Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Waste Expo

Kružnim gospodarstvom do tisuća novih radnih mjesta

Croatia Waste Expo
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/8
27.04.2016.
u 10:45

Moramo ulagati u centre za gospodarenje otpadom jer se to na razini EU pokazalo dobrom praksom, poručuje ministar Dobrović

Croatia Waste Expo, četvrtu konferenciju o gospodarenju otpadom, otvorio je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika. Glavna je tema kružno gospodarstvo od kojeg se očekuju broje prednosti i koristi.

− Ekonomija i ekologija idu ruku pod ruku. Novim sustavom otpad jedne industrije bit će sirovina druge, a osim ekoloških benefita bit će to prostor za zapošljavanje − poručio je Šimatović.
Istaknuo je da je želja Poslovnog dnevnika da Hrvatska izgradi održiv sustav gospodarenja otpadom, stoga i organizira ovu konferenciju već četvrti put.

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović na samom je početku zahvalio što je ovogodišnja tema kružno gospodarstvo jer se za to strateški opredijelio i EU.

− Proizvode i sirovine ponovno upotrebljavamo i recikliramo. Time se smanjuje onečišćenje, stvaraju nova radna mjesta. Na razini EU to je potencijal od 600.000 radnih mjesta − kaže Dobrović. Istaknuo je da do 2030. EU treba reciklirati 65 posto otpada, a Hrvatska je u odvojenom prikupljanju otpada na samom dnu. Kako tvrdi, većina gradova i općina i dalje se opire primarnoj selekciji.

− Zalažemo se za ekološke principe i sustav koji omogućava učinkovito gospodarenje resursima, kroz Plan gospodarenje otpadom od 2016. do 2020. kao važan segment izdvajamo kućno kompostiranje, sustav odvojenog prikupljanja otpada i centre za ponovnu upotrebu u kojima leži potencijal − poručuje Dobrović.

Naglasio je da moramo ulagati u centre za gospodarenje otpadom jer se to na razini EU pokazalo dobrom praksom, a napredniji sustav omogućit će razvoj kružnog gospodarstva i zaposliti nekoliko tisuća novih ljudi u centrima za reciklaže.

− Riječ je o sustavu koji čini zatvoreni krug, a iz njega slijede uštede, podizanje društva i ispunjavanje svih ovih ciljeva − zaključuje Dobrović.

Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, predstavila je temeljne odrednice Plana gospodarenja otpadom. Istaknula je neke od ciljeva ovog plana, poput ograničenja dopuštene mase na svim neusklađenim odlagalištima, ograničenje dopuštene mase za odlaganje biorazgradivog otpada i funkcioniranje sustava odvojenog prikupljanja otpada. 

>> Dan planeta Zemlje: 5 razloga zašto i nije sve tako crno

>> Bi li nam trebale eko akcije da se ponašamo odgovorno?

Komentara 1

HB
hbhr
10:53 27.04.2016.

Najbolji ministar. Bravo Most!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije