Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
marko pipunić

Nova vrijednost drži mlade na zemlji

poduzetnik godine
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/8
24.03.2017.
u 16:12

Nagrada EY poduzetnik godine ima posebnu težinu jer je dodjeljuje neovisni žiri koji čine iskusni poslovni lideri i stručnjaci iz poduzetništva.

Marko Pipunić, vlasnik osječkog Žita, dobitnik je nagrade Ernst&Younga (EY) za poduzetnika godine za 2016., koja mu je uručena u zagrebačkom klubu Lauba. Žito Grupa posluje 27 godina, zapošljava oko 1500 djelatnika, a prošle je godine pokrenula projekt proizvodnje pršuta od slavonskih svinja, kao i trajnih salama i mesnih proizvoda, u što je uloženo oko 500 milijuna kuna.

– Iako sam “mladić” od 27 poduzetničkih godina, posebno mi je drago da sam baš u ovoj godini izabran jer ove godine to nije nagrada za mene, već za projekt koji ju je tako snažno obilježio. Nova proizvodnja i nova vrijednost stvorena u Slavoniji ima snagu promijeniti jedan grad, jednu regiju, a usuđujem se reći – i jednu državu. I život svih, posebno mladih ljudi, koji su u taj projekt direktno i indirektno uključeni – kaže Pipunić.

– Nagrada EY poduzetnik godine ima posebnu težinu jer je dodjeljuje neovisni žiri koji čine iskusni poslovni lideri i stručnjaci iz poduzetništva. Zadovoljiti visoke kriterije i pobijediti među nominiranim kolegama poduzetnicima, znači dobiti potvrdu da dugogodišnja poslovna i životna priča imaju smisla – dodaje Pipunić. Izgradnja nove mesne industrije jedna je od najvećih investicija u Slavoniji u zadnjih 40 godina, no zbog stalne promjene pravila oko ruralnog razvoja, dio njegovih projekata je odbijen, no to ga nije pokolebalo.

– Na tržište smo izbacili “Dobro“, novi brend trajnih mesnih proizvoda. Cijeli proces proizvodnje odvija se na slavonskoj zemlji, u krugu od 90 km od pogona – kaže Pipunić kojem je cilj stvoriti uvjete da u Slavoniji može proizvesti oko 2 milijuna pršuta godišnje.

– To je regionalni potencijal, ali podrazumijeva proizvodnju i salama te trajnih proizvoda zbog iskoristivosti cijele svinje. Sinergijski razvoj svinjogojstva, proizvodnje stočne hrane, mesnih proizvoda, klaonica, distribucije generirao bi potencijalno 2-3 tisuće novih radnih mjesta – objašnjava poduzetnik godine.

Žito u prosjeku otkupi oko 150.000 t pšenice, 70.000 t kukuruza, 10.000 t ječma, 40.000 t uljane repice, 60.000 t suncokreta, 40.000 t soje te oko 450.000 t repe. Dio količina je iz unaprijed ugovorene proizvodnje, a dio se otkupljuje na tržištu. Ukupna vrijednost tih roba, primjerice za 2015. godinu, iznosila je oko 1,2 milijarde kuna s PDV-om. Preko kooperantskih odnosa ugovara proizvodnju na 60.000 hektara.

>>Poduzetnik godine je Marko Pipunić iz Žita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije