Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival poduzetništva

Ognjenovićev recept za autohtoni pureći žgvacet

branko ognjenović
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/11
06.05.2016.
u 15:14

Ognjenović je za Poreč pripremio dva događanja i to za različite uzraste. Naime, dnevno izdanje kulinarskog showa podržali su oni najmlađi

Izložbeno-prodajnu manifestaciju Festival poduzetništva, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koji je danas u Poreču doživio četvrto izdanje, podržala je i tvrtka Majstor kuhar. Iza svega stoji poznato kulinarsko lice s malih ekrana, Branko Ognjenović, cijenjeni hrvatski gastro–chef, koji ističe da je tvrtka Majstor kuhar svjesna kako je potrebno poduzeti brojne korake kojima će se poduzetnicima stvoriti što bolje poslovno okruženje. Jedan od načina upravo je Festival na kojem su predstavili svoje umijeće i način pripreme autohtonih jela.

Ognjenović je za Poreč pripremio dva događanja i to za različite uzraste. Naime, dnevno izdanje kulinarskog showa podržali su oni najmlađi.

– Odaziv je prekrasan i užitak je gledati djecu koja s pažnjom upijaju svaku informaciju o zdravom obroku. Propagiramo dosta povrća, svježeg sira i integralni kruh jer s doručkom svi počinjemo dan. Naravno, važno je od malih dana usvojiti zdrave navike. Cijela priča zapravo vrti se oko toga da djecu nagovorimo da redovito doručkuju ili da u školu ponesu zdrav obrok koji mogu i samostalno pripremiti. Pažnju smo djeci usmjerili i na vizualni identitet hrane, što im se posebno svidjelo, jer ipak svi pola obroka prvo jedemo – očima – komentirao je Branko Ognjenović.

Kulinarski show se nastavlja i navečer kada će Branko Ognjenović spremiti istarski žgvacet. – S obzirom na to da smo u Istri i priliči da pripremimo lokalno autohtono jelo. Pripremit ćemo jedno vrstu paprikaša od puretine, koji je opet specifičan jer ćemo ga pripremiti od mesa pazinskog purana i povrća s okolnih polja. Velike su obitelji kroz povijesti često pripremale ovo jelo pa domaće stanovništvo želimo okusima podsjetiti na djetinjstvo, a sve goste upoznati s okusima i mirisima tradicionalne hrvatske kuhinje koja je pravo nacionalno bogatstvo – kaže Ognjenović.

Recept za ovo tradicionalno, iako, kako kaže Ognjenović, i siromaško jelo je sljedeći:

 

Pureći žgvacet

Za 4 osobe

2,50 kg purećeg mesa

5 glavica luka

7 režnja češnjaka

1,00 kg rajčice pelati

400 ml bijelog vina

3 žlica brašna

prstohvat mažurana

lovor list

ulje

sol i papar

 

Puretinu očistimo, operemo, izrežemo na komade. Mesne komade pržimo na ulju sa svih strana dok ne porumene. Dodajemo sitno sjeckani luk, začinimo solju i pirjamo da luk malo opusti. Dodamo mljeveni papar i češnjak te podlijemo bijelim vinom. Kad tekućina ukuha,dodamo pelat rajčicu i po potrebi  podlijemo s vodom da prekrije meso. Umiješamo mažuran i lovor i pustimo da kuha na laganoj vatri dok meso potpuno ne omekša. Pureći žgvacet servirati s tjesteninom po izboru.

>> Festival poduzetništva okupio uspješne OPG-ovce

>> Festival ručnog rada i tradicijskih delicija na samoborskom trgu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije