalo veća ili manja od 25 centimerata. Kazne za bilo koje zakonsko odstupanje su visoke, a zakonski propisi takve vrste uteg oko vrata, koji se mogu rješavati u slučaju nepridržavanja i opomenama, a ne drakonskim kaznama. Zar je to država koja potiče poduzetništvo ili ga uništava svojom represijom – zapitala je Sanela Dropulić tijekom kongesa ministra Horvata, tražeći hitne mjere te razumijevanje države da u poduzetnicima prepozna partnere, a ne stalnu žrtvu za represivni progon.

Želji za suradnjom s državom umjesto stalnih strahova od kojekakvih inspekcija, podržale su sve sudionice Kongresa, a poruku u ime svih uputila je resornom ministru, te hrvatskoj Vladi Patrizia Milani, direktorica građevinske tvrtke Vibrobeton iz Pule.

– Mi ne možemo biti, i pravnici, i računovođe, i doktori, i ekonomisti. Imamo pravo pogriješiti, zbog toga ne trebamo biti sankcionirani nego trebamo biti obučeni – poručila je ministru i Vladi poduzetnica Patrizia Milani tražeći da se realni sektor oslobodi stalnih "inspekcijskih progona" te stvara ozračje suradnje, a ne straha.

Ministar Horvat pokazao je razumijevanje za ove prozivke hrvatskih poduzetnica, pozvao na konstruktivan dijalog i suradnju, te naglasio da će upravo smanjenje represije od strane mjerodavnih inspekcija u nadležnosti ministarstva kojeg vodi, kao i ministarstva gospodarstva biti prvi od koraka na poboljšanju poduzetničkih uvjeta poslovanja od strane države.

Pozvao je sve poduzetnice da mu se slobodno jave s novim prijedlozima, u duhu suradnje, zajedničkog rada, na uklanjanju barijera koje otežavaju ženama poslovanje na realnom sektoru. 

>> Poduzetnice Renata Brkić i Tatjana Jakšić dobitnice nagrade za najbolju društveno odgovornu investiciju u jugoistočnoj Europi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije