Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORAN FILIĆ:

Ni magisterij s Columbije ne pali pred birokracijom

goran filić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
29.11.2013.
u 17:28

Htio je biti savjetnik Ivi Baldasaru, ali iz SAD-a nije mogao do potvrde o nekažnjavanju

U trenutku kad broj onih koji napuštaju Hrvatsku u potrazi za poslom iz dana u dan raste, priča da se netko mlad, obrazovan i zaposlen u inozemstvu želi vratiti u Lijepu našu djeluje kao dobar vic. Još je veći vic kada nekome takvome, s diplomom ekonomije sveučilišta Southern Methodist u Dallasu, magisterijem s sveučilišta Columbia u New Yorku te iskustvom rada za Svjetsku banku u Washingtonu u životopisu, to ne pođe za rukom. Baš to se dogodilo 33-godišnjem Goranu Filiću, hrvatskom i američkom državljaninu koji se početkom mjeseca prijavio na natječaj za posao pročelnika Službe za odnose s javnošću i međunarodne poslove te za radno mjesto višeg savjetnika – specijalista za obrazovanje splitskog gradonačelnika Ive Baldasara. I to zbog birokracije.

Rok za prijavu istekao

Budući da živi u SAD-u i budući da mu nitko od obitelji trenutačno nije u Hrvatskoj, nije mogao izvaditi i priložiti molbi za posao potvrdu o nekažnjavanju te elektronički zapis Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

– Zamolio sam ih da prime moju molbu te im objasnio da bih tri sporna dokumenta naknadno izvadio kad bih i ako bih prošao prvi krug natječaja. Ali nisu mi izašli ususret – kaže Filić koji trenutačno radi kao predavač političkih znanosti na Colling Collegeu. Uvjeren je da bi s obzirom na svoje iskustvo i obrazovanje bio jedan od jačih kandidata za pozicije koje gradonačelnik Baldasar traži. Svjestan je da sada on nema šanse dobiti posao jer je rok za prijavu istekao, no bezobrazno mu je, napominje, što se od kandidata koji žive izvan Hrvatske traže potvrde koje se mogu izvaditi jedino u Hrvatskoj. No zakon je zakon pa makar bio prestrog ili možda zastario.

Pročelnica Službe za zajedničke poslove Grada Splita Vesna Alač potvrdila nam je da je molba za posao Gorana Filića primljena, ali i da se vodi kao nepotpuna, i to zato što mu nedostaju spomenuti dokumenti. Usto je, piše u odgovoru, dostavio i presliku diplome koja nije nostrificirana. O svemu tome, kaže V. Alač, kandidat je uredno obaviješten više puta mailom. Isto mu je tako rečeno i da može nekome u Hrvatskoj dati punomoć da mu izvadi dokumente koji nedostaju.

Zakon je zakon!

– Svaki kandidat koji se javlja na natječaj obvezan je u roku dostaviti potpunu i urednu dokumentaciju, a jedinice lokalne uprave i samouprave dužne su kod prijma u službu službenika i namještenika postupati sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi – piše u odgovoru pročelnice.

Goranu Filiću to sve skupa nema logike.

– Hrvatska je u Europskoj uniji. Zakon o zapošljavanju u zapadnim zemljama vrlo je jednostavan. Životopis, referencije i diploma. A poslije, ako je potrebno, radi se kaznena provjera te traže dodatni dokumenti – kaže Filić. Zašto uopće želi doći u Hrvatsku?

– Vrlo malo mjesta u svijetu ima mediteransku klimu, čisto more, planine, jezera, nacionalne parkove, zdravu hranu i ugodan život. A uza sve to ne moraš se gužvati u podzemnoj s preostalih 14 milijuna ljudi kao u Londonu, New Yorku... – zaključuje Goran Filić.

Komentara 11

Avatar Habsburg
Habsburg
17:50 29.11.2013.

"no bezobrazno mu je, napominje, što se od kandidata koji žive izvan Hrvatske traže potvrde koje se mogu izvaditi jedino u Hrvatskoj. No zakon je zakon pa makar bio prestrog ili možda zastario." - tako je samo u Hrvatskoj. U Americi i EU posaljes dokumente i dodjesh na razgovor samo s zivotopisom. Ali, ne Hrvatska birokracija (tj bivsa YU) zna sve a znai i kako privuci mlade da dodju i ostanu u HR. Kao sto se i vidi.

AA
Aartur
18:25 29.11.2013.

Naši političari se više od svega boje mladih stručnjaka iz inozemstva. Znaju oni dobro da bi im fotelje u tom slučaju vrlo brzo iskliznule ispod pozadina, a o opasnosti od USKOK-a da ne govorimo.

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
10:09 23.12.2013.

I da je gospodin iz SAD-a sve napravio po Zakonu posao ne bi sigurno dobio jer njegove kvalifikacije nisu dovoljno dobre za osobe koje odlučuju o tome tko će dobiti posao. Osoba koja provjerava znanje engleskog bi vam sigurno rekla da ne govorite dovoljno dobro engleski, a ovo s Columbijom bi bilo povezano s južnoameričkom državom. A gdje je Hrvatska od Kolumbije, majko mila? Kod nas ni Mandžukić ne može igrati u Segesti Sisak već neki Pero Perić iz Trnja jer je dobar s direktorom kluba. Na svim razinama od posla domara u školi do pročelnika mora se ići nekim utabanim putem korupcije. Jedina utjeha u ovoj priči je da te osobe koje odlučuju o tome tko može raditi, a tko ne može svoj posao mogu obavljati u Hrvatskoj, BiH, Bugarskoj, Moldaviji, Zimbabveu, Vijetnamu i DR Kongu a vi s kvalifikacijama koje imate možete raditi gdje god želite osim u ovim i sličnim državama... Ali sve je to dobro poznato zato nemojt

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije