Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODUZETNI SLAVONCI

Na klamericama godišnje "okrenu" 27 milijuna kuna

klamerice luzan
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
24.07.2014.
u 15:00

Iz obrta prerasli u poduzeće i izgradili novu halu u Lužanima Ergo Staples izvozi 90% proizvodnje u 20-ak država Europe, ali i svijeta. Ulaskom u EU našli su nove kupce i zaposlili još ljudi

Nema nas ni na prvoj ni na drugoj listi srama. Zato ćemo se pojaviti na onoj trećoj listi, bijeloj, na kojoj će biti tvrtke koje na vrijeme podmiruju svoje porezne obveze i redovito isplaćuju plaće radnicima – ponosno kazuje Zvonimir Ergović, vlasnik tvrtke Ergo Staples iz Lužana kod Slavonskog Broda.

Jedini su u Hrvatskoj

I doista, jedini proizvođač industrijskih klamerica (spajalica) u Hrvatskoj čak 90 posto svojih proizvoda izvozi u dvadesetak zemalja u cijeloj Europi, a indirektno i širom svijeta – od Argentine i Kanade pa sve do Maroka i Saudijske Arabije. Do sada su proizveli 1500 raznih vrsta klamerica. U posljednje dvije godine proizvodnja im je narasla na više od dvije i pol tisuće tona, pa svaki mjesec izvezu oko 250 tona ovog proizvoda, a godišnji promet veći je od 27 milijuna kuna.

Ulaskom u EU proširili su krug kupaca na nove zemlje te iz obrta prerasli u poduzeće, a u proteklih šest mjeseci povećali su broj zaposlenih na 55.

– Od ulaska u Europsku uniju osjećamo kako nam je puno lakše. Počeli smo izvoziti u Izrael, u pregovorima smo s nekim kupcima iz Bjelorusije, a nadamo se kako će iza Božića prve pošiljke naših klamerica otići i u Švedsku – nastavlja Ergović, koji je prije tri godine proglašen najboljim malim izvoznikom u Hrvatskoj.

Stalna ulaganja

On dodaje kako poslovanje sa zemljama CEFTA-e nije poremećeno jer je njihova roba i nadalje oslobođena plaćanja carine. Svjesni kako napretka nema bez stalnog ulaganja, Lužanci kontinuirano obnavljaju i ulažu u nove strojeve, što pridonosi produktivnosti. Iz unajmljenog pogona proizvodnju su preselili u novu, 3,5 milijuna kuna vrijednu halu površine 1500 četvornih metara. U tome im je pomogla i subvencija Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 15 posto kredita.

– Posla imamo konstantno, radimo u tri smjene i stalno nam trebaju novi djelatnici. Kada me pitaju u čemu je tajna našeg uspjeha, ja kratko odgovaram: rad, rad i samo rad. Kontinuirano usvajamo nova saznanja i tehnologije, nudeći svojim kupcima uvijek kvalitetan proizvod – zaključio je Ergović.

Tvrtka Ergo Staples osnovana je 1973., a ističu i kako zadnjih godina krizu o kojoj svi pričaju nisu osjetili. Štoviše, kritične 2010. godine čak su proizvodnju povećali za sto posto.

>>Klamerice iz Lužana najdulje na svijetu

Komentara 1

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:10 25.07.2014.

a koliko plaća radnike? Minimalac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije